Navn: Helena Egeland

Alder: 28 år

Stilling: Partner og gründer av Mos

Aktuell: Har startet det nye startup-byrået Mos sammen med to kollegaer fra The North Alliance-byråene Anorak og Bold.

- Du har jo akkurat vært med på å starte et nytt byrå – kommer dere til å tjene penger på å forløse «morgendagens bedrifter»?

- Ja, vi mener å ha funnet en god måte å organisere oss på som gjør at vi kan tjene penger, selv når midlene er små.

- Hva spiser og drikker du julaften?

- Som den vestlendingen jeg er så er det selvfølgelig pinnekjøttet som pryder bordet på julaften. Vi kjører tradisjonelt og avslutter gildet med riskrem og hjemmelaga bringebærsaus. Vi har som regel alkoholfritt under middagen, så da er det julebrus som gjelder.

- Hva var det morsomste som skjedde i medie- og kommunikasjonsåret 2017?

- Jeg vet ikke hvor morsomt det var for alle andre, men for meg var det helt klart det å starte Mos.

- Hvem i bransjen synes du fortjener en ekstra oppmerksomhet før jul?

- Jeg synes alle skal gi en pepperkake til sine økonomiansvarlige. Som ny selvstendig næringsdrivende har jeg fått erfare hvor mye greier de må forholde seg til sånn at vi andre slipper. Også tror jeg ikke de får nok oppmerksomhet ellers heller. 

- Hva har gjort mest inntrykk på deg i løpet av #Metoo-kampanjen?

- Det som har gått mest innpå meg er å innse hvor mye jeg og mine bransjekollegaer har akseptert eller forbigått i stillhet, og som man først i ettertid innser at har vært overtramp. Dette handler om mer enn de enkelthendelsene som kommer frem i mediene, og det er naivt å tro at trakassering ikke skjer bare fordi det ikke rapporteres – dette er et omfattende samfunnsproblem som krever en skikkelig holdningsendring. Sånt skjer ikke av seg selv, og det er nettopp derfor denne bevegelsen er så utrolig viktig.

- Hvorfor er det ikke flere kvinner i toppen av medie- og kommunikasjonsbransjen?

- Det er selvsagt flere årsaker til dette, men jeg tror mye av det kan handle om at man trenger kvinnelige forbilder for å se seg selv i en lederposisjon. Heldigvis kan det virke som kvinner er i fremmarsj, med kvinnelige byråledere som Monica Augustsson i Pol og Linda Nordheim i McCann som dagens forbilder.  Også er det fint å tenke at man selv kan være et forbilde for at flere kvinner tør å starte for seg selv. Kvinnelige gründere trenger vi nemlig også flere av!  

- Hva er det beste og verste med Donald Trump?

- Det verste med Trump er at han er president i USA. Det beste med Trump er at han motiverer folk til å bruke stemmeretten sin.

- Hvem blir den store norske vinneren i vinter-OL i Pyeongchang?

- Nå som ikke Johaug er med på leken lenger, så holder jeg en knapp på langrennsdronninga Bjørgen og nykommeren Klæbo.

- Etter Black Friday, Singles’ Day og Cyber Monday, hvilken dag bør vi lansere i 2018?

- Slapp-av-dagen.

- Hva var den siste appen du lastet ned?

- Truecaller - en app som sier ifra når en telefonselger ringer. Når man starter et nytt AS, er det folk som ringer deg for å selge mye rart.

- Hvis du kunne valgt helt fritt, hvem ville du invitert med på te og scones?

- Jeg har en soft-spot for kongefamilien, så en padletur med Kong Harald kunne vært trivelig. 

- Hvilket bilde på kamerarullen på mobilen din oppsummerer 2017 best?

- Totusenogsøtten har vært et innholdsrikt år, men mest av alt har det handlet om mine to fantastiske partnere i Mos (og hunden Pi) og vårt nye eventyr.  

Gründere + hund:

Når Helena Egeland skal finne frem et bilde fra mobiltelefonens kamera som oppsummerer 2017, velger hun dette bildet (over). Foto: Privat