VG-sjef: - Tre ganger så stor interesse for Eliteserien som for Premier League

Men Gard Steiro avviser at VG er promoavdeling for Eliteserien.

Publisert / Oppdater

Erlend Fossbakken
Erlend Fossbakken

For tre år siden, midt i julestria, kunne Kampanje avsløre at Discovery punget ut med hele 2,4 milliarder kroner for tv-rettighetene for Eliteserien og 1. divisjon for perioden 2017-2022. Det var og er den største rettighetsavtalen i norsk idrettshistorie. Med seg på laget hadde Discovery mediehuset VG - og TV 2 ble fintet ut i sluttkampen om fotballavtalen. Halvannet år ut i rettighetsperioden forteller nå VG-sjef Gard Steiro at mediehuset er meget tilfreds med resultatene av den massive VG-dekningen av norsk seriefotball.

- Når vi ser på antallet visninger, så har vårt stoff om Eliteserien tre ganger så mange visninger som stoff om Premier League og seks ganger så mange visninger som innhold om Champions League. Det handler ikke bare om volum, det handler også om at Eliteserie-innholdet blir bedre lest enn Premier League-sakene, sier ansvarlig redaktør og administrerende direktør Gard Steiro i VG til Kampanje.

Les også: Discovery kjøper Tippeligaen for 2,4 millarder

Les også: Discovery vil toppe TV 2-bud i Tippeliga-thriller

- Fotball blir viktigere og viktigere

Foran en rekke topper fra norsk herre- og kvinnefotball og de store sponsorene på en lukket stormønstring før helgen, lovpriste Steiro fotballsamarbeidet med rettighetshaver Discovery. Økt fotballtrykk på VG gir flere lesere og flere reklamekroner i kassa, og leserinteressen viser en sterkere dreining mot norsk fotball enn engelsk fotball, ifølge Steiro.

- Fotball blir viktigere og viktigere, men spørsmålet er om den hadde vært så viktig hvis vi ikke hadde dette samarbeidet med Discovery. Det er jeg usikker på, sier Steiro.

- Går det en pengestrøm mellom rettighetshaver Discovery og samarbeidspartner VG i forbindelse med VGs dekning av Eliteserien?

- Vi har en avtale med Discovery om å produsere innhold som Discovery kan betale for og bruke, og som blir med og styrker vår dekning, sier Steiro til Kampanje.


Les også: TV 2-topp om fotballtapet: - Vi er ikke bitre 

- Lønnsom rettighet

Da Discovery kjøpte rettighetene fikk partner VG oppdraget med å lage daglige sportssendinger på nett og tv alle ukedager og programmer som Foppall og et sportspanel-show som sendes både VG og Eurosport. Produksjonene gir VG inntekter.

- Er det riktig at det beløpet er ti millioner kroner per sesong?

- Nei, det er ikke riktig, men jeg kommer ikke til å gi deg beløpet, sier Steiro.

Når Kampanje spør Discovery Tine Austvoll Jensen om hun kan si noe om lønnsomheten i milliardinvesteringen halvannet år ut i den seksårige rettighetsperioden, svarer hun slik:

- Jeg kan si at det er en lønnsom rettighet. Vi hadde veldig høye mål da vi kjøpte Eliteserien, vi hadde en tro på konseptet Fotball til folket, sier hun, uten å røpe hva tv-huset sitter igjen av inntekter for rettighetene som koster 400 millioner kroner per sesong.

Forrige uke skrev Kampanje at Discovery drar inn i overkant av 360 millioner kroner på sine to sportskanaler. Samtidig har programbudsjettet økt med en halv milliard etter kjøpet av Eliteserien. Etter finanskostnader kan Discovery Networks Norge bokføre et resultat før skatt på 48,2 millioner kroner, ned fra 193,4 millioner kroner i 2016.

Les mer: Discovery drar inn 360 millioner kroner på nye sportskanaler

Selv om VG og Discovery er fornøyde med sine tall, fortsetter antallet tilskuere på arenaen i Eliteserien å falle. Etter at 18 av 30 serierunder er unnagjort har kampene blitt sett av gjennomsnitt 5758 personer. I fjor endte tallet på 6698. Hvis trenden fortsetter går Eliteserien mot sitt laveste tilskuertall på 17 år. Administrerende direktør i Norsk Toppfotball, Leif Øverland, mister ikke nattesøvnen.

- Tilskuertallene har gått ned de siste sesongene, men vi jobber hele tiden med å styrke publikums arenaopplevelse. Markedet endrer seg, vi må være frempå. Det er viktig å huske på at denne rettighetsperioden strekker seg over seks år, og fire år gjenstår.

I videointervjuet avviser VG-sjef Gard Steiro at VG er en promoavdeling for Eliteserien, og understreker at samarbeidet ikke står i veien for kritisk journalistikk. Discovery-sjef Tine Austvoll Jensen snakker om sitt ønske om mer reklameplass under fotballsendingene:

VG-sjef: - Tre ganger så stor interesse for Eliteserien som for Premier League