Lotteritilsynet ber Norsk Tipping kutte minst 60 reklamemillioner

Norsk Tippings egen tiltaksplan skuffer Lotteritilsynet. Nå vil de at spillgiganten skal kutte markedsføringen ytterligere.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Kampanje har fått innsyn i et brev datert 22. februar i år der Lotteritilsynet ber Norsk Tipping om å ytterligere redusere sine markedsføringskostnader. I fjor høst ba som kjent tilsynet både Norsk Tipping og Norsk Rikstoto om å hoste opp tiltaksplaner på kort varsel for hvordan de skulle redusere sitt reklametrykk på TV-skjermen. Nå ønsker derimot tilsynet at den norske spillmonopolisten går tøffere til verks.

- Vår vurdering er at Norsk Tipping ikke har justert ned omfanget av sine markedsføringsaktiviteter i tilstrekkelig grad jf. krav i § 14 i pengespillforskriften. Lotteritilsynet ber derfor Norsk Tipping redusere sin totale markedsføring som følge av bortfall av den ulovlige pengespillreklamen på TV, skriver tilsynet i brevet. 

Og det er ikke småtteri tilsynet ber Norsk Tipping om å kutte. De ønsker at Norsk Tipping nå skal redusere minimum 20 prosent av sine markedsføringskostnader fra 2022 til 2023. Spillmonopolisten kan dermed ende opp med å måtte kutte over 60 millioner kroner i markedsføringstiltak for å blidgjøre tilsynet. Dette vil kunne utgjøre et dramatisk innhugg i Norsk Tippings evne til å markedsføre seg fremover.

- Norsk Tipping har mottatt brevet. Vi har bedt om og fått noe ekstra tid for å kunne svare tilsynet på en grundig måte. Vi ønsker å svare Lotteritilsynet før vi kommenterer denne saken ytterligere, er den korte kommentaren kommunikasjonsrådgiver i Norsk Tipping, Roar Jødahl, kommer med i en SMS til Kampanje.

Les også: Norsk Tipping avviser at de vil droppe all TV-reklame: - Vi må være attraktive

Gir Norsk Tipping utsatt frist

Verken Norsk Tipping eller Lotteritilsynet vil kommentere på nåværende tidspunkt om det er realistisk at Norsk Tipping kutter over 60 millioner kroner i markedsføringstiltak på ett år. Fra 2020 til 2022 kuttet spillgiganten sine markedsføringskostnader med 16 prosent, men det er ikke nok for tilsynet. 

- Norsk Tipping har fått utsatt frist på å svare oss til torsdag 16. mars, deretter vil vi saksbehandle saken. Før det kan vi dessverre ikke kommentere saken, skriver seniorrådgiver i Norsk Tipping, Liv Røthe, i en e-post til Kampanje. 

Når Norsk Tipping nå bes om å kutte, tar tilsynet utgangspunkt i at 3,5 prosent av spillmonopolistens nettoomsetning gikk til markedsføring i 2022. Nettoomsetning er for øvrig Norsk Tippings omsetning etter utbetalte spillgevinster. 

Om en legger nettomsetningen for 2021 til grunn, som var på 8,65 milliarder kroner, er det da snakk om at Norsk Tipping bruker rett over 300 millioner kroner på spons, markedsføring, reklame og produksjon av ansvarlighetstiltak. Et kutt på minimum 20 prosent av dette vil medføre en reduksjon på 60 millioner kroner. Samtidig skal nettoomsetningen for 2022 i tillegg være noe høyere enn i 2021. 

Les også: Ber Norsk Tipping om å trappe ned spillreklamen på TV

- Ikke mer enn at Norsk Tipping fortsatt vil nå ut til folk

Rusfeltets samarbeidsorgan Actis, som også jobber mot å forebygge spillavhengighet, var en av aktørene som i august ba Norsk Tipping om å senke sitt reklametrykk da utenlandske spillaktører forsvant fra norske TV-skjermer. 

Generalsekretær i Actis, Inger Lise Hansen, mener det er naturlig at Norsk Tipping må redusere reklametrykket sitt når utenlandske spillselskaper ikke lenger markedsfører seg på norske TV-skjermer.

- Et kutt på 20 prosent er betydelig, men ikke mer enn at Norsk Tipping fortsatt vil nå ut til det norske folk med spilltilbudet sitt. Det er et selvstendig mål å begrense pengespillreklame mot norske forbrukere i kampen mot spilleavhengighet, sier hun til Kampanje. 

- Tror dere det er realistisk at de klarer å kutte så hardt i markedsføringen sin på ett år?

- Det er et mål å begrense pengespillreklame mot norske forbrukere i arbeidet mot spillavhengighet, og vi har tillit til at Norsk Tipping er sitt ansvar bevisst og følger opp pålegget fra Lotteritilsynet.

Les også: Norsk Tipping feirer 75 år med ny reklamekampanje

Forventer at Norsk Tipping følger pålegget:

Generalsekretær i Actis, Inger Lise Hansen, erkjenner at et 20 prosent kutt i markedsføring på ett år er betydelig, men hun har samtidig tillit til at Norsk Tipping etterlever Lotteritilsynets krav. Foto: Actis

- Selskapets reduksjon av markedsføring er ikke tilstrekkelig

Det var i slutten av august i fjor at Medietilsynet og Lotteritilsynet kom med klar beskjed til de to spillmonopolistene om å kutte ned på TV-reklamen etter at Discovery valgte å føye seg for Medietilsynets vedtak og midlertidig stanset all utenlandsk spillreklame på sine kanaler. Siden den tid har det norske TV-markedet vært mer eller mindre strippet for utenlandsk spillreklame. 

Både Norsk Tipping og Norsk Rikstoto ble da bedt om å komme med tiltaksplaner som skulle greie ut om hvordan de skulle klare å avmåle markedsføringen sin all den tid det nå var mindre konkurranse om nordmenns oppmerksomhet fra utenlandske spillselskaper. Norsk Tipping sin plan var derimot ikke tilfredsstillende nok for tilsynet. 

Les også: Betting-gigant i strupen på Rikstoto: - Feilaktig og villedende

- Lotteritilsynet har vurder Norsk Tippings tilbakemeldinger på tiltak som ble iverksatt høsten 2022, og vi har vurdert at selskapets reduksjon av markedsføring ikke er tilstrekkelig i forhold til bortfallet av den ulovlige pengespillreklamen på TV, heter det i brevet fra Lotteritilsynet til Norsk Tipping.

I tiltaksplanen til Norsk Tipping redegjør spillselskapet for seks områder som skulle sørge for at markedsføringstrykket ble senket. Dette inkluderer blant annet mindre synlighet på TV og pause i TV-reklame for sportspill, at kasinospill blir mindre synlig på Norsk Tippings egne flater og at de reduserer distribusjon av innhold hos E-kommisjonærer. 

Kampanje har hentet tall fra Nielsens reklamestatistikk som viser selskapers brutto reklameinvesteringer før fremforhandlede rabatter. Ifølge dem brukte Norsk Tipping rett i underkant av 129 millioner kroner på TV-markedsføring i 2022, en reduksjon på 22 millioner kroner fra 2021. Totalt sett kuttet Norsk Tipping kun fem millioner kroner i sine totale markedsføringskostnader i tradisjonelle medier, der de i 2022 brukte omtrent 240 millioner kroner.

Les også: Norsk Tipping stanser all TV-reklame for sportsspill

- Vi er vant til at det må gjøres prioriteringer

På tampen av sommeren 2021 vant Try og Pol Norsk Tipping sin reklame- og innholdskontrakt som har en samlet verdi på opp mot 130 millioner kroner. Nå som det ligger an til å bli nye rammebetingelser for Norsk Tipping sin markedsføring, forteller byråleder i Pol, Therese Becke, at de vil stå sammen med kunden sin om endringene. 

- Vi jobber videre med å skape gode resultater for Norsk Tipping innenfor de rammene som er tilgjengelige, sier Becke til Kampanje. 

- Frykter dere nå at det kan komme til å bli markant lavere inntjening på avtalen om Norsk Tipping må kutte minimum 20 prosent av sine markedsføringskostnader på ett år?

- Norsk Tipping har i en årrekke jobbet med å tilpasse markedsinvesteringene sine, så vi er vant til at det må gjøres prioriteringer som får innvirkning på markedsbudsjettene, svarer Becke. 

- Har avtalen dere deler med Try blitt påvirket av tiltakene som Norsk Tipping iverksatte høsten 2022?

- Jeg kan ikke uttale meg om konkrete tall, avslutter Becke. 

Kampanje har også vært i kontakt med Try-sjef, Kjetil Try, men har ikke lyktes å innhente kommentarer før publisering.

Les også: Try og Pol sjarmerte Norsk Tipping - vinner reklamekontrakt på over 100 millioner

Lotteritilsynet ber Norsk Tipping kutte minst 60 reklamemillioner