Canal Digital dropper Youtube - kommer Schibsted og TV 2 i møte

Flytter reklamemidler til norske medier. - Vi vil være en del av en større dugnad, sier markedssjef.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Store norske mediehus opplever sviktende reklameinntekter i koronakrisen og bønnfaller annonsører om å investere det som er igjen av mediebudsjetter hos dem, og ikke hos internasjonale teknologikjemper som Facebook og Google.

Kommersiell direktør Christian Haneborg i Schibsted og salgs- og markedsdirektør Bjørn Gunnar Rosvoll i TV 2 sparket i gang debatten med et innlegg som Kampanje har publisert. De fikk støtte fra administrerende direktør i Annonsørforeningen, Jan Morten Drange, som oppfordret sine medlemmer til å velge norske løsninger for sine reklamekampanjer.

Nå gjør Telenor-eide Canal Digital ord til handling. 

- Vi fokuserer mest mulig av midlene mot norske mediehus og har flyttet alt av online video. Dette gjør vi for å støtte opp under mediehusene og fordi vi vil være en del av en større dugnad, sier markedssjef i Canal Digital Norge, Tone Ulvestad Hordnes til Kampanje.

- En spesiell situasjon

Canal Digitals nye kampanje gikk på lufta mandag denne uken, men var planlagt lenge før Canal Digital kunne ane hvor hardt koronaviruset ville ramme det norske samfunnet.

- Vi kunne ikke forutse dette. Det er en spesiell situasjon, men vi vet at folk sitter hjemme og ser mer TV enn man vanligvis pleier å gjøre, og sånn sett kan det være positivt, sier Caroline Størmer-Nilsen, markeds- og markedssjef i Canal Digital Norden.

Les mer: Bytter ut romvesen med satellitt - Nord DDB klar med sin første Canal Digital-reklame

Det er midlene som skulle gått til YouTube som nå flyttes over til norske mediehus. Canal Digital vil ikke gå inn på hvor mye det er snakk om.

- Vi går ikke ut med tall, men vi flytter store deler av det, så hovedtyngden er nå hos norske medier, sier Ulvestad Hordnes.

- Får dere like mye effekt av midlene hos norske medier som dere ville fått av YouTube?

- Ja, det mener vi at vi gjør. Det eneste man kunne ha savnet, er at YouTube kan gi oss mer segmentering direkte mot vår målgruppe. Men vi vet at det er mye barn på de voksnes kontoer i disse koronatider, så vi mener vi treffer godt også i norske medier, sier Ulvestad Hordnes.

Dropper ikke Facebook

Canal Digital har imidlertid ikke valgt å droppe Facebook.

- Vi ønsker selvfølgelig å tiltrekke oss nye kunder, men like viktig er det at alle kunder som allerede har valgt Canal Digital får med seg kampanjen. Der ser vi at Facebook gjør en viktig jobb for oss, så der har vi ikke flyttet midler.

- Er dette en direkte konsekvens av oppfordringen fra Schibsted og TV 2?

- Om ikke en direkte konsekvens, så ser vi jo at man må ha litt dugnadsånd. Det er kjempeviktig for annonsører at mediehusene overlever og klarer seg gjennom denne tiden, sier Ulvestad Hordnes.

- Det er veldig relevant for oss å gjøre dette nå, ettersom vi har såpass mye igjen av kampanjen, sier Størmer-Nilsen.

Som Kampanje tidligere har skrevet, treffer koronakrisen store norske annonsører på ulike måter, avhengig av hvilken bransje de tilhører. Noen har valgt å redusere reklametrykket, mens andre - som DNB - gir gass.

Les mer: Rema 1000 dro ned trykket på sin Italia-kampanje - slik jobber norske markedsførere i krisetider

Schibsted: - Kun positive tilbakemeldinger

Kommersiell direktør i Schibsted, Christian Haneborg, forteller at de utelukkende har fått positive tilbakemeldinger fra annonsører på utspillet sitt.

- Vi har egentlig bare invitert til enda tettere samarbeid med norske medier i den situasjonen vi er i, og har ikke hørt at en eneste annonsør er uenig. Det at Annonsørforeningen går ut og er så tydelig, viser at dette er noe som resonnerer ganske bra i bransjen, sier han til Kampanje.

Samtidig forstår han at det er vanskelig for annonsører som Canal Digital å droppe Facebook.

- Det er helt klart enkelte tilfeller hvor Facebook vil være et naturlig valg, om det er små eller store bedrifter. De er store og har mange gode produkter, men vi tror at mange av de kommunikasjonsutfordringene som håndteres av Facebook, også kan løses gjennom norske medier. Det er kun hvis kunden setter seg ned med oss og utfordrer oss på hvordan vi kan løse utfordringene, og til hvilken pris, at vi kan finne ut av det. I enkelte tilfeller vil vi ikke være i stand til å løse utfordringene like godt som Facebook, og i andre tilfeller vil vil klare det. 

Les også innlegget fra Facebook: - Jo, Facebook bidrar betydelig til både trygg og korrekt informasjon

Canal Digital dropper Youtube - kommer Schibsted og TV 2 i møte