En av fjorårets mest diskuterte, hyllede og kritiserte reklamekampanjer, skulle selvfølgelig også få sin hyllest i Cannes Lions, verdensmesterskapet i reklame Det fikk den på festivalens første dag, da Outdoor-juryen presenterte Nikes «Dream crazy»-kampanje som årets Grand Prix-vinner i feltet for utendørsreklame.

- Dette er et av de mest ikoniske bildene innenfor reklame de siste årene, sa jurygeneral John Patroulis i Grey da han forklarte hvorfor juryen ikke – om de hadde villet – kunne gi hedersprisen til noe annen jobb enn Nikes reklameplakat med Colin Kaepernick.

Lovordene fortsatte da Kampanje fikk noen minutter med jurylederen.

- Dette er den absolutt mest sterkeste utendørsjobben i verden. Jevnt over var det veldig vanskelig for tradisjonell statisk reklame å finne en vei inn i diskusjonen vår. Innovasjonen som vi alle har begynt å forvente var utrolig. Det er det som gjør denne kategorien så spennende. Hvis du leder veien innenfor innovasjon, så kommer du til å sende bidraget dit inn i Outdoors, sier Patroulis til Kampanje.

Det til tross for at vinnerjobben kun består av en statisk reklameplakat, mens flere av de andre jobbene på shortlist kunne by på banebrytende teknologi og mediebruk.

- Trenden nå handler mer om oppslukende opplevelser og fellesopplevelser. Det har seg bare sånn at dette er et øyeblikk man ikke kommer utenom.

Knelte under nasjonalsangen
NFL-profilen Colin Kaepernick ble et hett navn da han valgte å knele under den amerikanske nasjonalsangen før en kamp for å markere undertrykkelsen av svarte i USA. Med setningene «Believe in something. Even if it means sacrificing everything» tok også Nike et tydelig standpunkt.

- Er det noe folk forventer av annonsører nå?

- 100 prosent. Flere og flere forventer å forstå verdiene til selskaper som de samhandler med, og de må trekke en linje. Du kan ikke si at du har verdier, uten å forstå hvor grensene til de verdiene går. Dette er i tråd med Nikes verdier. De tror på atleter, de stiller seg bak atleter, og de tror på kreativitet og frihet til å uttrykke seg. De stod opp for disse verdiene og betalte på noen måter prisen for det, og de tjente på det på andre måter.

Les også: - Nike Just Did It

Try redder Norges ære
Norske byråer hadde sendt inn 18 bidrag til juryering i Outdoor Lions, men ingen fikk plass på shortlist, og det var dermed heller ingen som kunne stikke av med pris i dag. Den samme historien gjentok seg i Design Lions, der Norge hadde sendt inn ti bidrag, og Print & Publishing, der Norge hadde sendt inn fem bidrag,

Det var Try som reddet Cannes Lions' første dag, sett med norske øyne, med sin bronse i Health & Wellness Lions for DNB-jobben «Dyrenes nødnummer». Denne jobben har rukket å vinne i flere konkurranser allerede, blant annet i Epica og Eurobest. Produksjonsbyrå har vært Tangrystan, mens Apt også har vært deltakende i kampanjen.

Kampanje spurte selvfølgelig juryleder Shaheed Peera fra Publicis Lifebrands om hva som gjorde at denne jobben utmerket seg. Svaret ligger hos jurydeltakernes egne firebeinte familiemedlemmer.

- Flere i juryen har egne kjæledyr og har opplevd lignende situasjoner hvor de våkner opp tre på natta av at det er noe galt med hunden deres og de fikk bokstavelig talt ikke hjelp. Jeg har ikke kjæledyr selv, men det var folk i juryrommet som virkelig kjente seg igjen i dette scenariet. Noen sin hund hadde faktisk dødd fordi de ikke fikk tak i behandling raskt nok. Jeg vet at dette ble gjort i Norge, men det er lett å tenke seg at man kunne ha lansert noe lignende i USA eller i London. Det var et genuint problem som traff folk i rommet, og de opplevde at løsningen var så enkel.

- Ser dere etter universelle utfordringer når dere juryerer?

- Ikke nødvendigvis, men vi ser etter enkle løsninger på ekte problemer, og det var dette.

Saken fortsetter etter videoen.

Grand Prix til Ikea
Og det kan juryen virkelig sies å ha funnet med jobben de tildelte Grand Prix i Health & Wellness Lions. Det gikk til produktlinjen «Thisables», utviklet av McCann Tel Aviv for Ikea. «Thisables» er en produktlinje som skal gjøre det mulig for folk med nedsatt funksjonsevne å ta i bruk møblene til Ikea.

Jurylederen dvelte ved det faktum at det er en aktør som Ikea som går til topps i denne kategorien, og ikke en merkevare man tradisjonelt forbinder med helse og velvære.

- Det var ikke bare Ikea, det var flere overraskelser i kategorien. Det var virkelig inspirerende og fantastisk. For syv-åtte år siden ville man ikke trodd at Ikea spilte en rolle i folks helse, men nå gir det mening, fordi helse angår alle og det knytter oss alle sammen. Det gir merkevarer flere muligheter til å spille en rolle i livene til folk og det bygger lojalitet på en annen måte.

Les også: Nå inntar norske byråfolk Cannes - for første gang på fire år øker antall påmeldinger

Vinner med blank avis
Tilgjengeliggjøring av tjenester mange av oss tar for gitt var også høyt på agendaen i Design Lions-juryen. De ga Grand Prix til Creatability fra Google Creative Labs, et verktøysett som lar folk med nedsatt funksjonsevne eksperimentere med lyd, musikk og tegning på nye måter.

Andre store vinnere på Cannes Lions' første prisutdeling var den libanesiske avisen An-Nahar, som trykket en blank utgave av avisen i protest mot regjeringens manglende evne til å danne en fungerende regjering. Sjefredaktøren ba leserne bruke den blanke avisen til å sende beskjeder til libanesiske politikere og skape det avisen kaller verdens største redaksjon. Byrået Impact BBDO står bak ideen.

Grand Prix i Pharma Lions gikk til GSK KlaxoSmithKline for appen «Breath of Life», utviklet av McCann Health i Shanghai. Appen gjør mobilen til et verktøy for å sjekke om man står i fare for å ha utviklet kronisk obstruktiv lungesykdom.