Eurovision-demonstranter får blankt avslag av kulturministeren: - Vi er absolutt skuffet

Aksjonsgruppa for Palestina ønsker å legge press på NRK og EBU og ba om et møte med Kulturdepartementet.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Artist Marte Wulff og Aksjonsgruppa for Palestina får ikke møte kulturministeren for å diskutere NRKs rolle omkring Israels deltagelse i Eurovision Song Contest. Det viser en e-post-korrespondanse mellom artisten og Kulturdepartementet (KUD) som Kampanje har fått innsyn i. I et brev til KUD ønsker nemlig Wulff og Aksjonsgruppa for Palestina dialog med kulturministeren Lubna Jaffery om «politiske styringssignaler fra henne som øverste leder for vårt felt.»

- Vi mener det etisk riktige er at NRK jobber for å utestenge Israel fra Eurovision i solidaritet med palestinerne. Så langt har NRK vært avvisende overfor våre henvendelser og krav, og peker i stedet mot de folkevalgte. Vi ønsker derfor en dialog med Lubna Jaffery, heter det blant annet i brevet til KUD.

Men et slikt møte ser ikke departementet på som hensiktsmessig, som gir forespørselen blankt avslag. Det skuffer Marte Wulff.

- Vi er absolutt skuffet over at vår øverste leder ikke vil snakke med oss eller høre på hva vi har å si, og jobber for tiden fra flere kanter med strategier for å få henne i tale. 

Hun kommer med knallhard kritikk av sin kulturminister og har vanskelig for å forstå at Ap-statsråden ikke vil uttale seg om en eventuell Israel-boikott:

- Til nå har hun fullstendig avstått fra å uttale seg mot kulturhvitvasking, drap på kunstnere i Gaza eller sensur av palestinavennlige kunstnere over hele Europa. Hun har ikke engang fordømt Israels overgrep i Gaza. Dette reagerer vi sterkt på.

Les også: Gåte boikotter ikke Eurovision-konkurransen: - Vi velger å delta

- Situasjonen er ekstraordinær

Mange har ment mye om at Israel fortsatt ser ut til å få delta i årets Eurovison Song Contest. Det har vært protester utenfor NRK-bygget på Marienlyst, avbrytelse av delfinale under Melodi Grand Prix, NRK har mottatt 700 klager på Israels deltagelse og flere har tatt til orde i Kampanjes spalter for at NRK bør ta initiativ til å be om at Israel utestenges.

Les også: SV går hardt ut mot NRK: - Burde be om at Israel utestenges av Eurovision

Svaret fra NRK og kringkastingssjefen har så langt vært et klart «nei». Deres begrunnelse er at de ikke alene kan gå inn for en kulturboikott av Israel.

I sitt svarbrev til Wulff, minner kulturministeren om at NRK er et fritt og uavhengig medium, og at «som eier av NRK kan hverken statsråden eller regjeringen instruere eller overprøve NRK i redaksjonelle spørsmål.»

- Det er opp til NRK og Den europeiske kringkastingsunion (EBU) hvordan de forholder seg til Israels deltakelse i Eurovision. Et møte om mulige politiske styringssignaler rettet mot NRK i denne saken er derfor ikke hensiktsmessig, heter det i avslaget. 

Wulff mener på sin side at de driver med ansvarsfraskrivelse.

- Stortinget setter rammene og legger føringene for NRKs oppdrag. De kan instruere regjeringen og departementene – herunder Kulturdepartementet, som er NRKs generalforsamling. Det finnes dermed mange demokratiske verktøy å ta i bruk, sier Wulff.

Hun mener det «er underlig å kalle dette et redaksjonelt spørsmål all den tid Melodi Grand Prix og Eurovision i praksis handler om å velge og å vise frem en kunstnerisk representant for Norge i Europa.»

- Situasjonen er ekstraordinær, og burde i det minste kvalifisere til en ekstraordinær generalforsamling, sier Wulff.

Les også: EBU gransker teksten i Israels Eurovision-låt - kan være for politisk

 

 

Oppfordrer til boikott:

Sammen med artistkollega Marthe Valle tok Marthe Wulff (bildet) initiativ til en oppfordring om boikott av Israel under årets Eurovision. Der fant man navn som Åge Aleksandersen, Karpe, Dagny, Aurora og Sondre Justad. I dag skal listen være på over 500 underskrifter.

Kulturministeren: - Jeg skal ikke legge meg opp i NRKs avgjørelser

I en uttalelse til Kampanje sier kulturminister Lubna Jaffery at «krigen i Gaza er en ufattelig tragedie for befolkningen i området, og Norge har et klart standpunkt om at krigføringen må stanses».

- lys av situasjonen er det ikke overraskende at blant annet den europeiske kringkastingsunionens avgjørelse om å inkludere Israel i årets Eurovision skaper debatt.

- Men som kultur- og likestillingsminister skal jeg ikke legge meg opp i NRKs redaksjonelle avgjørelser - de er redaksjonelt uavhengige, også i saker som er vanskelige og skaper engasjement. Det samme gjelder våre kunst- og kulturinstitusjoner. 

- Kunsten og kulturen spiller en veldig viktig rolle i urolige tider som dette, og da er det ekstra viktig at vi opprettholder prinsippet om at den skal være fri.

Les også: Artist-opprop mot Israels deltakelse i Eurovision

Eurovision-demonstranter får blankt avslag av kulturministeren: - Vi er absolutt skuffet