- Det har vært en fantastisk reise som også har vært bra økonomisk

Gyro-gründerne selger seg helt ut av livsverket.

Publisert / Oppdater

Sara  Viken Løvhaug
Sara Viken Løvhaug

Petter Sandberg (62) gründet sammen med NRK-profilen Ivar Dyrhaug (67) eventselskapet Gyro helt tilbake i 1986. Etter 31 år gir Sandberg nå slipp på Gyro, og selger seg helt ut av selskapet.

- Jeg følte det var på tide å slippe til neste generasjon. Gyro har mye flinke folk som etter hvert tok mer og mer ansvar. Jeg selger nå min del fordi jeg ikke ønsker å eie noe jeg selv ikke kan være med på å påvirke, sa Petter Sandberg til Kampanje lørdag.

Kontorpulten er for lengst pakket, men nå avsluttes også eierskapet. Det gjør han sammen med sin mangeårige partner Ivar Dyrhaug.

- I dag er jeg 67 år og gikk av med pensjon i fjor. I den forbindelse var det naturlig for meg å søke meg ut av selskapet som aktiv eier, sier Ivar Dyrhaug til Kampanje i dag.

- Ikke den mest dramatiske beslutningen

Dyrhaug sluttet i selskapet som ansatt i fjor sommer etter å ha vært med og bygge opp selskapet sammen med blant andre Petter Sandberg.  Den tidligere NRK-programleder som lenge ledet «Beat for beat» på NRK, sier det vakte sterkere følelser å slutte i henholdsvis NRK og Gyro enn å nå selge seg ut.

- Det er ikke den mest dramatiske beslutningen jeg har tatt. Det vakte mer følelser å slutte i NRK og Gyro og da jeg først sluttet i Gyro var det naturlig å trekke pluggen helt ut.

- Har det vært en bra investering for deg?  

- Ja, det har det vært og ikke minst har den vært rik på opplevelser og glede. Men også økonomisk, sier Dyrhaug.

- Kommer du til følge med på Gyro videre eller er du nå helt ferdig med selskapet?

- Jeg kommer nok ikke til å følge nøye med, men har venner som jobber der og hører litt i ny og ne. Men jeg heier fortsatt på Gyro, sier Ivar Dyrhaug.

Jeg kjenner ikke til Jomar Selvaag og den gjengens planer, men jeg er sikker på at de finner en fornuftig vei videre i et uoversiktlig terreng Petter Sandberg

- Det har vært en fantastisk reise

Det er den nye daglige lederen, Jomar Selvaag, som sammen med flere sentrale Gyro-ansatte tar kontrollen med selskapet som lever av å arrangere faglige konferanser, fester og eventer for det offentlige og private næringslivet. 

Nå er det opp til den nye eiergruppen og stake ut en ny kurs og strategi for selskapet. som Kampanje skrev lørdag. 

Petter Sandberg sier han har solgt seg ut porsjonsvis ut av Gyro gjennom de siste 15 årene, men event-gründeren satt fortsatt igjen med rundt 20 prosent av selskapet.  Det er disse 20 prosentene Sandberg nå selger til den eiergrupperingen. Ivar Dyrhaug selger sine rundt ti prosent av selskapet Gyro.

- Det har vært en fantastisk reise, som også har vært bra økonomisk og som har gitt meg en fin plattform, sier Sandberg.

Han sier det for ham «ikke var naturlig å delvis være med på noe videre.»

- Nei, til det er jeg sikkert alt for sta, og kanskje dominerende. Bransjen er i stor forandring. Flere små, svært dyktige enheter ser dagens lys, og store selskaper styrker egen kompetanse innen faget. Jeg kjenner ikke til Jomar Selvaag og den gjengens planer, men jeg er sikker på at de finner en fornuftig vei videre i et uoversiktlig terreng, sier Sandberg.

- Hva sitter du igjen med når du tenker tilbake på alle årene i Gyro og event-bransjen?

- Først og fremst sitter jeg igjen med utrolig mye erfaring og mange gode minner. Personlig har denne reisen lært meg at «den råeste opplevelsen» aldri var skapt, og det er alltid noe å strekke seg etter, sier han.

Opp gjennom årene har det blitt arrangert en rekke arrangementer for store deler av det norske næringslivet – noen større enn andre.

- Mange oppgaver er løst som fortonet seg umulig, eller som i det minste, mange ikke forstod potensialet av. Personlig har denne reisen lært meg at det er alltid noe å strekke seg etter. Dernest utrolig mange venner og kjente som jeg stadig treffer, sier han.

Les også: Overskuddet borte i Gyro: - Vi er ikke fornøyd med dette 

Starter nytt selskap - men skal fortsette med fest

Men noen rolig og behagelig pensjonisttilværelse blir det ikke for 62-åringen med det første. Sandberg har i tillegg til jobben i Gyro, også i 16 år vært eier og innehaver av sushikjeden Alex Sushi.

- Vi har etter hvert blitt over 100 personer i Alex Sushi, som alle gjør en utrolig flott jobb. Det er på mange måter også en stor familie, som jeg nå får mere tid med. Datteren min, Thea, er nå ansvarlig for alle selskapene. Heldigvis spør hun meg fortsatt til råds, og så får jeg lov til å lage noen rå fester i kjeller’n som vi kaller «Helt I Kjeller’n». Så er det en del gamle kunder som ikke slipper meg helt, og det er akkurat nok til å stilne den verste kriblingen etter «manesjen», sier Sandberg.

Og fiskeinteressen stopper ikke der – for nå skal det nemlig framover kun handle om fisk og laks for den tidligere Gyro-gründeren. Sandberg kan fortelle at han i det siste har vært med på å starte opp et nytt selskap, Lax Expo, sammen med oppdrettsprodusenten Nova Sea.

Neste prosjekt blir å bygge et opplevelses-senter på Tjuvholmen i Oslo.

- Nå skal det først og fremst handle om laks for meg. Dette har vi jobbet med i 3 år, og senteret åpner neste høst. Som besøkende kommer man til å forstå oppdrettsnæringen på en helt annen måte. Det er viktig både for næringen, og for landet vårt. Jeg har ikke vært så entusiastisk oppslukt av noe siden tidlig på Gyro-tallet!

- Det har vært en fantastisk reise som også har vært bra økonomisk