- Vi blir aldri gode venner igjen, sier sportssjef Bjørn Taalesen i TV 2 med klar adresse til administrerende direktør Nils Røine i Norsk Toppfotball og hans kolleger i det øvre maktsjiktet i norsk fotball.

De to møttes til debatt om sportsrettigheter under Nordiske Mediedager i Bergen. Verken kroppsspråk eller tonen mellom dem var til å misforstå. Bakteppet er uvennskapet mellom TV 2-sjefene og de mektigste i norsk fotball, en konflikt som ble utløst under et isende kaldt møte i Oslo for snart ett år siden.

Fikk sjokk
Klokken 16.00 21. juni i 2011 ble TV 2-sjef Alf Hildrum og sportssjef Bjørn Taalesen innkalt til et hastemøte på Hotel Bristol i Oslo. Der fikk de vite at kanalen ikke ville få muligheten til å forlenge avtalen om betal-tv-rettighetene til norsk eliteseriefotball. For rettighetene var nemlig blitt solgt til Bonnier/Telenor-eide Canal+. Budskapet fra toppene i Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball rystet Hildrum og Taalesen.

- Jeg er utrolig skuffet og sjokkert, sa Taalsen til Kampanje kort tid etter møtet på Bristol.

Les også: TV 2-sjef: - Utrolig skuffet og sjokkert

Siden da har forholdet mellom TV 2-ledelen og sjefene i Fotball-Norge vært meget anspent. Debatten i Bergen ga ingen signaler om at tonen kan bedre seg med det første.

- Det er vel bare Trygve Hegnar i Finansavisen som synes at det som skjedde i fjor sommer var greit. At det ble starten på en omdømmekrise for norsk fotball har deres ledere bare seg selv å takke for, sa Taalesen under debatten og kastet et blikk på Røine.

Fryktet nordisk tv-fusjon
Sjefen i Norsk Toppfotball tok til en viss grad selvkritikk og slo aldri hardt tilbake mot sportssjefen i TV 2 i løpet av den drøye timen debatten varte. Men Røine var opptatt av å forklare hvorfor fotballens øverste ledelse i fjor valgte å takke ja til til budet fra Bonnier/Telenor-eide Canal+ på 1,1 milliarder kroner for betal-tv-rettighetene. Et bud som ble akseptert uten at den daværende rettighetshaveren TV 2 fikk snudd seg og lagt inn motbud.

- Dette er den vanskeligste saken jeg som leder har vært involvert i. Budet fra Canal+ skapte komplikasjoner, sa han.

Røine fortalte at mulige sammenslåinger av de nordiske kommersielle tv-kanalene og fusjoner av Canal+ og TV 2 Sport, samt at ProSiebens nordiske tv-kanaler, deriblant TVNorge, var til salgs, skapte nerver i Fotball-Norge. Fotballtoppene fryktet rett og slett at færre store tv-aktører ville presse markedsverdien på fotballrettighetene nedover.

- Vi visste at det pågikk forhandlinger om sammenslåinger. Vi var veldig usikre på hvordan tv-markedet ville se ut om et halvt år. Norsk fotball havnet derfor i et voldsomt dilemma. Vi landet på et ja til budet fra Canal+, og så kan man i ettertid diskutere om det var riktig eller galt.

Aksepterer ikke unnskyldning
Hvis dette var en håndsrekning og et forsøk på en unnskyldning fra Røine til TV 2, så ble den kontant avvist.

- Det går ikke an å akseptere en slik unnskyldning. Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball stolte for lite på sitt produkt og takket ja til det første budet, svarte Taalesen.

I dag tok spillet om fotballrettigheter en ny vending. Fredag morgen, dagen etter spilldebatten i Grieghallen, varslet TV 2-ledelsen at de hadde vunnet kampen om Premier League-rettighetene 2013-2016. Denne gangen var det Canal+ som aldri fikk ta plass ved forhandlingsbordet.

- Faller igjennom
TV 2 sier de aldri rettet kritikk mot Canal+ og eieren Bonnier/Telenor i striden om norske fotballrettigheter, men Canal+ føler seg likevel truffet av TV 2s sinne over maktspillet i fjor sommer.

I dag benyttet Canal+ anledningen til å kvittere på kjeften fra TV 2-ledelsen.

- TV 2s argumentasjon rundt salget av norsk fotball faller i hvert fall litt igjennom når de selv gjør det på Premier League, sier administrerende direktør i Canal+ Norge, Steinar Brændeland til Kampanje.

- Det er en forskjell. Premier Leauge forlenger i dag en avtale med den eksisterende rettighetshaveren, svarer sportssjef Bjørn Taalesen i TV 2.