Tar kontroll over eventgigant - kjøper ut gründere og bygger nytt Gyro

– Vi har nok blitt opplevd som litt tunge, sier den nye kongen på eventmarkedet.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det er store endringer på gang i et av landets største og i mange år ledende eventbyråer. For nå kjøper daglig leder Jomar Selevaag (58) og resten av partnerskapet i Gyro ut de opprinnelige gründerne av det mer enn 30 år gamle selskapet. Dermed takker både Petter Sandberg og Ivar Dyrhaug for seg i selskapet de startet opp så langt tilbake som i 1986.

- Jeg følte det var på tide å slippe til neste generasjon. Gyro har mye flinke folk som etter hvert tok mer og mer ansvar. Jeg selger nå min del fordi jeg ikke ønsker å eie noe jeg selv ikke kan være med på å påvirke, sier Petter Sandberg til Kampanje. 

De to selger seg ut samtidig med at Gyro-ledelsen setter en ny kurs for selskapet som arrangerer faglige konferanser, fester og eventer for det offentlige og private næringsliv. Nylig gjennomførte Gyro et av de største private arrangementene på mange år da DNB samlet 6.000 ansatte på Telenor Arena. 

- Vi ser konturene av et nytt Gyro som både er raskere og litt lettere på foten, og som jobber enda tettere på kunden. Vi har nok blitt opplevd som litt store – og det er bra å være stor – men samtidig litt tunge, sier administrerende direktør Jomar Selvaag i Gyro til Kampanje. 

- Måtte få til et taktskifte

Selvaag tok over jobben som eventsjef i Gyro før sommeren, etter at han kom inn i Gyro for ti år siden. Det skjedde da hans eget sponsor- og eventselskap, Thue&Selvaag, fusjonerte med Gyro for ti år siden.

Nå tar han sammen Harald Stokke, Morten Presthagen, Kristian Kirkevaag og Håvard Johnset kontroll på eventbutikken.

- Vi måtte få til et taktskifte der vi responderte bedre på endringene i markedet. Alle følte at tiden var inne og alle signaler fra markedet tilsier det. Vi jobber knallhardt med fortsatt å være best på de fysiske eventene, men også på de digitale digitale møteplassene.

- Når skjønte man at taktskifte måtte komme?

- Diskusjonene har pågått i et par år der vi ble mer og mer bevisste på at vår driftsmodell var moden for en revisjon. Vi har vært veldig store og hatt en veldig stor stab sammenlignet med konkurrentene, sier han.  

Les også: Storfusjon i eventmarkedet

Bruker sparepengene på Gyro

Med oppkjøpet og utløsningen av Sandberg og Dyrhaug, tar nå Jomar Selvaag og en rekke nøkkelpersoner full kontroll med selskapet. Den nye eiergrupperingen har organisert seg gjennom selskapet Trikkestallen, der Selvaag er største eier med en post på drøye 18 prosent.  

- Det er et år siden Petter Sandberg og Ivar Dyrhaug sluttet å jobbe og det er den nye eiergruppen som kjøper de ut. Det er også den nye eiergruppen som har satt i gang fornyelsen av Gyro. Det føltes nødvendig, sier Selvaag.

Les også: Petter Sandberg slutter som Gyro-sjef

Selvaag tok over jobben som administrerende direktør for rundt to måneder siden, men sier skiftet ikke hadde noe med resultatnedgangen i 2016 å gjøre.

- Vi har brukt av sparepengene våre for å satse på Gyro. Denne type selskaper som oss bør være eid av nøkkelpersoner og vi har også et opplegg for at sentrale medarbeidere kan eie, sier Selvaag.  

- Det ligger ikke noen konflikter her, det har vært en modningsprosess.

Han sier det ikke lå noen uenigheter til grunn for endringen i eierskapet der de ansatte i dag sitter med rundt to tredjedeler av aksjene, mens den siste tredjedelen kontrolleres av eksterne deriblant eiendomskongen Christian Ringnes og Varner.

- Det ligger ikke noen konflikter her, det har vært modningsprosess her som har resultert i det jeg vil kalle et naturlig skifte.

- Var det vanskelig å bli enige om en sluttsum med gründerne?

- Vi diskuterte oss frem til et sluttoppgjør som alle synes var like dårlig eller like bra. Vel så viktig for Gyro nå var strategiendringen og behovet for en ny organisering og ny kompetanse.

De to opprinnelige gründerne eide på utløsningstidspunktet rundt en tredel av selskapet og der Petter Sandberg var den som satt med mest med en post på 20 prosent. 

Sikter mot 300 mill.

Det har vært både oppturer og nedturer for Gyro-konsernet som de siste årene har ligget på rundt 250 millioner kroner i omsetning. Bunnpunktet var i 2009 da omsetningen var nede på under 170 millioner kroner. I fjor endte omsetningen på 220 millioner kroner og selskapet hadde et nullresultat.

Les også: Overskuddet borte i Gyro: - Vi er ikke fornøyd med dette 

- Våre resultater har vært for svake den siste tiden, men det har alltid svingt litt i denne bransjen. Vi er fortsatt Norges største og eldste eventbyrå, men det er nye tider også for oss. Vi har hatt en driftsmodell i over ti år og nå var den moden for endring og en liten trimming, sier han.

Det var økt konkurranse og prispress som i fjor senket inntektene for eventbyrået. Byråinntekten var på 67,4 millioner kroner. 

- Vi har en bunnsolid økonomi og en soliditet også har vi et sterkt merkenavn i markedet og der ligger gullet vårt. Nå skal vi fortsette å være Norges beste på eventer, samtidig som vi også skal være norgesmestre på digitale eventer, sier Selvaag.  

Han mener resultatet i år blir bedre enn det Gyro presterte i fjor og sier han sikter mot 300 millioner kroner i omsetning for inneværende år.

- Selv om vi nå gjør disse endringene, jobber vi veldig bra. Også er det litt naturen i det markedet vi er i at det kan svinge ganske mye.

. Også på resultat lover den nye Gyro-sjefen bedre tall enn fjorårets nullresultat.

- Vi skal over ti millioner kroner i resultat selv om det blir en del omstruktureringskostnader knyttet til nedbemanning, investeringer i teknologi og ombygging av lokaler, sier han.

Nedbemanner 15 årsverk

For å trimme organisasjonen og bli lettere, har Selvaag og Gyro måtte nedbemanne. Han regner med at staben er dratt ned med rundt 15 årsverk 75 årsverk i Gyro og søsterselskapene rundt.

- På toppen har vi vært oppe i 110 medarbeidere, men det var for en del år siden. Nå er vi 60 men bruker mer freelancere fra case til case. Vi har egne folk i nøkkelfunksjoner, men bruker mer freelance men på kreativ side, teknologi og det digitale benytter vi oss mer av et veldig vitalt freelancemarked.

Gyro jobber i dag med store kunder som mediekonsernet Schibsted og eiendomsmeglerkjeden Privatmegleren og arrangerte nylig giga-eventet til DNB ute på Telenor arena der banken presenterte sin nye strategi og nye verdier for over 6.000 ansatte.

Les også: DNB vraker gamle verdier – har funnet sin nye «purpose», design og logo

- Det var en gigantjobb og kanskje et av de største eventene som er kjørt i Norge på mange år, sier han.

- Hva skjer fremover nå hvis du ser fem år ned i veien?

- Man trenger ikke å være hjerneforsker for å se at endringer er den nye hverdagen. Det bare å se hva som skjer rundt oss. Hovedpoenget her er at vi må bli mer fleksible, slik at vi aggressivt kan respondere på det som skjer rundt oss. Jeg tror ikke organisasjonskart kommer til å være spikra i marmor fremover rundt i bedriftene. Den tiden er over, sier Selvaag.

- Er det plass til en fysisk kanal som event i en stadig mer digital verden?

-Det er et interessant spørsmål; hva skjer med slike selskaper i den digitale verden? Hva skjer oss når du i den automatiserte og digitaliserte verden, ikke trenger å ha kontakt med kolleger som kommuniserer på mail eller Facebook at work. Hypotesen vår er at da må bedriftene også organisere personlige møter. For når hverdagsmøtene blir færre, så vil markedet for organiserte møter øke. Digitaliseringen vil øke etterspørselen etter personlig møteplasser. Det er i hvert fall det vi har valgt å tro på, sier Jomar Selvaag. 

Eventgigant mister omsetningNullresultat i Gyro

Gyro 2016 2015 Endring i prosent
Omsetning 220,0 226,1 - 2,7
Driftsresultat 0,5 5,8 - 91,4
Resultat før skatt 0,5 5,9 - 91,5

Alle tall i MNOK. 

Tar kontroll over eventgigant - kjøper ut gründere og bygger nytt Gyro