Ny byråeier har vokst med nesten 200 millioner på to år: - Har gått helt under radaren

Bak de to tidligere TV-toppene Harald Strømme og Espens Skolands nye sportsbyrå står et ganske så ukjent eventbyrå.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Bak det nye sports- og PR-byrået NPG Sport & Communication står nemlig eventbyrået Norwegian Promotion Group (NPG) med en eierpost på 30 prosent. Selskapet, som har tredoblet omsetningen etter pandemien, brukt året i år til å være med å bygge opp et nytt byrå som skal drive med både med rådgivning, sponsorforhandlinger, PR-oppdrag og enklere TV-produksjoner. Alt i skjæringspunktet mellom sport og næringsliv.

- Vi så at det var stor vekst innenfor områder som sport og underholdning og at kundene ønsket kommersiell rådgivning her, sier toppsjefen i NPG-konsernet og medeier i NPG Sport & Communications, Stig Kjetil Kristiansen, til Kampanje. 

Sammen med gründerne Svein Graff og Ronny Aasland og den nye partneren og byråsjefen Espen Skoland, også kjent som tidligere toppsjef i TV-konsernet Warner Bros Discovery Norge, har NPG Sport & Communication allerede fått flere PR-oppdrag der medieinteressen er stor.  Skoland forteller om et byrå i kraftig medvind også innenfor områder som krise-PR.

- Krisejobbing er noe vi har lang erfaring med. Vi har selv stått i og håndtert flere store kriser, både her i Norge og internasjonalt de siste årene. Vi tar telefonen når det brenner, sier Skoland til Kampanje.

Sportsbyrået er i dag hyret inn av både Ingebrigtsen-brødrene i den betente konflikten med faren Gjert, de har bistått Norges Skiforbund i kjølvannet av stjernealpinist Lucas Braathen la opp og Svein Graff er leid ut i en management for hire-avtale som ny daglig leder i Vålerenga og kundelisten vokser fort.

- Kan det bli aktuelt å hente inn flere kommunikasjonsrådgivere på sikt for å styrke PR-delen av NPG-byrået?

- Ja, vi trenger folk. Vi var fem personer da jeg ble en del av selskapet i april. Nå er vi ni. Ved utgangen av året vil vi telle ti hoder, sier han.

Planen er derfor at NPG Sport & Communications skal doble omsetningen i år fra fjorårets omsetning etter at selskapet har blitt flere ansatte.

Les også:  NPG kjøper seg inn i Aasland Graff & Partners

NPG har i det i stille bygget opp et byrå som jeg må ærlig innrømme har gått helt under radaren for meg. Harald Strømme. gründer, investor og rådgiver

- Fremtidens byrå

En av de nye partnerne i selskapet er også en gammel TV-kjenning. Espen Skolands eks-kollega og tidligere sjef i TVNorge og Discovery, Harald Strømme. Strømme har i tillegg til sin lange fartstid som TV-sjef også vært sentral i oppbyggingen av byråsuksessen Try der han lenge var administrerende direktør.

Nå er han klar for et nytt byråeventyr sammen med NPG som rådgiver og partner.

- Vi har gått gjennom flere ulike faser i norsk byråhistorie.  I epoken med JBR og Nordskar & Thorkildsen var det saliggjørende å ha helsider i Aftenposten, og så kom Try-fasen hvor det som gjaldt var å ha de beste reklamefilmene. Deretter handlet alt om digitale flater. Alt dette er jo fremdeles relevant, men i dag handler det først og fremst om å skape de beste opplevelsene. La kunden oppleve merkevaren gjennom aktivitet og involvering, og skape de engasjerende møteplassene mellom merkevarer og folk, sier Strømme. 

Harald Strømme går inn i NPG Sport & Communications i en halvtidstilling ved siden av sine andre prosjekter knyttet til gaming og automatisert TV-produksjon i selskapet Sportway som blant annet står bak MyGame.

- Stig har i det i stille bygget opp et byrå som jeg må ærlig innrømme har gått helt under radaren for meg. Når jeg nå blir oppmerksom på det og kjent med NPG, så ser jeg at det er dette byrået som er best tilpasset den tiden vi er inne i nå. Dette er fremtidens byrå, sier Strømme.

Den tidligere Try- og TVNorge-toppen har også fått med seg de krevende tidene i sin tidligere bransje, men mener NPG-konsernet står seg mye bedre.

 - De har truffet blink. Mens det er nedskjæringer og oppsigelser rundt omkring så er det en veldig positiv utvikling her, sier Strømme.

- Stor bonus:

Byråleder i NPG Sport & Communciations, Espen Skoland (til høyre), mener det er en veldig fin match mellom de to selskapene. - Når jeg fikk innblikk i hva Stig og NPG leverte så var det en stor bonus for oss, sier Skoland. Her sammen med Harald Strømme og Stig Kjetil Kristiansen. Foto: Knyt Kristian Hauger.

Sikter mot 300 mill. i 2024

Selv om NPG Sport & Communications ikke er det aller største byrået, er det mer fart hos eieren NPG som tilbyr kundeopplevelser, eventer, messeløsninger og innholdsproduksjon.  Det gamle eventbyrået, som i dag ønsker å jobb mer helhetlig med merkevarene og kundene, økte ifjor omsetningen fra 62,8 millioner kroner i 2021 til 172 millioner kroner. I år forventer Kristiansen at omsetningen vil ligge på rundt 250 millioner kroner, eller 300 prosent vekst sammenlignet med omsetningen fra 2021. 

- Vi hadde bra vekst frem til pandemien og så at den ville fortsette. Vi har en veldig sterk kundebase, sier Kristiansen.

Kristiansen sier NPG ble startet helt tilbake til begynnelsen av 1990-tallet. Selv kom han inn noen år senere. I dag sitter han med litt over 50 prosent av selskapet som i fjor tjente over 24 millioner kroner. Målet for neste år er fortsatt vekst etter at NPG også har startet datterselskapet Workman. 

Kristiansen sier gruppen sikter mot 300 millioner i omsetning i 2024.

- Det har skjedd mye i byråindustrien siden jeg begynte, men for vår del så begynte vi å endre oss ganske mye en stund før pandemien. Vi så behovet for en annen sammensetning av tjenester. Vi var mer et tradisjonelt eventbyrå som jobbet mye med eventer og messer. Nå er det også mye rådgivning, teknologitjenester og opplevelsbasert markedsføring, sier Kristiansen.

- Hvem konkurrerer du mot?

-  Det er Gyro, 6. sans og alle de andre. Vi jobber som sagt også mye internasjonalt og konkurrerer med de internasjonale byråene også, sier han.

Kjøpte seg inn hos fotballtopper

NPG har blant vært med å bygge Electroworld-messen med Elkjøp og jobber med solide kunder som Avinor, Kongsberg Gruppen, Nammo og Aker BP, samt globale merkevarer som Airbus og Alfa Laval. Under et VM i bryting møtte de også på det nye sportsbyrået til Ronny Aasland og Svein Graff. 

- Svein og Ronny har vært veldig flinke og vi hadde en del kontakt gjennom forbund i idretten og de tangerte mer og mer over i vår virksomhet. Etter noen lange og fine diskusjoner ble enige om å gå inn på eiersiden og sette merkevaren på det, sier Stig Kjetil Kristiansen.

Veien fra mer tradisjonelle forretningseventer og over mot sport og underholdning og et eierskap i det nye byrået til de to tidligere fotballtoppene skulle dermed vise seg å bli kort.

- Vi så at mange bransjer og selskaper begynte å bruke mer penger inn mot eventindustrien og opplevelsesmarkedsføring. Da bestemte vi oss for å jobbe mer inn mot flere forretningsområder, og på den måten kom vi også inn på det som er blitt NPG Sport & Communications, sier Kristiansen.

Han sier tradisjonell eventmarkedsføring ligner mer og mer på hvordan man i dag jobber med underholdning sport det være seg organisering, innhold, kommunikasjon, rådgivning og det kommersielle.

- Veien fra elektronikkmesse til bryte-VM er ikke så stor?

- Nei, egentlig ikke, sier Kristiansen.

Her kan du se alle tallene til eventbyrået NPG for regnskapsåret 2022. Alle tall i MNOK. Kraftig vekst i eventbyrået NPG

NPG 2022 2021 Endring i %
Omsetning 171,1 62,8 + 172
Driftsresultat 24,5 7,1 + 245
Resultat før skatt 24,7 7,2 + 243

Ny byråeier har vokst med nesten 200 millioner på to år: - Har gått helt under radaren