SV går hardt ut mot NRK: - Burde be om at Israel utestenges av Eurovision

Mediepolitisk talsperson Kathy Lie i SV beskylder NRK for å ha doble standarder.

Publisert / Oppdater

Nafisa Zaheer
Nafisa Zaheer Journalist

Den siste tiden har mange reagert kraftig på at Israel får delta i Eurovision Song Contest til tross for krigen i Midtøsten. Enkelte mener NRK bør ta initiativ overfor den europeiske kringkastingsunionen (EBU) og be om at Israel utestenges. SV-politker og medlem av familie og kulturkomiteen, Kathy Lie sier til Kampanje at motstanden NRK møter på er betimelig.

- Dette handler om å ha doble standarder, det handler om at man behandler én krigførende part konsekvent og strengt, mens man ikke gjør det med en annen, sier hun. 

Russland fikk som kjent ikke delta i Eurovision i 2022 som følge av invasjonen av Ukraina. 

- Det at Russland skulle utestenges fra Eurovison kom jo veldig kjapt. Det hadde ikke gått to dager én gang, så kom forslaget fra den forrige kringkastingssjefen, Thor Gjermund Eriksen. Han var rask på banen med dette. Så jeg synes dette er en situasjon der NRK bør være mer konsekvent, fortsetter Lie. 

Les mer: Tidligere MGP-deltaker går hardt ut mot NRK: - Hadde trukket meg

EBU avviser utestengelse

NRK har frem til nå sagt at det er uaktuelt å gå inn for en boikott av Israel. I dag kom også EBU med sin uttalelse der de fast slår at det er uaktuelt å utestenge Israel.

- Det er en konkurranse for kringkastere, ikke regjeringer, og den israelske kringkasteren har deltatt i 50 år, sier EBU i uttalelsen.

Lie mener NRK burde lagt mer press på EBU for å utestenge Israel fra årets konkurranse. 

- Det handler om at vi er ferdig med diskusjonen om at Israel har rett til å forsvare seg, for det dem holder på med nå er etter min mening folkemord, sier SV-politikeren. 

Les også: NRK-sjefen ut mot hets av MGP-artister: - Uakseptabelt

- Hadde vært en politisk markering

Kampanje har fremsatt kritikken fra SV for NRK. Underholdningssjef i NRK, Charlo Halvorsen, står ved sitt tidligere standpunkt. 

- NRK kan ikke drive en utenrikspolitikk. Vi må ha en uavhengig og objektiv nyhetsformidling, og kan ikke ta stilling til en slik konflikt, sier han. 

Halvorsen sier videre at Russlands kringkaster ble utestengt for at de ikke møtte kriteriene til EBU.

- Så hvis NRK ikke skulle boikotte Russland, hadde det vært en politisk markering. Da hadde vi vært i utakt med resten av Europa og for så vidt Norge.  

Tidligere i dag møtte Halvorsen opp i årets første møte i Kringkastingsrådet, sammen med Kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen for å redegjøre for hvorfor NRK ikke initierer til en boikott.

Her møtte NRK-ledelsen på motstand fra medlemmene i Kringkastinsgrådet. Flere av dem dro paralleller til utestengelsen av Russland etter invasjonen av Ukraina i 2022 og minner om at NRK tok til ordet for en slik boikott.

- Har NRK satt seg selv i en vanskelig situasjon? 

 - Nei, jeg synes ikke det. I forhold til Russland så var det en konsensus i Europa og det politiske Norge om at man skulle boikotte. 

- Også må vi huske at dette er en konkurranse mellom europeiske kringkastere, ikke lands myndigheter, skyter han inn. 

Les mer: Fredrik Solvang avviser boikott-krav i Eurovision: - Urimelig

- Viktig å følge med på dette

Kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen var på plass i Kringkastingsrådet for å redegjøre for NRKs ståsted. Hun er ikke overrasket over debatten som har oppstått.

-  Det er en grufull krig som pågår, så jeg skjønner godt at det vekker sterke følelser, så jeg er ikke overrasket over det, sier hun til Kampanje.

- Angrer dere på at dere gikk så tydelig ut mot Russlands deltakelse i 2022?

- Vi angrer ikke på det, men situasjonen var annerledes, sier kringkastingssjefen. 

Hun forklarer at det som skjedde den gangen var at den russiske allmennkringkasteren ikke lenger ble ansett som uavhengig fra myndighetene. 

- Mens den israelske allmennkringkasteren oppfyller kriteriene for medlemskap fordi de blant annet driver uavhengig nyhetsformidling. Derfor har ikke EBU ekskludert den israelske allmennkringkasteren, sier Fürst Haugen.

- EBU la frem sin uttalelse i dag. Har NRK vært med på den diskusjonen?

- Det pågår løpende diskusjoner i EBU, og dette er jo en sak som opptar flere.  Jeg har fått beskjed om at det ikke er noe land eller allmennkringkaster som har tatt kontakt med EBU å initiert en boikott foreløpig. Men så er det jo diskusjoner i EBU og jeg tror de kommer til å fortsette også. 

- Så dere har ikke vært med på noen diskusjoner?

- Jeg er i dialog med EBU, men vi har ikke vært samlet om diskusjoner, sier kringkastingssjefen. 

- Kan Eurovision Song Contest havne i vanry som følge av denne saken?

- Jeg mener at det er spesielt viktig at vi fortsetter å følge med på dette og jeg vet at EBU gjør det.

SV går hardt ut mot NRK: - Burde be om at Israel utestenges av Eurovision