Karlsen klar med nytt eventbyrå - tapper Playroom for ansatte

Økonomisk kalddusj for eventsjefens gamle byrå.

Publisert / Oppdater

Sara Viken Løvhaug
Sara Viken Løvhaug Journalist

Playroom-gründer, artistmanager, Idol-dommer og Melodi Grand Prix-general. Jan Fredrik Karlsen har dukket opp i mange forskjellige roller de siste årene, men nå kan Karlsen fortelle Kampanje at han er klar til å starte et nytt kapittel i karrieren.

På ny er Karlsen klar for å innta eventmarkedet når han nå starter opp sitt nye selskap, All-in, sammen med tidligere Playroom-kollega Jens Nesse. I en årrekke jobbet de to sammen i Playroom - selskapet som Karlsen etablerte for 16 år siden.

- Jens Nesse og jeg har vært partners i ti år nå, og har hatt mange flotte opplevelser sammen i event-verdenen. Etter ett år med karantenetid er vi endelig klare med All-In. Å drive event for næringslivet er utrolig givende, og jeg tror vi sitter med mange gode kvaliteter som trengs i bransjen. Også er jeg veldig heldig som har en fantastisk partner å drive dette selskapet med, sier Karlsen til Kampanje.

På sine nettsider skriver selskapet at de skal tilby planlegging og gjennomføring av konferanser, jubileum, lanseringer, fagdager og fester.  Ikke ulikt det Karlsens tidligere selskap, Playroom, tilbyr.

Karlsen sier han med sitt nye selskap skal fortsette å jobbe med det han er best på, events.

- Jeg tror alle i bransjen tenker «ja, selvfølgelig heter de det» når de hører det nye selskapsnavnet vårt. Jeg er, som de fleste vet, over gjennomsnittet engasjert og emosjonelt styrt. Det skal jeg bruke til å rendyrke det vi tror på, på vegne av våre kunder. Kundene er vårt hovedfokus nå, og vi skal gå all in for at de skal treffe med det de skal gjøre. Så håper vi kundene synes det er positivt at vi fortsatt er i manesjen. Vi har fått mange fine kommentarer fra kundene allerede, og det gleder meg veldig, sier Karlsen.

Hentet hele staben fra Playroom

Karlsen har allerede rukket å bygge opp en stab på til sammen syv ansatte. Alle er hentet fra selskapet han selv forlot i fjor.

- Ja, dette er mennesker vi kjenner godt fra tidligere, og som vi har jobbet med før. Men jeg vil understreke at ansettelsene kom jo ut fra egne ønsker. Det har ikke foregått en headhunting, men staben er et resultat av hva folk har hatt lyst til. Jeg og Jens eier All-In, men fire av de ansatte er også aksjonærer i selskapet. Jeg tror den følelsen av eierskap var viktig for dem, sier han.

Karlsen kan også avsløre at selskapet allerede har en kundeportefølje, men ønsker ikke å kommentere dette nærmere.

- Jeg kan bekrefte at vi allerede har kunder, men vi ønsker ikke å gå ut med noen navn akkurat nå. Men vi har jo selvfølgelig satset på det vi kan være for event-bransjen og gleder oss til konkurranse. Vi elsker konkurranse og har stor ærefrykt for den kompetansen som ligger hos konkurrentene våre, men vi skal være gode vi og! Vi blør for drakta, og vi skal gå all in! All-In er et unikt og entusiastisk selskap. Det er utrolig hva entusiasme kan gjøre med mennesker. Nå skal vi rendyrke den tilliten vi har til kundene vi har jobbet med over lang tid, sier Karlsen.

- Det har skjedd mye i eventbransjen siden du startet opp event-delen av Playroom for ti år siden. Hva vil du gjøre annerledes i All-In?

- At det er utvikling i vår bransje er bare bra. Det vil du aldri klare å stoppe, så man må bare prøve å omfavne det som noe bra og fint. Vi må gjøre det til noe positivt, ved å rendyrke det vi er flinke på, og det er det vi skal selge til markedet.

Tidligere Playroom-ansatte:

Dette er den tidligere Playroom-gjengen som nå skal jobbe opp det nye eventbyrået All-In. Fra venstre Stein Hjertholm, Jeanette Juul, Jens Nesse, Jan Fredrik Karlsen, Susanne Steffens Bakken, Jens Hagen og Thomas Haugom.

Skal fortsette å jobbe for Kurt

Karlsen har samtidig som etableringen av All-In, også startet opp impresariovirksomheten Tune-In. Sammen med All-In-ansatte Thomas Haugom jobber de ene og alene for Karlsens største favoritt-artist; Kurt Nilsen.

- Vi skal foredle, bringe og bygge karrieren til Kurt Nilsen med Tune-In. Foreløpig er det bare Kurt vi har i artiststallen. Jeg elsker underholdningsbransjen og musikkbransjen, og i tillegg er jeg jo Norges største Kurt Nilsen-fan, så dette er jeg veldig stolt av. Vi har hatt en lang reise sammen med veldig, veldig mange utrolige opplevelser. Nå skal vi snart på jule-turnè, og jeg er stolt av at Kurt har etablert seg som en del av norsk juletradisjon.

- Han er en feiende flott sanger og en fantastisk låtskriver, og vi skal fortsette å jobbe godt for han, sier Karlsen. 

Forlater Playroom med ni mill. i minus

Kampanje har den siste tiden skrevet om utfordringene i event-byrået Gyro. At det er tøft i event-bransjen synes også på Playrooms regnskap - i fjor gikk de med et underskudd på ni millioner. Karlsen avviser at tallene hadde noe å gjøre med hans utkjøp.

- Tallene til Playroom vil jeg ikke kommentere. Playroom er et fint selskap som jeg er stolt av å ha startet. De som er der i dag er dedikerte og dødsflinke, og hvordan de skal drive Playroom videre må de nesten svare på selv, sier han.

Les også: Tar kontroll over eventgigant - kjøper ut gründere og bygger nytt Gyro (abo)

Les også: Overskuddet borte i Gyro

Selv har Karlsen tjent gode penger på sin karriere i eventbransjen. I 2012 ble Playroom kjøpt opp av Monster-gruppens eiere Nice Entertainment Group. Året etter sikret Modern Times Group (MTG) kontrollen over store deler av Nice. MTG betalte 84,4 millioner euro for 86,8 prosent av aksjene. Det tilsvarer 675 millioner norske kroner.

Ifølge Kapital skal Karlsen og Ness ha fått 24 millioner kroner hver i kontanter i 2012 og 2013 som en følge av transaksjonene. 

- Klare for nytt år:

Administrerende direktør i Karoline Amundsen sier Playroom er klare til å gå videre uten de tidligere lederne Jens Nesse og Jan Fredrik Karlsen.

«Omstilling», kutt og underskudd

Selskapet Karlsen forlater, står tilbake med stygge tap, en kraftig nedbemanning og omstillinger. Men daglig leder, Karoline Amundsen, fortelle at hun og resten av Playroom-gjengen er skjerpet med tanke på å møte konkurransen fra All-In og resten av de norske eventbyråene.

- All-In består av flinke folk jeg kjenner svært godt, så jeg regner med like hard konkurranse, som hos alle våre andre konkurrenter i bransjen. Men konkurranse holder oss skjerpa og gjør oss rett og slett bare flinkere.

Selve ansettelsene til All-In ønsker hun ikke å kommentere. 

- Har All-In tatt med seg de beste folkene i Playroom?  

- Playroom har bestått og består av flinke folk. Noen av disse har valgt å bli med Jens Nesse og Jan Fredrik Karlsen til All-In. At det skjer er ikke så veldig rart synes jeg, sier hun.

Selv har hun benyttet sjansen til å hente inn flere nye folk i noe som begynner å ligne en stollek i eventbransjen. 

- Vi har fortsatt flinke Playroomere hos oss og har nylig fått ombord nye og utrolig dyktige folk. Benedicte Grevstad, Erik Solem og Hans Martin Nygård. Alle kommer fra Gyro og har meget lang og god eventerfaring, sier Amundsen.

Hun kan også varsle at Playroom får ny daglig leder på plass neste år, når den tidligere McCann- og Gyro-direktør, Helge Wold starter opp.

- «Hele» All-In er jo Playroom-folk – hvordan skal dere posisjonere dere vekk fra hverandre?

- Playroom er i utvikling og når vi får Helge Wold på laget, skal han naturligvis få sette sitt strategiske preg på kursen vår. Han går inn i rollen som daglig leder og blir en nøkkelperson for oss med sin lange erfaring og solide nettverk.

Playroom har likevel lagt bak seg et tøft økonomisk år med et underskudd på driften på hele ni millioner kroner. I årsberetningen til Playroom for 2016 heter det at selskapet er inne i «en omstillingsperiodse» etter at gründerne Jan Fredrik Karlsen og Jens Nesse sluttet i selskapet i august i fjor.

Playroom har også skalert ned antall ansatte betraktelig fra 23 ansatte i 2016 til det Amundsen regner med skal være 11 ansatte ved inngangen til 2018. 

- Dette er et godt utgangspunkt, men neppe slutten.

Hun ønsker ikke å kommentere resultatene for 2016 i Playroom annet enn å si at hun er «godt fornøyd med mange og vel gjennomførte produksjoner».

- Nå er vi ikke minst glade og klare for 2018!

Avvikler artistformidling

I årsrapporten til Playroom heter det at åresresultatet er påvirket av en estimatendring som påvirker resultatet med seks millioner kroner. Ifølge bladet Kapital skyldes underskuddet  blant annet at MTGs norske morselskap, A Nice Company, skrev ned verdien av Playroom med hele 37,4 millioner kroner i fjor. Ifølge Kapital, som omtalte denne saken i sin siste utgave, tilsvarte det 57 prosent av kjøpesummen på 65,5 millioner kroner tilbake i 2012.

Playroom-eier A Nice Company er en del av det svenske mediekonsernet Modern Times Group som denne uken la frem sine regnskapstall for tredjekvartal. Overskuddet i denne divisjonen har etter årets ni første måneder falt 13 millioner svenske kroner til 43 millioner kroner.

Les også: Bedre resultat enn ventet for MTG

Resultatsmell i Playroom etter Karlsen-exitØkonomisk kalddusj

Playroom 2016 2015 Endringer i %
Omsetning 135,7 105,0 + 29,2
Driftsresultat - 9,0 1,2 -
Resultat før skatt - 9,0 1,2 -

Karlsen klar med nytt eventbyrå - tapper Playroom for ansatte