Men topplinjen faller. Nå henter Børre Sunde inn tidligere Group M-sjef for å få mer fart i omsetningen.

Mediebyrået IUM, som er en del av IPG Mediabrands, legger frem sine tall for 2014 og de viser at byrået som ledes av Børre Sunde har økt overskuddene.

Dermed følger IUM trenden i mediebyråmarkedet for øvrig. Alle de store mediebyråene som så langt har lagt frem tall, kan skilte med det samme.

Les også: Omnicom-rekord ikke nok til å matche rivalen

Les også: Fure tjener penger igjen

Les også: Mediacom ned fra byråtoppen

Les også: Starcom nærmer seg milliardklubben

Driftsresultatet økte fra 2,5 millioner kroner til 8,4 millioner kroner i 2014. Det er en positiv utvikling på hele 236 prosent for IUM. Resultat før skatt økt med over 800 prosent.

- Det var en hyggelig resultatforbedring og den skyldes fire ting. Vi har vært mer aggressive på new biz og vi får uttelling for at vi har en veldig nærhet til kundene. Samtidig jobber vi svært integrert og har vi styrket oss innenfor research og performance marketing , sier administrerende direktør i IUM, Børre Sunde, til Kampanje.

Berg og dalbane
Samtidig så faller omsetningen til selskapet som en gang rundet milliarden og vel så det i medieomsetning. Selskapet var nede i bølgedal, men kom tilbake i 2011 etter at Børre Sunde hadde vært i London og fortalt eierne om hvordan byrået skulle bli «the comeback agency» i mediebyråbransjen.

Les også: - Vi er årets comeback-byrå

Omsetning steg til rundt 750 millioner kroner, men i 2014 gikk byrået igjen tilbake på omsetning og falt 678 millioner kroner, en nedgang på snaue ni prosent. En av grunnene til det er at noen av IUMs kunder «med internasjonale operasjoner blir fakturert direkte til  de lokale markedene», kan Sunde fortelle.

- Samtidig faller inntektene fra den tradisjonelle medieformidlingen, sier han,

Dermed må IUM som alle andre mediebyrå kompensere med å selge flere rådgivningstimer og komme opp med nye tilbud og produkter til kundene.

- Vi må tilby nye tjenester og ta oss fornuftig betalt for det, samtidig som vi skaper verdier for kundene våre, sier Sunde.

Vosker på programmatic
Han mener noe av årsaken til at lønnsomheten i mediebyrået IUM er i bedring, er satsingen på diversifiserte tjenester.

- Dette er for øvrig den gjennomgående årsaken til at de fleste mediebyråene nå tjener mer penger enn tidligere, og det viser at topplinjeomsetning ikke lengre er det det sentrale lønnsomhetsparameteret for mediebyråene, sier Sunde.

Et av satsningsområdene til IUM er det mye omtalte programmatic buying (datadrevne målgruppekjøp digitalt, red. anm.).

- Vi ligger på ca 20 prosent av den digitale omsetningen i programmatic. Men dette er et tallet som stadig vokser. Våre nettverksambisjoner her er store, sier han.

- Er programmatic mer lønnsomt for byråene?

- Ikke nødvendigvis mer lønnsomt, men det er mer effektivt og målrettet for kundene. Vi blir mye mer målrettet i eksponeringen.

- Skal skape mer trøkk
IUM-sjefen får nå også med seg tidligere MEC-sjef og Group M-direktør Cato H. Drægebø. Han kommer fra stillingen som strategidirektør i Group M og skal ta over som direktør for forretningsutvikling i Norden.  Drægebø forlater dermed MEC og Group M etter ni år i WPP-familien.

- Vi skal få mer fart på Norden som område, drive med forretningsutvikling og hente ut synergier. Vi skal rett og slett skape mer trøkk ute i markedet, sier den nye nordiske IUM-toppen.

Drægebø sier IUM har mye å hente på å være et nettverksbyrå som er godt posisjonert i alle de nordiske markedene med sine godt over 200 ansatte.

- Dette handler både om teknologi og kompetanse. Her kan vi være med å utgjøre en forskjell, sier Drægebø.

- Hvorfor sluttet du i Group M?

- For min del handlet det om nye utfordringer. Jeg hadde vært i den samme familien i ni år og følte at tiden var moden for å gjøre noe annet. Da jeg hørte tankene til IPG og IUM fant jeg ut at det var en veldig god match for meg. Jeg elsker bransjen og utfordrerposisjonen til IUM. For meg var det også å viktig å kunne jobbe nordisk. Det er aldri et lett valg, men det ble en ganske enkel prosess, sier Drægebø.

Her ser du tallene til IUM for 2014 og endringen i prosent. Alle tall i MNOK

IUM 2014 2013 Endring i prosent
Omsetning 676,9 746,3 - 9,0
Driftsresultat 8,4 2,5 + 236
Res. f. skatt 6,5 0,7 + 828