PR-byrå nedbemanner etter nytt million-underskudd – men nå lover sjefen pluss i tallene

Tøffe tider i Burson Cohn & Wolfe som har tapt over 20 millioner kroner de siste tre årene.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

PR- og kommunikasjonsbyrået i Burson Cohn & Wolfe (BCW) har som ett av de siste selskapene i sektoren lagt frem sine tall for fjoråret. Der kommer det tydelig frem at pandemiåret ble et nytt tøft år for BCW-toppen Kristian Sarastuen og resten av en stadig slankere gjeng med rådgivere.

Status ble et nytt stort tap og denne gangen på 6,8 millioner kroner på driften. Det var svakt bedre enn på samme tid i 2019 da underskuddet var på 8,4 millioner kroner.  De siste tre årene har PR-byrået opparbeidet et samlet tap på over 20 millioner kroner. Sarastuen ser likevel ikke mørkt på situasjonen.

- Jeg er veldig fornøyd med arbeidet vi la ned i 2020. Vi fortsatte det systematiske arbeidet med å restrukturere selskapet i 2020 og resultatet for fjoråret bærer preg av en del større restruktureringskostnader. Det var nødvendig for å komme dit vi er i dag, sier han.

BCW er i en relativt trygg, trygg finansiell situasjon som del av det internasjonale nettverket WPP. Byrået er eid av byrågruppen Young & Rubicam og hadde ved utgangen av 2020 en egenkapital på nesten 30 millioner kroner, etter å ha blitt oppkapitalisert med seks millioner kroner i løpet av 2020. 

Les også: PR-byråene nærmer seg 800 millioner i inntekter – men nå truer Vedum med å stanse festen

Lover overskudd i 2021

Men selv om fjoråret ga et nytt underskudd i BCW, lover Sarastuen, som tok over byrået etter Bente Engesland korte stopp i det som tidligere het Burson-Marsteller, pluss i tallene for inneværende år.

- Ja, i 2021 har vi sorte tall og kommer ut av året i overskudd for første gang på mange år. I tillegg har vi lagt grunnlaget for et fantastisk 2022, sier han.

Han roser de ansatte for hvordan byrået kom seg gjennom et krevende 2020 der omsetningen falt fra 34,5 millioner kroner til fjorårets 19 millioner kroner.

- Skuta er snudd og jeg er ekstremt stolt over den jobben teamet har gjort for å få dette til, sier han.

For å møte utfordringene i pandemiåret måtte BCW gjøre en rekke tiltak. Åtte stykker ble permittert og ledelsen gikk frivillig ned med 20 prosent i lønn. 

Les også: Lønnskutt og permitteringer i Burson - men PR-byrået henter også inn digital rådgiver

Kraftig reduksjon i antall hoder

Byråinntekten i 2020 endte dermed på 15,6 millioner kroner. Selskapet, som en gang hadde en byråinntekt på over 50 millioner kroner, er dermed bare så vidt inne på lista over landet 20 største PR-byråer.

- Vi er et vesentlig mindre team i dag enn for en del år tilbake, men med et svært høyt kvalitetsnivå. Vi har satset målrettet på ESG, industri og bioøkonomi og rekruttert målrettet. Så langt i høst har vi ansatt eller signert opp seks dyktige nye ansatte og samarbeidspartnere. Mange av disse er ikke offentliggjort ennå, sier Sarastuen.

At antall ansatte som har blitt færre kommer tydelig frem i årsrapporten der årsverksreduksjonen gjennom pandemiåret var på hele elleve personer. Selskapet talte ved årsskiftet kun 13 ansatte, ned fra 24. Noen av dem som har sluttet i byrået er Charlotte Gjone, Susanne Lende og Trym Vassvik.

- Vi er et fullintegrert, globalt selskap og jobber svært tett med kollegene våre, særlig i marked som Brussel, London, Washington og Stockholm. Bare i vår region er vi mer enn 1.000 ansatte, sier Sarastuen. 

Sarastuen bekrefter at det har vært en styrt nedbemanning i byrået. 

- Jeg har ikke lyst til å gå inn i detaljene rundt nedbemanningsprosessen, sier han.

- Hvor mange regner du med å være ved utgangen av 2021?

- Ved utgangen av 2021 kommer vi til å være 17 personer, men det tallet inkluderer også fire samarbeidspartnere som nå jobber tett med oss. I 2022 skal vi vokse, sier han.

Av nye signeringer i byrået er blant andre seniorrådgiver, Hilde Steinfeld, som kom til byrået fra en tilsvarende stilling i Geelmuyden Kiese. 

Les også: Hilde Steinfeld går fra GK til BCW: - En av Norges mest erfarne på krisehåndtering

Her kan du se alle regnskapstallene til BCW for 2020. Alle tall i MNOK. Omsetningen stupte i BCW

BCW 2020 2019 Endring i prosent
Omsetning 19,0 34,5 - 44,9
Driftsresultat - 6,8 - 8,4
Resultat før skatt - 6,8 - 8,0

PR-byrå nedbemanner etter nytt million-underskudd – men nå lover sjefen pluss i tallene