Saken er oppdatert med flere kommentarer.

Bente E. Engesland slutter som administrerende direktør i BCW et drøyt år etter at hun tiltrådte som ny sjef i juni i fjor. I løpet av denne perioden har hun rukket å lede det WPP-eide PR-byrået gjennom navneendringen fra Burson-Marsteller til Burson Cohn & Wolfe, eller BCW for kort.

- Vi har brukt tiden på å gjennomføre en vellykket etablering av den nye merkevaren BCW og forretningsvirksomheten i Norge. Det er nå riktig tidspunkt for meg å søke nye muligheter og utfordringer. Det har både vært inspirerende og utfordrende å lede BCW gjennom den første perioden av integrasjonen, og jeg ønsker selskapet i Norge, og spesielt Oslo-teamet, all mulig lykke i fremtiden, sier hun.

- Hvorfor ble du ikke lengre i byrået?

- Det har vært spennende å gjennomføre den første perioden av integrasjonen. Nå er det riktig for meg å søke ny retning, muligheter og utfordringer, sier en ordknapp Engesland.

Sarastuen tar over
COO Kristian Sarastuen blir midlertidig sjef for BCW i Norge i en interimsperiode og Engesland vil bidra i overgangen til en ny ledelse. 

Bente E. Engesland erstattet Morten Pettersen, som ga seg som toppsjef i PR-byrået i november 2017. I mellomtiden ble byrået ledet av Wenche Halsen.

Før hun tok på seg sjefsjobben i BCW, var Engesland kommunikasjonsdirektør i Statkraft. Tidligere har hun blant annet jobbet som kommunikasjonsdirektør i UDI, nyhetssjef i NRK og sjefredaktør i KK.

- Jeg vil takke Bente for hennes flotte bidrag til vår norske virksomhet og for hennes rolle i snuoperasjonen til vårt Oslo-kontor. Hun har vist stor dedikasjon til oppgaven med å bygge nye BCW i det viktige norske markedet og vi ønsker henne all lykke fremover, sier Scott Wilson, leder av BCWs virksomhet i Europa og Afrika, i en pressemelding.

I februar 2018, kort tid etter at Engesland takket ja til jobben som administrerende direktør i Burson-Marsteller, bestemte eieren WPP seg for å slå sammen de to byrånettverkene Burson-Marsteller og Cohn & Wolfe. Da ble det også klart at Scott Wilson, som kommer fra Cohn & Wolfe-systemet, skulle lede den europeiske og afrikanske virksomheten. 

Etter det Kampanje kjenner til var det Cohn & Wolfe som på mange måter overtok Burson-Marsteller i fusjonen av de to nettverkene og i dag ledes det nye PR-nettverket av de internasjonale Cohn & Wolf-toppene internasjonalt. Tanken bak fusjonen var å slå sammen PR-miljøet i Burson Marsteller, som var god på krisekommunikasjon, corporate PR og myndighetskontakt, med det mer kreative og digitalt orienterte byrået Cohn & Wolfe. Om det nå skal ansettes en erstatter etter Bente Engesland i Norge er ikke kommunisert fra det WPP-eide PR-byrået.

Gikk med underskudd
BCW hadde en omsetning på 46,3 millioner kroner i 2018. Det utgjør en nedgang på 37 prosent. Byråinntekten falt med 28 prosent til 37,7 millioner kroner. Resultatet ble et underskudd på snaue fem millioner kroner før skatt. Det er første gang på 18 år at byrået har gått med underskudd.

I et intervju med Kampanje i sommer forklarte Engesland nedturen på denne måten:

- Jeg begynte jo samtidig som fusjonen. Det var tydelig at det var behov for å gjøre noe mer enn å skifte navn. Det var nødvendig med en snuoperasjon, vi ville tatt mange av grepene uansett. Derfor blir regnestykket slik det gjør, sier hun.

Les mer: PR-byrå taper penger for første gang på 18 år (abo.)

Lover bedring
Europa-sjef Scott Wilson er i likhet med Bente E. Engesland tydelig på at han ikke har så mye mer å legge til dagens nyhet.

- Hvor langt har dere kommet med snuoperasjonen i byrået?

- Det jeg kan si, er at virksomheten vil være i bedre form mot slutten av 2019 enn den var i 2018. Tallene viser at vi er på en reise og den fortsetter oppover, sier han til Kampanje.

- Med Kristian Sarastuen har byrået hatt fire ledere på to år. Hva sier det om stabiliteten i byrået?

- I løpet av denne perioden har vi vært gjennom fusjonen av Burson-Marsteller og Cohn & Wolfe, og denne integrasjonen holder vi fortsatt på med. Jeg var ikke her tidligere, og mitt fokus er på å gjøre vår virksomhet i Oslo så suksessfull som den kan være i Norge. Det har vi forpliktet oss 110 prosent til fremover.

I sommer opplyste Engesland om at det jobbet 25 stykker i byrået. For et år siden var tallet 35.