Ny milliardkamp om norsk TV-fotball - TV 2 topper laget med tidligere konkurrent

Nå skal Harald Strømme styrke TV 2s sjanser i kampen om Eliteserien. Budfrist er 1. desember.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi og Knut Kristian Hauger

Forberedelsene til det som blir en ny milliardkamp om de norske fotballrettighetene pågår for fullt i de store TV-husene, og etter det Kampanje kjenner til nærmer det seg nå fristen for å legge inn et første bud på de attraktive rettighetene med stormskritt. Budfristen skal etter det Kampanje kjenner til gå ut neste uke, nærmere bestemt 1. desember.

Sist gang den norske fotballen var til salgs, var det Discovery som sikret seg avtalen som løp over seks år og som altså strekker seg helt frem til 2023. Det amerikansk-eide TV-konsernet bladde den gang opp 400 millioner kroner i året for rettighetene slik at totalsummen endte på hele 2,4 milliarder kroner. Det var den største TV-avtalen for norsk fotball noensinne i kroner og øre.

Les også: Discovery kjøper Tippeligaen for 2,4 millarder

Sentrale i spillet med tanke på å få kloa i rettighetene den gang var to tidligere medietopper, nemlig daværende Discovery-sjef Harald Strømme og VGs administrerende direktør og sjefredaktør Torry Pedersen. Strømme sluttet i det internasjonale mediekonsernet tilbake i 2017 og har siden den gang bygget seg opp innen gaming og e-sport. Nå viser det seg at Strømme, også denne gangen, er tiltenkt en rolle i kampen om få kloa i norsk fotball – men denne gangen hos TV 2.

TV 2 har allerede inngått en avtale med Strømmes nye selskap My Game, som skal sikre produksjon og strømming av breddekamper innen håndball og ishockey i et omfang idrettsnorge ikke tidligere har sett. Nå bekrefter partnerne overfor Kampanje at samtalene deres også dreier seg om fotball.

- TV 2 og My Game samarbeider om sportsrettigheter, og har allerede inngått felles avtaler med norsk håndball og ishockey. Vi har også en sammenfallende interesse for norsk fotball, så det er naturlig at vi jobber sammen i denne prosessen, skriver Harald Strømme i en tekstmelding til Kampanje.

Les også: Klart for norsk fotball-thriller i TV-markedet – blir den største rettighetspakken noensinne

TV 2: - Er interessert i rettighetene

Det er med tanke på å skape engasjement hos de norske fotballtoppene at TV 2 nå sikrer seg Harald Strømmes kompetanse. Da rettighetene ble fordelt sist, skal kombinasjonen Harald Strømme og Torry Pedersen og konseptet «Fotball til folket» ha blåst konkurrenten TV 2 og presentasjonen til TV 2-sjef Olav Sandnes og sportsredaktør Vegard Jansen Hagen av banen.

Dersom budene som kommer inn er noenlunde like, vil TV-kanalenes evne til å engasjere Norges Fotballforbund og Norsk Fotball med sine planer og tanker være helt avgjørende for sluttresultatet.

Organisasjons- og kommunikasjonsdirektør Sarah Willand i TV 2 sier til Kampanje at det er naturlig at de har en dialog med partnerne sine om ulike problemstillinger som dukker opp, men at avtalen de har med Strømme er gjennom My Game.

- Skal dere bruke Harald Strømmes rådgivning i en eller annen sammenheng knyttet til rettighetsrunden om norsk fotball?

. Jeg kan bekrefte at vi er interessert i rettighetene til norsk fotball, men hvordan vi utformer budene våre, det kan vi ikke snakke så mye om nå. Det er fortsatt under utvikling. Inntil 2023 er dette en rettighet Discovery har, sier Willand.

- Kan du også bekrefte at dere benytter dere av Strømme som rådgiver?

- Det jeg kan bekrefte er at når går inn i ulike budrunder, så ser vi på hvordan vi kan samarbeide med de ulike samarbeidspartnerne våre, men utover det ønsker ikke gå i detaljer på på hvordan vi forbereder og utformer disse budene.

I tillegg til Strømme har TV 2 også en avtale med mannen som solgte rettighetene sist, Kjetil Siem, og ikke minst radarparet, dealmakerne og tallknuserne Jon Nørstebøen og John Robberstad som begge har lang erfaring med både å kjøpe og selge norske rettighetshaver.

Les også: TV 2 starter ny rettighetsjakt: - Norsk fotball var egentlig en perfekt match

Rådgir fotballen:

Den som skal få opp temperaturen i fotballforhandlingene er Rune Hauge. Her Hauge for noen år siden utenfor Oslo tingrett. Foto: Scanpix.

Hauge: - Tar den tiden vi trenger

Det er derfor ingen tvil om at TV 2 har toppet laget kraftig i møte den forhandlingssjefen i Norsk Toppfotball, Knut Kristvang. Fotball-Norge har på sin side hyret inn den største ringreven av dem alle, fotballagent Rune Hauge som bistår fotballorganisasjonene. Hauges relasjon til fotballen ble sterkt kritisert tilbake i 2005 da fotballagenten stakk av med et honorar på rundt 100 millioner kroner for å selge fotballrettighetene for én milliard kroner til TV 2 og Telenor.

Nå skal Hauge igjen satt på saken med tanke på å presse opp prisen.

Når Kampanje ringer Hauge, er han lite interessert i å gi oss en oppdatering på prosessen.

- Jeg har ingen uttalelser for øyeblikket. Vi er i en prosess som holdes lukket hos oss internt, sier han.

- Kan du si noe om hva slags rolle du har?

- Nei, ingenting.

- Eller om hva du tenker om interessen fra mediehusene?

- Nei, ingenting om prosessen.

- Håper du rettighetene blir solgt før jul?

- Vi tar den tiden vi trenger.

Kampanje har også vært i kontakt med Discoverys operative leder i Norge, Espen Skoland. Han ønsker ikke å kommentere denne saken.

Ny milliardkamp om norsk TV-fotball - TV 2 topper laget med tidligere konkurrent