De fleste piler har pekt nedover for mediebyrået til McCann Worldgroup, IUM, de siste årene. Siden toppåret i 2006, da selskapet hadde en medieomsetning på 1,1 milliarder kroner og et overskudd før skatt på over 18 millioner kroner, har det mest gått nedover.

I 2010 hadde mediebyrået en omsetning på 645 millioner kroner og et underskudd på 2,2 millioner kroner.

Men nå er mediebyrået som jobber med kunder som Statoil, Coca Cola, ICA, RIMI, Microsoft og Statoil Fuel & Retail tilbake i god, gammel form. Det mener i hvert fall den nye ledertrioen, konstituert sjef i IUM, Børre Sunde, digital direktør Kjetil Angell Kjerstad og finansdirektør Christian Skråmm.

- Vi føler at vi har klart å slå tilbake etter et tøft år i 2010. Sammen med Chrstian Skråmm stod jeg i oktober i 2010 i London og fortalte de internasjonale nettverkseierne at vi kom til å bli det store «comeback-agency» i 2011. Når vi nå ser oss i bakspeilet er vi veldig fornøyde. Vi har ikke mistet én nasjonal kunde, sier Børre Sunde til Kampanje.

Flere nye kunder kom også inn i løpet av 2011 som Flytoget, Forsvarets Mediesenter, Fagmøbler, EVRY og Pizzabakeren.

- Gjort tøffe prioriteringer
IUM er mediebyrået i McCann Worldgroup, som igjen er eid av en de fire store internasjonale kommunikasjonsgigantene, Interpublic. Nå foreligger regnskapstallene til IUM for 2011 som viser at Børre Sunde hadde sine ord i behold fra toppmøte i London. Selskapet har fått ny fart i medieomsetningen og snudd underskudd til overskudd. I 2011 økte omsetningen med 91 millioner kroner fra 2010 til fjorårets 736 millioner kroner.

- Vi har hatt særdeles sterk styring på økonomien og vi har også gjort tøffe prioriteringer på hva vi skulle være med på og hva vi ikke skulle være med på. Det har vært en hardt arbeidende og motivert gjeng, som har stått på gjennom 12 strake måneder, sier Sunde.

Med en medieomsetning på nesten 750 millioner kroner er IUM i det sjiktet en kan kalle «mellomstor», bak de fire store; Mediacom, Mec, Carat og OMD.

- Vi er størst blant de mellomstore, men en skal huske på at byråinntekten vår i dag er omtrent den samme som i toppårene. Da drev vi en ren, tradisjonell formidlingsoperasjon. I dag tilbyr vi tjenester som tradisjonelt ikke har vært kjernevirksomhet for mediebyråene som strategi- og innsiktsrådgivning. Spesielt innenfor strategi og innsikt og på det digitale området, ble det investert betydelig i fjor. Dette ga gode resultater i form av styrkede kunderelasjoner og økte inntekter, sier mediebyråsjefen.

Øker byråinntekten
Byråinntektene i selskapet har dermed økt fra 41,7 millioner kroner i 2010 til 50,0 millioner kroner i 201 og bidragene fra strategi og digitalt og enkelte andre prosjekter står i dag for mer enn 50 prosent av selskapets samlede byråinntekter i 2011.

- Vi satser veldig på den digitale palttformen vår. Når kundene blir digitale trenger de mer rådgivning, sier digitaldirektør Kjetil Angell Kjerstad i IUM.

- Hvorfor?

- Digitalmarkedet utvider seg hele tiden og vi har gått fra digitale bannere, til søk og sosiale medier. Vi vrir oss fra å være et «old school» medieformidlingbyrå til også å bli et rådgivningsselskap med som leverer høyere opp i verdikjeden, sier Kjerstad.

- Skal vokse
Kampanje har den siste tiden rapportert tall fra en rekke av landets mediebyråer og flere kunne i 2011 skilte med ganske så pene driftsmarginer på rundt 20 prosent. IUM har forstsatt et lite stykke igjen dit med sine drøye 16 prosent, men finansdirektør Christian Skråmm sier man har mål om strekke seg dit i løpet av ikke altfor lang tid.

- Målet i nettverket er at vi skal dit i løpet av et par år. Men vi har mål om at vi skal vokse på alle våre tre parametere. Vi skal ha en balansert vekst både på topplinje, byråinntekt og bunnlinje, sier Skråm.

Mangler leder
Det er ikke første gang Sunde er fungerende toppsjef i mediebyrået. Etter at Arne-Inge Christophersen ga seg i byrået etter mange år i lederstolen, tok Sunde over i noen måneder frem til ny sjef var på plass. Men heller ikke den nye sjefen, tidligere Norwegian-markedsdirektør Åsta Braathen rakk å sitt lenge i sjefstolen før hun måtte ut i en lang permisjon på grunn av sykdom.

- Jeg har blitt fast reserve og har vært konstituert to ganger. Jeg jobbet tett med Arne-Inge Christophersen og da han sluttet tok jeg over som i en kortere periode på høsten i 2010. Åsta ble desverre sykemeldt i oktober i fjor så nå sitter jeg som hennes stedfortreder. Det er bare noe vi må forholde oss til, sier Sunde.

Nylig fikk også McCann Worldgroup ny toppsjef da mangeårige administrerende direktør Thomas Høgebøl ga seg etter 13 år i konsernet. Den nye konsernsjefen heter Jens Bonsesmo. Sunde har bare positivt å si om de to.

- Høgebøl var en helt i systemet som fikk McCann til å gå fra å være en fullt så stor suksess til å bli et av de lendende kommunikasjonsmiljøene i markedet. Han gjorde en fantastisk jobb og var også styreformann i IUM. Han evnet å se helheten og var en talsmann for en felles kundetilnærming. Samtidig har vi store forventninger til Jens Bonesmo også. Han er en fantastisk fyr og en god leder både som fagperson og menneske, sier Sunde.

Her ser du tallene til IUM for 2011. Alle tall i millioner kroner:

Twentyfirst Venture

2011

2010

Endring i prosent

Driftsinntekter

736,0

645,0

14,1

Byråinntekt

50,0

41,7

19,9

Driftsresultat

8,32

- 2,67

-

Her kan du se resultatsakene til de øvrige mediebyråene i markedet.

Les også: Mindshare slo markedet

Les også: Svakere fra Mediacom

Les også: Kjøper reklame for 600 mill.

Les også: In Sight skyter fart