Kampen om annonsekronene i det norske, digitale reklamemarkedet blir stadig tøffere. VG og Finn har bestemt seg for å slå sammen store deler av annonsesalget for å styrke seg i kampen om reklamekundene.

Det bekrefter kommersiell direktør Christian Haneborg i VG overfor Kampanje i ettermiddag.

- Vi blir over natten større enn alle lokalaviser i alle regioner i hele Norge, sier Haneborg til Kampanje.

Les også: Schibsted klar med Facebook-«killer»

Lokker med 50 prosent av det digitale varelageret
16 ansatte i Finn går til VG som følge av sammenslåingen. Haneborg skal lede den nye salgsorganisasjonen, bekrefter han. Når VG og Finn samler kreftene, er det en sentral del av Schibsteds nye strategi for å møte konkurransen fra giganter som Facebook og Google, og fra norske rivaler.

Schibsted vil friste annonsørene med over 50 prosent av det norske digitale varelageret.

- Finn.no og VG representerer allerede i dag nummer én og to-posisjonen i det norske, digitale annonsemarkedet, målt etter annonsevisninger og dekning. Sammen vil VG og Finn.no betjene markedet med eksklusiv tilgang på over 50 prosent av alle digitale sidevisninger på mobil, brett og desktop. Slik kan vi levere det beste digitale verdiforslaget i Norge både for kunder som er opptatt av rask dekning og for spissede målgrupper, sier Haneborg.

Sammenslåingen omfatter salg innenfor annonsemarkedene retail, reise, dagligvare og såkalt Fast-moving consumer goods (FMCG), som på godt norsk er ulike forbruksvarer som omsettes i store mengder.

- Dette er markeder der vi allerede står sterkt og nå blir vi enda mer slagkraftig. Stilling-segmentet har VG og E24 overført til Finn, så der har vi gått motsatt vei, forteller Haneborg.

Bransjene bil, stilling, eiendom og bank/forsikring omfattes ikke av sammenslåingen.

- Går «head to head» med Google og Facebook
- Hvorfor er dette viktig for VG og Finn? For oss er det viktig og riktig å kunne utnytte teknologien og datene som Schibsted nå investerer tungt i. For å få effekt av teknologien må man ha et bredt varelager. Det er ingen andre som har et så bredt varelager av de norske aktørene som VG og Finn. Og man trenger et bredt varelager for å kunne lage smarte produkter for kundene. VG og Finn er store hver for seg, sammen blir vi enda sterkere, sier Haneborg.

- Mener dere at dette er nok til å svare på den knivskarpe konkurransen fra Facebook og Google?

- Schibsted går nå «head to head» med Google og Facebook om å levere de beste dataproduktene i det norske markedet. Vi skal vi gi disse aktørene tøffere konkurranse om annonsekronene enn de har fått frem til nå. Vi skal lansere en rekke produkter fremover som vil levere vesentlig bedre enn det vi vet våre amerikanske venner i dag tilbyr markedet, fortsetter Haneborg.

- Hvordan vil du beskrive konkurransen i det digitale annonsemarkedet nå?

- Konkurransen har vært tøff lenge, men nå konkurrerer alle med alle. Da må man fokusere på lage enda bedre produkter for kundene. Sammenslåingen og de produktene er noe vi har jobbet med dette året, forteller Haneborg til Kampanje.

Les også: - Overraskende svake reklametall

- Varelagre frie for svindel
Han mener også VG og Finn kan garantere de aller beste dataene og rene varelager.

- I en tid med økende grad av svindel i utenlandske varelager, ser vi at annonsørene søker varelagre som er frie for svindel og som blir levert i en trygg kontekst. Finn og VG har som en del av Schibsted landets beste data og vil med det kunne tilby de beste målgruppe- og lokasjonsproduktene på markedet. I tillegg vil man få verifisert hvem man har truffet gjennom vårt Norstat-panel, sier han.

VG og Finn skal jobbe tett med VG Partnerstudio og VGs kreative byrå Tactus på tvers av mediekanalene. Slik vil de utnytte mulighetene for skreddersøm og innholdsmarkedsføring med en raskere og bredere dekning enn tidligere.

- Vi mener dette vil skape et enda bedre tilbud til våre kunder når vi kombinerer det beste fra to av Norges sterkeste merkevarer. Sammen med VG skal vi gjøre det enklere for kundene å få høy kundeverdi i sine markedsaktiviteter gjennom Norges beste annonseprodukter. Vi har allerede gjennom 2015 hatt et stort antall kundecases der vi har samarbeidet, og det har gitt svært gode resultater for våre kunder, sier Elisabeth Haug, kommersiell direktør i Finn.

«Nordlendingen» gjør et slags comeback
Samlet vil VG og Finn ha en ukentlig dekning på 71 prosent av landets befolkning, og 77,5 prosent av den kommersielle målgruppen 20-49 år.

Sammenslåingen markeres ved at VG og Finn henter inn av de mest populære figurene fra VGs reklamefilmer, nemlig «Nordlendingen».  Tidlig på 2000-tallet fikk reklamemannen Ivar Vereide hele Norge til å gå rundt og si «Ka du trur?». Den nye filmen skal vel og merke kun brukes internt og «Nordlendingen» vil derfor ikke dukke opp tv-skjermene igjen.

Les også: VG bryter med Dinamo

«Nordlendingen» i badstufilmene for VG ble spilt av Egil Birkeland fra Stavanger. Han har vært med i en rekke radioreklamer og spilte «Narko-Jarle» i «Åpen Post» på NRK1 i 1998 og 1999. I sitt comeback i den helt nye, interne filmen for VG og Finn, forstyrrer han en mobillesende mann av den nokså kraftige typen i badstuen - og avslører at han er blitt oppdatert på bransjeutviklingen siden han sist svettet på oppdrag fra VG.

«Ka du trur? Du sitter vel og leser VG? Ka du trur om mediemarkedets framtid og content marketing, programmatic og de greiene der?»

Se filmen her: