Saken oppdateres.

Det skjer etter både protester i forkant av årets Melodi Grand Prix-sendinger på NRK, flere store boikott-aksjoner i form av ulike opprop, klager til kringkastingsrårdet og beslutningen fra den islandske kringkasteren RÚV om at det må være opp til vinneren av den nasjonale finalen å besteme seg for om man vil delta eller ikke. 

Nå har den norske vinneren Gåte tatt sin beslutning. 

- Vi sa vi trengte litt tid på oss for å lande det at vi faktisk vant. Vi trengte å ta det innover oss og ta en pust i bakken. Men nå er vi klare for å si at vi velger å delta, sier vokalist Gunnhild Sundli til NRK.

I forkant av den norske Melodi Grand Prix-finalen var vinneren Gåte av den oppfatning at det var problematisk at Israel skal være med i Eurovision. Vokalist Gunnhild Sundli sa at bandet måtte ta betenkningstid for å finne ut hva som vil være best for dem å gjøre videre.

Gåte-gitarist Magnus Børmark sier bandet har mye tid og krefter på å diskutere saken innad i gruppa, men at de først og fremst skal bruke stemmen sin musikalsk samtidig som de også ytrer deres syn på krigen.

– Vi vil jo ytre hele veien at det som skjer på Gaza med drap på barn og vanlige folk, det kan ikke forsvares noen gang. Det må stoppe, sier han til NRK. 

Les også: NRK har mottatt 700 klager på Israels Eurovision-deltakelse

Den 6. februar kåret Israel sin Eurovision-kandidat. Den israelske artisten Eden Golan har delt i sosiale medier at hun kommer til å delta i konkurransen.

Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) har tidligere meldt at det er uaktuelt å utestenge Israel fra årets konkurranse.