Klart for lederskifte i Kitchen: - Har mål om å bli Norges ledende kreative byrå

Odd Rune Farsund blir ny sjef for Publicis Kitchen. Tar over reklamebyrået etter Haakon Dahl.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Før sommeren ble det kjent at grunnleggeren og byråleder siden starten, Haakon Dahl, trer til side som sjef for reklamebyrået Kitchen. Dermed ble det klart at reklamebyrået, som er en del av Publicis i Norge, fikk et lederbytte og det for første gang i byråets 21-årige historie. Nå kan også kommunikasjonsselskapet fortelle hvem som blir historiens andre Kitchen-sjef, og det blir Odd Rune Farsund (45).

- Dette er en lederoppgave jeg virkelig gleder meg til å ta fatt på, sier Farsund til Kampanje. 

- Hvordan blir det å ta over i Kitchen, skummelt eller gøy?

. Det blir bare gøy med det teamet vi har i Kitchen. Og så er det et byrå som nesten har urettferdige konkurransefordeler sammenlignet med mange andre byråer i kraft av ressurstilgang og alt vi sitter med her på huset. To meter unna sitter noen av de smarteste hodene innenfor medier og teknologi for å nevne noe, sier Farsund.

Farsund tar over som Kitchen-sjef samtidig som det nylig ble kjent at Karoline Nybakk (32) ble forfremmet til viseadministrerende i Publicis Kitchen. Dermed er det helt klart for en ny lederduo i Kitchen, etter de to grunnleggerne av byrået, Haakon Dahl og Bjørn Polmar.

- Blir det vanskelig å ta over med de to fortsatt på huset?

- Nei, dette er vi ganske ryddige på. Haakon og Bjørn kommer til å være opptatt med nye og viktige oppgaver på huset, men det er fint å kunne slå av en prat med begge to. De vil fortsatt være på huset og de har mye å bidra med, sier Farsund.

Les også: Byråveteran gir seg som Kitchen-sjef etter 21 år - jakter ny byråleder

Nå har Kitchen rundet 20 år. Med Odd Rune og Karoline på plass er jeg sikker på at vi kan se frem til 20 nye gode år. Haakon Dahl, Publicis-direktør og Kitchen-gründer

- Har erfaring fra alle sider av bordet

Toppsjefen i Publicis Norge, Peder Mittet, sier det interessen for jobben har vært stor og at det har vært sterke kandidater fra alt fra reklamebyråer, mediebyråer, mediehus og annonsører. 

- Når du etter 21 år skal endre ledelse så tenker jeg det hviler et ekstra stort ansvar på oss å finne rett person. Vi har derfor prøvd å tenke både åpent og fritt i forhold til hvem som burde ha rollen, og etter en omfattende prosess falt valget altså på en som stod oss nær. Det er et kvalitetstegn at vi rekrutterer internt, sier Peder Mittet, administrerende direktør i Publicis Norge til Kampanje. 

Mittet mener den nye byrålederen i Kitchen er «en faglig ener». 

  Han har erfaring fra alle sider av bordet, er en utrolig fin person og en leder som både kunder og alle i Publicis-huset allerede har stor tillit til. Og så satt han allerede i landskapet. Så i forhold til andre kandidater så hadde Odd Rune sånn sett «en urettferdig fordel». Vi trengte ikke sjekke referanser for å si det slik, sier Mittet.   

Mittet mener den kreative delen av markedsføringsbransjen «er i stor endring», men er trygg på at den nye Kitchen-sjefen har «alle forutsetninger» for å løfte Publicis Kitchen til toppen blant norske og nordiske reklamebyråer. 

- Han kommer til å få all den støtten han trenger fra de andre fagmiljøene huset, og ikke minst nettverket som huser kreative fyrtårn som Leo Burnett, BBH, Saatchi og LePub, sier Mittet. 

Avtroppende Kitchen-sjef og grunnlegger av byrået, Haakon Dahl, er sikker på at den nye lederduoen vil ta byrået i riktig retning.

 - Nå har Kitchen rundet 20 år. Med Odd Rune og Karoline på plass er jeg sikker på at vi kan se frem til 20 nye gode år, sier Dahl til Kampanje.

 

- Energiforløsende:

Den nye byrålederen i Kitchen, Odd Rune Farsund, ble presentert for de ansatte på Publicis-huset denne uken. - Jeg håper det blir litt energiforløsende med et lederskifte og jeg opplever at det ble godt tatt imot, sier Farsund.

- Kreativitet er nøkkelen

Som byråleder i Publicis Kitchen får Odd Rune Farsund ansvaret for å lede et stort antall ansatte. Publicis oppgir ikke tall eller ansatte per byrå, men etter det Kampanje forstår står satsingen på reklame, innhold og PR for litt under halvparten av byråinntekten på 271 millioner kroner, og av drøye 200 ansatte jobber rundt 90 mennesker i byråene, Kitchen og PR-byrået MSL. Av disse to byråene er Kitchen det desidert største med rundt 70 ansatte.

Farsund tar samtidig over på en tid der hele den norske kommunikasjonsindustrien jobber i motvind med press på markedsbudsjettene til annonsørene og slankere lommebøker hos forbrukerne.

- Hadde det vært vindstille nå så hadde det blåst om to år. Nå blir det kanskje vindstille om to år og da vet vi at det vi lykkes med i dag kommer til å gå som en kule i bedre tider, sier Farsund.

- Hva er dine styrker?

- Jeg mener jeg er god til å forstå forretningen til kundene våre og da har man vel forutsetninger til å sette seg inn i sin egen også, sier Farsund.

Han mener Kitchen i dag står sterkt på det norske reklamemarkedet med «en stolt historie over 20 år som et av de fremste byråene i Norge».  

-  Samtidig er det slik at det som tok oss hit ikke nødvendigvis er det som skal til for at vi skal ha samme posisjon fremover. Vi går offensivt inn i dette, med mål om å bli Norges ledende og mest fremtidsrettede kreative byrå, sier Odd Rune Farsund. 

- Hva tenker du om kreativt som virkemiddel?

- Det er helt essensielt, og jeg tror fortsatt at det er nøkkelen. Det er den eneste måten du kan investere det samme som konkurrenten og sitte igjen med mer. Der har vi høye ambisjoner, sier han

Les også: Rekordtall for Publicis-byråer – øker omsetningen med over 400 millioner

Bransjeveteraner:

Bjørn Polmar og Haakon Dahl har styrt Kitchen-butikken i over 20 år, men slipper nå hendene av rattet. Begge vil imidlertid fortsette i nye roller i Publicis Norge.

Var med å starte reklamebyrå

Odd Rune Farsund kommer fra stillingen som direktør for strategi og forretningsutvikling i Publicis. Han kom til Publicis for ett drøyt år siden og var før det både i Gjensidige og strategibyrået Wilder. 

- Meldte du din interesse eller ble du oppfordret til å søke?

- Vi hadde en prat, ja, sier Farsund.

Den tyngste reklamebyråerfaringen tar han med seg fra årene i Ernö, reklamebyrået han var med å starte i 2006.

- Det er derfra jeg har min lengste historie, sier han.

- Så du har konkurrert mot Kitchen tidligere i karrieren?

- Ja og da jeg begynte i Publicis kjente jeg at jeg var veldig glad for at jeg slapp å konkurrere med Kitchen. Jeg kjenner også Haakon godt fra tiden i Ernö og vi byttet litt kunder. Vi tok Posten fra dem og de tok Meny fra oss, men nå har jeg jo heldigvis fått muligheten til å jobbe med Meny igjen, sier Farsund. 

Les også: Publicis henter Farsund fra Willder: - Endelig klaffet det

Ved siden av Meny får Farsund også ansvaret for kunder som Elkjøp og Statkraft som de største kundene.

- Hvordan blir det for deg og Karoline å fylle skolene til to bransjeveteraner som Haakon Dahl og Bjørn Polmar? 

- Vi kommer med egne sko, og står ganske godt i dem, sier den nye Kitchen-sjefen Odd Rune Farsund. 

Klart for lederskifte i Kitchen: - Har mål om å bli Norges ledende kreative byrå