- Vi jobber videre med å styrke sikkerheten i studio ytterligere. Hva det innebærer kan jeg ikke gå i detalj med, skriver NRKs underholdningsredaktør Charlo Halvorsen i en tekstmelding til NTB mandag.

Dette til tross for at han rett i etterkant av hendelsen under første delfinale av årets Melodi Grand Prix, der en demonstrant tok seg opp på scenen, sa at «vårt sikkerhetsopplegg fungerte».

- Jeg var overrasket over hvor lett hun slapp til, sier Marthe Valle i Aksjonsgruppa for Palestina.

Gruppa sto bak demonstrasjonen som foregikk utenfor NRK på Marienlyst før delfinalen, men hadde ifølge Valle ikke noe å gjøre med demonstranten på scenen.

Les også: Demonstrant avbrøt delfinalen i Melodi Grand Prix

Varsler flere demoer
Den enslige demonstranten, iført T-skjorte med «boikott Israel» og med et stort, palestinsk flagg i hendene, rakk å si «det pågår en krig, Norge kan gjøre mer» før hun ble fjernet, ifølge VG.

Det skal 532.000 seere ha fått med seg, et anselig tall til tross for at det er 93.000 færre som fikk med seg første delfinale i år enn i fjor, ifølge Kampanje.

Marthe Valle varsler at det er flere aksjoner i vente i forbindelse med Melodi Grand Prix:

- Fram til NRK løfter det problematiske i situasjonen med Israel som deltaker i Eurovision, så vil det fortsette å være demonstrasjoner, sier artisten og aktivisten til NTB.

- Må tenke annerledes
- Det er umulig å helgardere seg, sier sikkerhetsveteran Henning Kristiansen, som er operativ leder i sikkerhetsselskapet ProSec.

Selskapet leverer sikkerhetstjenester til noen av de største festivalene og arrangementene i Norge, så vel som til sportsarrangementer og TV-program som «Skal vi danse».

- Selv om det er mulig å sikre seg med barrikader, sperringer og flere vakter, så er spørsmålet hvor langt man ønsker å gå. Det vi ser er at scenearkitektene bak TV-sendinger ønsker å lage kule omgivelser, med lave scener og publikum tett på uten barrikader, og da blir sikkerheten vanskeligere. Det vil alltid være mulig å komme seg fram på scenen og da må demonstranter fjernes raskt og på en juridisk forankret måte, sier Kristiansen.

Selv om noen av dem som stormer scener eller fotballbaner vil ha personlig oppmerksomhet, har nye demonstranttyper vokst fram. Ifølge Kristiansen er klimaaktivister «mye bedre forberedt og dedikert» enn tradisjonelle demonstranter.

- De tenker annerledes, og det krever nytenkning tilbake. Som vakt gjelder det å være rask og konsekvent, ha et trent øye og følge aktivt med på publikum. Også Palestina-aktivister har vist seg å være fremoverlent, sier sikkerhetsveteranen.

Artister frykter konsekvenser
Andre delfinale i Melodi Grand Prix går av stabelen førstkommende lørdag. Underholdningsredaktør Charlo Halvorsen ønsker ikke å kommentere NTBs spørsmål om hva NRK vil gjøre dersom en MGP-artist trår til med protest i de to gjenstående delfinalene og finalen 7. februar i Trondheim.

Marthe Valle opplyser til NTB at hun har vært i kontakt med mange artistkolleger, også deltakere i Melodi Grand Prix. Bare to av årets deltakere, Gothminister , som gikk videre til finalen i februar, og Miia , har vært tydelige i å snakke opp om at de ikke synes Israel bør få delta i Eurovision.

- Flere andre artister, både i og utenfor Melodi Grand Prix, har sagt til meg at de er bekymret for konsekvensene for egen karriere om de ytrer seg. Kanskje er det en risiko man burde tatt nå – om man har en stemme. Så ekstrem er situasjonen i dag, sier Valle.

- En risiko å ta
Hun hevder at noen artister frykter å bli beskyldt for antisemittisme, andre å bli stilt til veggs med spørsmål de opplever som vanskelige og at de «ikke kan nok».

Hun er selv artist og var senest i 2022 nominert til Spellemann, men er nå oftere i mediene for sitt brennende aktivistengasjement.

I slutten av oktober i fjor sto Valle bak et kulturopprop, der en lang rekke artister undertegnet på et krav om å stoppe bombingen. I dag føler hun seg «fortvilet» etter å ha brukt månedsvis på å få blant annet artistkolleger til å protestere mer.