Reklamebyråkjeden Oktan, som har sine to største kontorer i Oslo og Bergen, fikk  en omsetningsnedgang i 2016. 

Omsetningen i alle Oktan-selskapene endte på 85,5 millioner kroner i fjor, mot 107 millioner kroner i 2015. Samtidig ender byråinntekten på 53,6 millioner kroner i 2016, mot 48,3 millioner kroner i 2015. Det er en forbedring på 11 prosent.

Byråkjeden er eid av konsernet Media Bergen, som blant annet også eier Nor PR og Keyteq.

- Byråinntekten er jo relativt lik, så dette er et resultat av at vi kjøper mindre annonseflater på vegne av kundene våre. Vi har i mindre grad enn tidligere tatt mediekjøpsansvar i tradisjonelle medier, og ser nå at vi har mulighet til å ta dette tilbake i digitale medier, så dette er noe vi jobber med, sier byråleder i Oktan Bergen, Stephan Meyer.

I Bergen drives byrået under merkenavnet Oktan Orangeriet.

Da Kampanje omtalte tallene til Media Bergen i fjor, beskrev konsernsjef Ove Grønnevik at konsernet var inne i en stor omstillingsfase. Fokus hadde lenge vært analogt – nå skulle det bli digitalt. 

- Er Oktan Bergen i land med sin omstilling?

- Nei, men vi er på veldig god vei. Vi har relativt høy gjennomsnittsalder og har klart å jobbe med plussresultater gjennom en såpass kraftig omstilling. Vi er stolte av å ha klart dette uten omfattende nedbemanning eller utskifting.

- Men har dere nedbemannet?

- Ikke utover naturlige endringer på personalsiden, sier Meyer.

Får fart på Oktan:

Ove Grønnevik eier reklamebyråkjeden Oktan gjennom Media Bergen. Nå kan han konstatere at byråkjeden gir mer penger i kassa. Foto: Media Bergen

- En faglig revolusjon
Meyer forteller at de i hele Oktan-gruppen har satset mye på intern utvikling.

- Det har vært en faglig revolusjon. Vi har rett og slett omstilt oss til å jobbe med mange andre områder enn tidligere, ikke bare klassisk reklame. Nå jobber vi blant annet med digital marketing, tjenesteutvikling, forretningsutvikling, prosessledelse og performance marketing.

- Hvordan skal dere jobbe fremover for å bli bedre?

- Vi har nok kanskje kommet så langt vi kan med internomstilling. Nå er det en utviklingsfase som ligger foran oss. I Bergen har vi blant annet en veldig stor satsing på design thinking, og bygger opp en større grad av digital markedskompetanse med tanke på å også kunne hjelpe kundene våre med mediekjøp, sier Meyer til Kampanje.

Totalt sysselsatte Oktan Gruppen 59 ansatte i 2016, hvorav 20 av disse i Bergen. Men Meyer forteller at nå vokser de i Bergen, og har i dag 26 navn på listen over ansatte.

- Ved årsskiftet tok vi inn et lite filmproduksjonsselskap som het Happy. Dette gjorde vi for å kunne betjene kundene med video-innholdsproduksjon, animasjon og postproduksjon. Men vi snakker ikke Hollywood her altså, det er snakk om små, raske videoproduksjoner med god kvalitet, sier han.

Av nye kunder som kom inn til Oktan Bergen i fjor, nevner han Betsson, Sykkel-VM Bergen 2017, Nordic Bet og Olden/Clausthaler. Kunder som forsvant ut, var blant annet H Naturkost.

Les også: Digital-løft krympet Media Bergen-resultatene

Her er alle tallene til Oktan Gruppen for 2016. Alle tall i MNOK.

Oktan Gruppen 2016 2015 % Endring
Omsetning 85,5 107 - 20
Byråinntekt 53,6  48,3  + 11
Driftsresultat 2,2 1,3 + 71
Resultat før skatt 2,2 1,2 + 80