Saken er oppdatert med en kommentar fra Cannes Lions.

12 demonstranter fra miljøaktivistgruppen Extinction Rebellion tok seg inn på festivalområdet til Cannes Lions onsdag ettermiddag og okkuperte de berømte trappene opp til selve festivalpalasset mens de ropte ut gruppens slagord mot forbrukersamfunnet og klimakrisen. Der ble de først forsøkt stoppet av 11 sikkerhetsvakter, som førsøkte å blokkere utsikten til demonstrantene, før politiet ankom for å fjerne demonstrantene med tvang etter rundt 30 minutter. Én etter én ble demonstrantene båret og dratt bort fra verdens største festival for kreativ reklame og kommunikasjon.

Demonstrantene skal ha tatt seg inn på festivalområdet ved å hoppe over gjerdene som omringer området. Et titalls politimenn og -kvinner var involvert i aksjonen foran flere hundre skuelystne både inne på området og på utsiden av gjerdet.

Valget av Cannes Lions var ikke tilfeldig, ifølge britiske Douglas Rogers, som er tilknyttet gruppen, men som stod på utsiden av gjerdet mens demonstrasjonen pågikk.

- En australsk studie viser at sivilisasjonen kan kollapse innen 2050 og reklamebransjen er medskyldig, i likhet med mange andre bransjer. Denne bransjen er spesielt medskyldig fordi den bidrar til å øke konsumet og nekter å bruke sin massive innflytelse og makt til å spre budskapet, sier han til Kampanje.

Demonstrerte også i Oslo
Demonstrasjonen i Cannes er én av flere som aktivister tilknyttet Extinction Rebellion har gjort denne uken. Mandag protesterte de foran inngangen til Klima- og miljødepartementet i Oslo, ifølge Framtida.no. Tidligere i dag arrangerte en annen gruppe en demonstrasjon foran det skotske parlamentet i Edinburgh.

Douglas Rogers forteller at målet med demonstrasjonen er å få reklamebransjen til å «forstå at de må begynne å fortelle sannheten og være på riktig side av historien».

- Alle disse som flyt hit med privatfly, helikopter eller massive båter, er medskyldige i et system som vil ødelegge verden for barna våre og oss selv.

- Hvorfor er ikke du på andre siden av gjerdet?

- Jeg ville ikke bli arrestert i dag, og ikke i Frankrike.

Ler av festivalens klimatiltak
Demonstrasjonen skjer samtidig som Cannes Lions-festivalen har begynt å ta grep for å redusere klimaavtrykket til festivalen. Nytt i år er at festivalen har fjernet 150.000 plastflasker for éngangsbruk og erstattet dem med vann på pappkartong og flasker som skal brukes flere ganger.

- Det er komisk. Det er å kaste et sandkorn i havet. Vi har sett ressursene deres og ser hvor rike de alle er med båtene og helikoptrene. Å redusere plastforbruket er ikke nok, vi må ha systemforandring, sier Rogers.

Kommunikasjonssjef i Cannes Lions, Marian Brannelly, har følgende å si om demonstrasjonen:

- Vi er klar over den lille demonstrasjonen som foregikk i Cannes i dag. Festivalens sikkerhetsvakter og lokale myndigheter har håndtert situasjonen og arrangementet fortsetter som normalt, sier hun til Kampanje.

Demonstrasjon:

Et titalls sikkerhetsvakter og politifolk ble tilkalt da aktivistgruppen Extinction Rebellion tok seg over gjerdet og inn på verdens største reklamefestival. Foto: Dag Robert Jerijervi