Elkjøp-topp om kuttene: - Det har vært en prosess med store nedskjæringer

Kuttene i elektronikkgiganten rammer også markedsavdelingen til Elkjøp Norden.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Tidligere i dag kunne Kampanje omtale kuttene som rammet det nordiske PR-teamet til Elkjøp. Fremover vil kommunikasjonsjobbingen på konsernnivå legges inn under ansvarsområdet til den nye merkevare- og markedsdirektøren i Norden, Stian Giskeødegård, som kom til Elkjøp fra Google. Den mer direkte mediekontakten flyttes ned i kommunikasjonsavdelingene på nasjonalt nivå. Det er en av endringene som kommer på grunn av kuttene Elkjøp nå gjennomfører i hele konsernet. 

- Vi er inne i en krevende periode for varehandelen og vi må forberede oss på at markedet vil være utfordrende lenger enn forventet. Med bakgrunn i dette har det, som tidligere kommunisert, vært en prosess med store nedskjæringer og et totalkutt i personalkostnader på rundt 12 prosent. Det har berørt alle deler av selskapet også markedsførings- og kommunikasjonsavdelingene. Ingen har vært uberørt og det er alltid leit å si farvel til flinke kolleger, sier Giskeødegård til Kampanje.

Han ønsker ikke å være konkret på hvor mange som sluttet som en følge av nedskjæringene i markeds- og kommunikasjonsavdelingen.

- Besparelsene påvirker hele den nordiske organisasjonen, også markeds- og kommunikasjonsavdelingene, både på hovedkontoret og ute i landene. Men totalt sett er «Brand & Marketing» som funksjon, på tvers i Norden, i noe mindre grad berørt enn gjennomsnittet for hele organisasjonen, sier han.

Les også: Dette sier annonsørene om det nye reklameåret: - Medietrykk kan bli viktigere enn det kreative

- Økt lokalisering innenfor PR og kommunikasjon

I og med at den nordiske kommunikasjonsavdelingen avvikles, går Kristian Willanger over i en nyopprettet stilling som nordisk kommunikasjonssjef i markedsavdelingen under ledelse av Giskeødegård. Tidligere jobbet Willanger tett med Thommesen, men da som kommunikasjonsrådgiver i den nå nedlagte nordiske PR-avdelingen. 

- De siste tre årene har vi bygget opp et solid fundament for kommunikasjon i hele Norden, men vi ser at det er lokale behov i randsonen av den felles strategien som har vært ulike i de forskjellige markedene. På grunn av endringene blir det nå en økt lokalisering innenfor PR- og kommunikasjon, men selv om vi vil jobbe på nye måter fremover samarbeider vi tett og kommunikasjonsfunksjonen både på konsernnivå og i kjedene opprettholdes. Et eksempel på endringen i Norge er at vi samordner mediekontakten med Elkjøp Norge og får ett kontaktpunkt for presse i Elkjøp Norge, sier han.

Stian Giskeødegård sier Elkjøp er organisert med lokale markedsavdelinger i alle markeder i tillegg til den nordiske enheten som han selv leder og som består av i overkant av 20 personer. Totalt så jobber det 14-15 personer i hver avdeling lokalt slik at det totalt jobber rundt 80 personer med markedsføring og kommunikasjon i Elkjøp.

- Det er krevende å operere i fire markeder og selv om vi i Norden er ganske like så finnes det også ulikheter vi må ta på alvor. Det er selvsagt noe annerledes å operere i Finland enn det er i Danmark, sier Giskeødegård.

Les også: Elkjøp flytter PR-millionene fra Geelmuyden Kiese – her er byrået som slo ut hele PR-eliten i finalen

- Vi har den kreative støtten vi trenger

Merkevare- og markedsdirektør, Stian Giskeødegård, sier en av endringene som har komme ut av prosessen, er at det nordiske hovedkontoret skal «ta en større del av jobben med å bygge den felles merkevaren».

- Vi heter Elkjøp, Elgiganten og Gigantti i Finland, men vi er samme merkevaren på tvers av alle landene, og nå har satt fart på dette arbeidet med å tydeliggjøre vår felles plattform. Vi skal jobbe mer tverrfaglig, rive siloer og bli bedre på 360-graders kommunikasjon. Vi kan ikke sitte i en reklamesilo, og en CRM-silo, men må jobbe tettere sammen rundt kundereisen. sier han.

- Vil du ha mer allroundere i avdelingen og ikke så mange spesialister?

- Nei, det er ikke helt riktig, men jeg vi at vi skal jobbe tettere sammen når det er naturlig. Jeg vil at en CRM-spesialist skal kunne jobbe med en som har reklameutvikling som fokus. Vi kan ikke jobbe dobbelt eller i isolasjon, sier han.

En funksjon som blir borte i forbindelse med nedskjæringene er stillingen som kreativ leder.

- Jeg vil ikke gå inn på enkeltpersoner, men som funksjon kan jeg si at vi har den kreative støtten vi trenger nå i to av Nordens beste byråer, Kitchen og DDB i Stockholm. Kreativ kraft skorter det ikke på, noe Elkjøp Nordics storeslem under Gullblyanten bekrefter, sier han.

Fredag kveld ble det klart at reklamebyrået Nord DDB ble den store vinneren på reklamebransjens store kreativitetskonkurranse, Gullblyanten, med kampanjen «Urban Miner.»

Selv om tidene er tøffe og usikkerheten stor sier Giskeødegård at investeringene «i reklame og medier opprettholdes» i Elkjøp.

- Vi er fortsatt en av Norge og Nordens aller største annonsører og har en 50-milliardersbutikk som skal snurre rundt, men vi skal bli mer kostnadseffektive og jobbe smartere, sier han.

Les også: Elkjøp bommet med slagord sist - nå setter de ny kurs med nytt reklamebyrå

Elkjøp-topp om kuttene: - Det har vært en prosess med store nedskjæringer