Elkjøp flytter PR-millionene fra Geelmuyden Kiese – her er byrået som slo ut hele PR-eliten i finalen

En av Nordens største PR-kontrakter har byttet hender. – En beinhard prosess, sier vinneren.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Etter å ha avholdt en stor byråkonkurranse denne våren, der 17 norske byråer ble invitert til å stille på startstreken og konkurrere om det store oppdraget, har Elkjøp nå valgt seg et nytt PR-byrå på kommunikasjon i Norden.

- Fordi vi er én merkevare med fire ulike aksenter, er det viktig for oss å styrke det nordiske kommunikasjonsarbeidet med et byråoppsett som gir tettere samarbeid på tvers av landegrensene, sier Jan Christian Thommesen, nordisk kommunikasjonssjef i Elkjøp Nordic.

- Hvorfor så mange byråer?

- Noe av utfordringen her var at vi ikke bare skal gjøre selskapskommunikasjon, men også mer kommersielt anlagt merkebyggende kommunikasjon. I tillegg er det et nordisk oppdrag der vi ønsket et norsk lead-byrå. I og med at vi ikke hadde full oversikt over markedet og hvor godt dekket inn byråene var på fag og nordisk oppsett, var det lettere for oss å gå bredt ut, sier Thommesen.

I april ble det dermed klart at valget falt på WergelandApenes og deres nordiske samarbeidsbyråer, og Thommesen mener deres nye PR-byrå «representerer et friskt pust i byråfloraen.»

- De er uredde og brede nok til å dekke alle våre behov, men også smale og spisse nok til å kunne tilby høyeste kvalitet i tjenestene de leverer, sier han.

Så vidt vi vet så er det den største kontrakten i Norden så langt i år. Rune Mørck Wergeland, WergelandApenes

Avslutter med GK: - Det har ikke vært noen misnøye

Valget av WergelandApenes betyr samtidig at Elkjøp avslutter sitt nordiske samarbeid med Geelmuyde Kiese (GK).

- Det stemmer at vi nå avslutter med GK. Jeg kom til Elkjøp i 2019, og da er det ofte sånn at du ser på ting som du gjerne skulle gjort annerledes. Ikke at det var dårlig før, men du ser på kontrakter og byrårelasjoner og det var litt der jeg begynte. Det var mange kontrakter som var veldig spredt ut i kjedene, og jeg har derfor forsøkt å samle mest mulig nordisk. Kjedene skal ha sin selvstendighet, men vi er samtidig nødt til å tenke på stordriftsfordelene ved å være et konsern, sier Thommesen. 

- Hvordan har samarbeidet med GK vært?

- Det har ikke vært noen misnøye med hvordan GK har levert. Men vi ser at vi har litt andre behov nå, enn da avtalen med GK ble inngått. Vi har i dag en nordisk kommunikasjonsstrategi, vi skal jobbe integrert og vi jobber også med en mulig børsnotering i løpet av året som vil kreve litt andre ressurser på kommunikasjonssiden. Tiden var moden for å tenke litt nytt, uten dermed å si at GK ikke kunne levere på dette eller var diskvalifisert av den grunn. GK var med å konkurrere om oppdraget, og var med helt inn, sier Thommesen.

Det er alltid ergerlig å miste en kunde.

Den nye nordiske sjefen i GK-konsernet, Karne Lykkebo, sier man i GK «er glade for samarbeidet man har hatt med selskapet de seneste årene.»

- Også er det alltid ergerlig når vi ikke får lov til å fortsette med en kunde man har vært så heldig å jobbe lenge med og vært med å skape mange gode resultater. Men noen ganger så må man si farvel til en kunde, også er det vår erfaring i GK at man møtes igjen på et senere tidspunkt.  Vi har vært utrolig glade for det samarbeidet vi har hatt med Elkjøp de seneste årene. Vi vil derfor bare takke Elkjøp for dette lange og gode samarbeidet, sier Lykkebo til Kampanje. 

- Elkjøp er et stort selskap, har det også vært en stor kunde som har gitt mye omsetning?

- Elkjøp har vært en av de store kundene og det er ergerlig å miste dem, men vi har mange store kunder i GK så med tanke på omsetning er ikke dette noe som vil holde oss våkne om nettene, sier Lykkebo.

Slo ut hele PR-eliten i finalen

Etter det Kampanje kjenner til så var det følgende fire byråer i finalen og WergelandApenes må kunne sies å ha slått ut hele den norske PR-eliten i sluttrunden med byråer som Kruse Larsen, First House og Gambit Hill & Knowlton. Verken Thommesen eller Wergeland Apenes vil bekrefte hvem som var i finale, men seniorrådgiver Rune Mørck Wergeland sier man er veldig stolte over seieren. Sammen med Elin Ytterdahl Tohje skal han lede kontoen.

- Ja, vi er veldig stolte, men samtidig er det med en viss ærefrykt også for nå har vi jo lovet gull og grønne skoger og Elkjøp og Jan Christian skal jo ha levert også, smiler Mørck Wergeland.

Han sier byrået har en god historie på å jobbe internasjonalt med denne typer prosjekter, og trekker blant annet frem arbeidet byrået har gjort for internasjonale kunder som Norwegian og Sjømatrådet som noe av grunnen til at de gikk seirende ut av konkurransen.

- Går det an å snakke med en stemme i Norden?

- Nei, det gjør det ikke. Men vi har tro på den kombinasjonen fordi dette er en typisk glokal tilnærming, der merkevareeieren Elkjøp har valgt å tre forskjellige navn i de fire markedene og det er noe gjenkjennbart med det. Når du er bransjeleder så stilles det krav til deg og DNA’et må etterleves så må det tilpasses etter både demografi, kunder og rammevilkår, sier Rune Mørck Wergeland.

Stolt gjeng:

Her er teamet som skal jobbe med Elkjøp i Wergeland Apenes. Fra venstre Rune Mørck Wergeland, Madeleine Nordengen, Håkon Knudsen, Christina Tellefsen, Jenny Nygaard og Elin Ytterdahl Tohje. Foto: Eivor Eriksen.

- En beinhard prosess

For PR- og kommunikasjonsbyrået WergelandApenes er gleden stor over å vinne det store oppdraget. Partner og seniorrådgiver Rune Mørck Wergeland sier konkurransen om oppdraget var tøff. I anbudsdokumentet skal størrelsen på oppdraget ha blitt anslått til åtte til ti millioner kroner i året etter det Kampanje kjenner til, og kontrakten skal ha en varighet på to år. 

- Det har vært en beinhard prosess der vi konkurrerte mot 16 andre byråer om oppdraget, og vi var nesten skeptiske da vi så hvor mange byråer som var invitert inn. Men det har vært påfallende ryddig, sier Mørck Wergeland i WergelandApenes.

Nå gleder han seg på vegne av hele byrået til å få lov til «å være med å videreutvikle en solid merkevare som har potensiale til å bli enda sterkere i hele Norden.»

- Elkjøp har ambisjoner som vi gleder oss til å bidra til å oppnå. I tillegg er det fine folk å jobbe med, så nå kan det ikke bli bedre, sier han.

Det pan-nordisk byråoppsettet med WergelandApenes i spissen består foruten det norske byrået av Miltton i Finland, Rostra PR i Danmark og Narva i Sverige.

- Vi har jobbet sammen med det danske og svenske byrået i mange år. I Finland valgte vi å invitere med Miltton som allerede arbeidet med Gigantti (Elkjøps merkenavn i Finland, red. anm.) De er også gamle kjenninger av oss, sier han.

Dermed fortsetter WergelandApenes å vinne flere av landets største PR-kunder. Rett før jul landet byrået McDonald’s og nå altså Elkjøp.

- Så vidt vi vet så er det den største kontrakten i Norden så langt i år, sier Mørck Wergeland.

Les også: PR-byrå fikk McDonald’s som kunde i julegave: - Fjoråret gikk bedre enn vi hadde grunn til å frykte

Skal jobbe tett med reklamebyråene

Jan Christian Thommesen var 11 år IKEA før han kom til Elkjøp som nordisk kommunikasjonssjef. De siste årene har han jobbet mye med å få på plass et nordisk team og et nordisk byråoppsett som speiler selskapets nordiske tilstedeværelse. Elkjøp er Nordens største elektronikkjede og hadde en omsetning på rundt 41,3 milliarder kroner siste regnskapsår, etter en vekst på snaue åtte prosent sammenlignet med året i forveien.

- Vi ønsker å unngå dupliseringer på tvers av markeder og å sikre tettere samarbeid og en rød tråd i alt vi kommuniserer, sier den nordiske kommunikasjonssjefen.

Han sier oppdraget omfatter alt som går på selskapskommunikasjon og krise til merkevarebygging de man skal jobb sammen med marked- og merkevareavdelingen i Elkjøp.

- Elin, Rune og co vil jobbe tett med de kreative byråene med tanke på å utvikle kampanjeformater. Det blir en ny måte å jobbe for oss ettersom vi har vært veldig silotunge og med tydelige skiller på den betalte kommunikasjonen og de som jobber inn mot presse, sier Thommesen.

I dag jobber Elkjøp med reklamebyrået DDB i Norden.

- Er det pris eller kvalitet som har betydd mest?

- Det har vært en omfattende prosess og bare det å sette opp kriterier og vektingen av disse var krevende. Vi hadde 11 kriterier i anbudet, men høyest ut kom servicegrad, proaktivitet, kvalitet og retailkompetanse. Pris er alltid viktig, men det var ikke det viktigste, sier Jan Christian Thommesen. 

Elkjøp flytter PR-millionene fra Geelmuyden Kiese – her er byrået som slo ut hele PR-eliten i finalen