TV 2 om fotballtapet: - Vi er ikke bitre

Etter nesten 25 år takker TV 2 for seg i Tippeligaen. Tviler på at Discovery vil tjene penger på den norske fotballen.

Publisert / Oppdater

Erlend Fossbakken
Erlend Fossbakken

Denne helgen sendte TV 2 norsk toppfotball for siste gang på mange år og et samarbeid på nesten 25 år er brått slutt. Det er heller ingen grunn til å tro at de to finner sammen igjen. Før jul i fjor tapte TV 2 kampen om rettighetene da rivalen Discovery slo til med et bud på 2,4 milliarder kroner for seks sesonger med Eliteserien og OBOS-ligaen.

- Vi var klare for å gå på en ny periode med norsk fotball, men slik ble det dessverre ikke. Jeg ønsker våre konkurrenter lykke til og så gleder vi oss veldig til å overta landslagsfotballen. Slik har det blitt. Rettigheter kommer og går, sier nyhets- og sportsredaktør Jan Ove Årsæther i TV 2 til Kampanje.

Han mener TV 2 har grunn til å være stolt over innsatsen og dekningen av norsk fotball helt siden kanalen gikk på lufta i 1992.

- Vi mener vi har gjort en meget solid redaksjonell jobb i alle disse årene og det er svært vemodig at vi nå ikke lenger har rettighetene, sier han.

Sviktende seertall
Seks av kampene i årets serierunder er blitt sendt på betal-tv, TV 2 Sport Premium og to på gratiskanalen TV 2 Zebra. Snittet for de 58 kampene på Zebra i år ble 87.000, mot 141.000 i snitt på de 54 kampene i fjor. Mest sette kamp på Zebra i år ble Odd-Vålerenga med 168.000. I fjor var rekorden på 343.000 seere i kampen Odd-Rosenborg. Kun to kamper ble sendt på hovedkanalen TV 2 denne sesongen. Mest sett ble Vålerenga-Lillestrøm med 248.000.

På slutten av 2000-tallet kunne TV 2 ha opp mot 700.000-800.000 på en toppkamp fra Tippeligaen.

På TV 2s Facebook-sider tok kanalen farvel med norsk toppfotball på denne måten:

Discovery-sjef Harald Strømme delte TV 2-videoen og svarte slik:

«TV 2 har løftet og fornyet dekningen av norsk fotball gjennom mange år. Det var synlig klasseforskjell da TV 2 i sin tid overtok disse rettighetene, og beviste at en kommersiell kanal kunne forvalte en nasjonal rettighet enda bedre enn NRK. Dette er en rørende, morsom og flott avskjed», skriver blant annet Strømme på sin Facebook-side.

- Vi vet at rettigheter har vi bare til låns.

- Det er svært dyrt
Jan Ove Årsæther er ikke i tvil om hva han mener har vært høydepunktet med fotballen på TV 2.

- Høydepunktet var selvfølgelig da Azar banket inn det avgjørende målet mot Lyn på overtid og Brann tok gullet i 2007, sier TV 2-redaktøren.

- TV 2 har investert et par milliarder, utallige arbeidstimer, svette, blod og tårer i norsk fotball. Er det ikke bittert å stå ribbet igjen etter 24 år på banen?

- Bitre er vi ikke. Vi vet at rettigheter har vi bare til låns og som organisasjon vet vi at noen ganger forsvinner de. Det er vi vant til å håndtere. 

- Discovery betalte 2,4 milliarder kroner for rettighetene. Hva tenker du om prisen?

- Det er svært dyrt. Det blir tøft å skape lønnsomhet i det og det samme gjelder OL, sier Årsæther.

Kostbare kamper

Her ser du prisutviklingen for de norske Tippeliga-rettighetene siden 2002. Prisen er per år og alle tall i MNOK.

TV 2s milliardkupp
Spillet om rettighetene til norsk seriefotball har skapt en rekke allianser de siste 20 årene. I 1997 betalte NRK og TV 2 summen 135 millioner kroner for en fireårsavtale. I 2001 ble rettighetene for fire år solgt til NRK og TV 2 for 300 millioner kroner. De solgte senere betal-tv-rettighetene til Telenor.  Det var starten på Telenors tunge inntog i rettighetsmarkedet.

Avtale i boks:  NRKs daværende kringkastingssjef John Bernander (t.h.) og daværende TV 2-sjef Kåre Valebrokk, kunne si seg fornøyde med avtalen i 2001. Legg merke til Bjørn Taalesen i bakgrunnen. Han har kjempet om og kjøpt sportsrettigheter på oppdrag fra TV 2 siden slutten av 90- tallet. Foto: Morten Holm/ NTB Scanpix.

Om morgenen 17. juni 2005 kunne Kampanje avsløre at en allianse av TV 2 og Telenor i løpet av natten hadde vunnet en dramatisk budkamp. Daværende TV 2-sjef Kåre Valebrokk hadde fått grønt lys av eierne til å gå sammen med telegiganten om et milliardkjøp av tv-rettighetene for de øverste divisjonene i Norge, samt landslagets hjemmekamper og cupkampene. Kvelden før kunne daværende kringkastingssjef John G. Bernander røpe direkte på «Kveldsnytt» at NRK og svenske Modern Times Group  hadde lagt inn bud på 700- 800 millioner kroner. Men noen hadde snakket sammen i nattens mulm og mørke og statskanalen og MTG var spilt utpå sidelinjen. SBS Broadcasting, som eide Canal+ og TVNorge, la inn et bud på 1,2 milliarder kroner, uten at det førte fram.

Les mer: TV 2 går sammen med Telenor om milliardbud

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Den første milliardavtalen: Daværende TV 2-sjef Kåre Valebrokk (fra venstre) tok konkurrentene på senga da han la et milliardbud på bordet i 2005. Her sammen med daværende forhandlingsleder Geir P. Solstad, Stig Eide Sivertsen, den gang fra Canal Digital, og davørende leder i Norsk Toppfotball, Olav Boksasp. Foto: Erlend Aas/NTB Scanpix.

I 2008 var det klart for ny kronerulling i milliardklassen og en helt ny aktør i spillet. Energigiganten Lyse Energi fikk retten til fem søndagskamper, NRK retten til én lørdagskamp, samt Adeccoligaen, mens TV 2 fikk kveldskampen på søndag og mandagskampen. Avtalen var verd minst 1,2 milliarder kroner. Lyse Energi solgte store deler av rettighetene videre til TV 2.

For fem år siden ble det svært dramatisk da Tippeliga-rettighetene skulle selges. Klokken 16.00 21. juni 2011 ble daværende TV 2-sjef Alf Hildrum og sportssjef Bjørn Taalesen innkalt til et hastemøte på Hotel Bristol i Oslo. Der fikk de vite at kanalen ikke ville få muligheten til å forlenge avtalen om betal-tv-rettighetene til norsk eliteseriefotball. For rettighetene var nemlig blitt solgt til Bonnier/Telenor-eide Canal+ (nåværende C More, som er eid av TV 2 i dag) for 1,4 milliarder kroner. Budskapet fra toppene i Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball rystet Hildrum og Taalesen.

- Jeg er utrolig skuffet og sjokkert, sa Taalesen til Kampanje kort tid etter det berømte møtet på Bristol.

For C More, med svenske Bonnier og norske Telenor på eiersiden, ble rettighetskjøpet et økonomisk mareritt. TV 2 kjøpte C More Norge i februar 2015 og dermed satt TV 2 på rettighetene til all norsk toppfotball igjen.

 Les mer: - Vi blir aldri venner igjen

Les mer: TV 2 kjøper C More

I dag sier nyhets- og sportsredaktør Jan Ove Årsæther dette om det smertefulle rettighetstapet i 2011:

- C More-saken var uredelig av fotballaktørene. Den gang ble vi holdt helt utenfor og det er svært spesielt at rettighetsforvalter ikke får anledning til å by. Denne gang var vi med, men nådde altså ikke opp, sier Årsæther.

Les også: Discovery kjøper Tippeligaen for 2,4 millarder

Les også: Discovery vil toppe TV 2-bud i Tippeliga-thriller

TV 2 om fotballtapet: - Vi er ikke bitre