Det drar seg til i forhandlingene om medierettighetene til Tippeligaen. For en drøy uke siden gikk budfristen ut, og etter det Kampanje kjenner til jobbes det nå iherdig med å få på plass en løsning før jul.

Ingenting skal så langt være avgjort, men flere kilder Kampanje har vært i kontakt med kan fortelle at Fotball Media, som håndterer rettighetssalget på vegne av Norsk Toppfotball og Norges Fotballforbund, ønsker å få på plass en løsning i løpet av kort tid.

- Vi ønsker ikke å gi en vurdering på når en løsning skal være på plass. Den vil være på plass når den er klar, sier daglig leder i rettighetsselskapet Fotball Media, Knut Kristvang, til Kampanje.

Står mellom Discovery og TV 2
Kampen om rettighetene til å vise Tippeligaen fra 2017 og fire år frem i tid skal etter det Kampanje kjenner til nå stå mellom Discovery og TV 2. Dermed er det duket for et skikkelig revansjeoppgjør mellom de to kamphanene, etter at TV 2 slo ut Discovery i duellen om Premier League tidligere i høst i det som ble en forrykende budkamp. Den endte med at TV 2 bladde opp 1,8 milliarder kroner for den engelske toppfotballen.

Les også: Slik avgjorde TV 2 Premier League-kampen

Sist gang rettighetene til norsk fotball ble solgt var i 2011. Da måtte betal-tv-kanalen C More ut med 1,1 milliarder kroner for seks av åtte kamper. I tillegg kjøpte TV 2 de resterende to kampene for rundt 400 millioner kroner, slik at totalprisen for norsk fotball endte på rundt 1,5 milliarder kroner.  

Ny milliardavtale
Selv om ingenting er avgjort, nevnes nå Discovery av flere kilder Kampanje har vært i kontakt med som den mest offensive og aggressive aktøren. Stemningen i TV 2 skal ha falt de siste dagene med tanke på å få tilslaget på den norske fotballen.

Etter det Kampanje erfarer skal Discovery ha vært villig til å toppe TV 2s bud med et par hundre millioner kroner totalt for rettighetsperioden, og flertallet av de Kampanje snakker med sier budene ligger på samme nivå som i 2011. Det vil si i størrelsesorden 375 millioner kroner per år.

Dermed kan norsk fotball for fjerde gang på rad være på vei mot en milliard og vel så det for medierettighetene. I 2005, 2008 og 2011 endte på prisen på over en milliard kroner.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Fulle tribuner:

Tv-rettighetene er til salgs og Fotball Media ønsker en løsning som skaper økt interesse fra norske sponsorer og fulle tribuner på stadionene. Her Vålerengas supportere Klanene i kjent stil. Foto: Scanpix.

Klart for Rune Hauge-show
Det er også kjent at Fotball Media har hyret inn fotballagent Rune Hauge gjennom selskapet Profile Partners til å bistå dem med salget av rettighetene. Rettighetene er delt opp i åtte pakker, hvor tre av dem er knyttet til live-kampene fra Tippeligaen. Det er fri-tv-kamper lørdag og søndag og seks betal-tv-kamper fra «hovedrunden» søndag klokken 18.00.

Nå er det opp til fotballagent Rune Hauge å maksimere prisen og strukturen i avtalene slik at norsk fotball når sine mål om «en optimalisering av totaløkonomien for norsk fotball». 

Les også: Slik skal Tippeligaen selges

De neste dagene er det klart for Rune Hauge-show. Frem til jul vil den norske fotballscenen tilhøre Hauge. Fotballagenten var den som solgte norsk fotball i 2005 for én milliard kroner til TV 2 og Telenor. Nå jobber Hauge i kulissene med både Discovery og TV 2.

Forhandlingene skal ha kommet så langt at det har vært snakk om både en og to ekstrarunder etter at de opprinnelige budene tikket inn til Fotball Media for en uke siden.

Færre betal-tv-kamper
Det amerikanske Discovery-konsernet har satset tung på sport den siste tiden med kjøpet av den internasjonale sportskanalen Eurosport og rettighetene til fire OL fra og med 2018. Tanken skal være å bygge opp Eurosport som en europeisk versjon av Disneys sportskanal ESPN i USA, med økte inntekter fra kabel-tv-selskaper som Telenor og Get.

- Når vi ser på det så ser [Eurosport] mye ut som ESPN for 15 år siden, sa toppsjefen David Zaslav på en mediekonferanse i regi av meglerhuset UBS denne uken ifølge Bloomberg.

Nå skal Harald Strømme og resten av Discovery-ledelsen være åpne for å legge flesteparten av kampene på fri-tv eller minipay-kanalen Eurosport Norge og Max. TV 2 på sin side vil bruke norsk fotball til å bygge opp samt styrke sitt helårs tilbud bestående av norsk og engelsk betal-tv-fotball på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo.

Svakheten ved Discoverys bud skal være mangelen på redaksjonell slagkraft i form av daglige nyhetssendinger, samtidig som at Fotball-Norge vet ekstremt godt hvor viktig kraften i TV 2s daglige sportssendinger er. 

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sulten på mer:

Etter å ha sittet med rettighetene til norsk fotball i en årrekke, vet TV 2, anført av toppsjef Olav Sandnes, nøyaktig hvor langt han tv-konsernet kan strekke seg for å tjene penger på fotballen. Nylig kjøpte Sandnes og TV 2 Premier League-rettighetene, men TV 2-sjefen skal være sulten på mer.

Allierer seg med VG
Kampanje har tidligere skrevet at både TV 2 og Discovery har vært i samtaler med NRK, men at også VG har vært trukket inn i Tippeliga-kampen.

Les også: Discovery vil ha med NRK i Tippeliga-allianse

Det heteste tipset nå er at VG og Discovery har funnet sammen i en allianse som skal sørge for at norske fotball er sikret ytterligere redaksjonell tyngde og eksponering på VG hele uken og på den måten styrke Discoverys bud.

- Vi kommenterer aldri slike rettighetsspekulasjoner, sier Espen Skoland, kommunikasjonsdirektør i TVNorge og Discovery Networks, til Kampanje.

Heller ikke VG har tidligere ønsket å kommentere deres rolle i rettighetssalget og budprosessen.

- Vi kommenterer ikke spekulasjoner knyttet til rettigheter eller samarbeid om rettigheter som er til salgs, sa digitalredaktør Ola E. Stenberg i VG til Kampanje i forrige uke.

Les også: VG trekkes inn i Tippeliga-kampen

Vil ha fem Tippeliga-år
Sentralt i TV 2s bud skal etter det Kampanje har klart å få rede på stå ønsket om å få rettighetene til den norske fotballen for hele fem år. Det vil si ytterligere ett år utover de fire årene som er skissert i anbudsdokumentet. Kampanje får bekreftet fra ulikt hold at Fotball Media er åpne for løsninger som strekker seg utover en avtaleperiode på fire år.

Dersom TV 2 lykkes med sitt bud, vil de ha rettighetene til norsk fotball seks år frem i tid, det vil si frem til 2021. TV 2-sjef Olav T. Sandnes vil dermed stenge erkerivalen Discovery ute fra den mest attraktive sporten og gjøre det svært vanskelig for Harald Strømme og Discovery å bygge seg opp i betal-tv-markedet med den nye streamingtjenesten Dplay.

All or nothing
For å blidgjøre begge kanalene vil nok en delt løsning være å foretrekke for Norsk Toppfotball og Norges Fotballforbund.   Men en delt løsning, der både Discover og TV 2 tar hver sin del av Tippeliga-pakkene, skal ikke stå øverst på ønskelisten til verken Strømme eller Sandnes slik Kampanje forstår saken. Holdningen i både TV 2 og Discovery skal være «all or nothing».  

Av andre budgivere som trekkes frem nevnes også MTG, men det svenske mediekonsernet har aldri nådd i tidligere budkamper om norsk fotball.

For NRK kan en vei inn til norsk fotball være gjennom en allianse med enten TV 2 eller Discovery der allmennkringkasteren på Marienlyst får «tippekampen» klokka fire lørdager. NRK nevnes også stadig hyppigere som avtalepartner i forbindelse med cupen, men rettighetene til cupen er ikke en del av det pågående rettighetssalget og ligger på utsiden av anbudsdokumentet som er ute på markedet i dag.