Annonsørtopp støtter Schibsted og TV 2: - Oppfordrer til norske alternativer

Men ingen av annonsørene Kampanje har snakket med vil love mer penger til norske medier.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi og Jacob Andersen

Schibsted og TV 2 ber norske annonsører revurdere investeringene sine i sosiale medier som Facebook iH koronakrisen. I et innlegg publisert på Kampanje skriver kommersiell direktør Christian Haneborg i Schibsted og salgs- og markedsdirektør Bjørn Gunnar Rosvoll at inntektene til de norske redaktørstyrte mediene vil være under press de neste månedene.

«I en tid hvor dugnad har fått sin renessanse, oppfordrer vi alle i hele bransjen til å ta en ekstra titt på hvilke behov norske medier kan løse. Fortsatt investering i de globale, sosiale nettverkene bidrar verken til korrekt samfunnsinformasjon eller skatteinntekter til landet vårt», skriver de.

Les mer: - Oppfordrer alle annonsører til å flytte investeringene fra sosiale til norske medier

Og bønnen deres blir hørt, i hvert fall av administrerende direktør Jan Morten Drange i Annonsørforeningen (Anfo). 

- Jeg synes kommentaren er både relevant og på sin plass. Selvsagt har disse herrene sine egne hatter på. Men hvem har ikke det? Vi heier alltid på norske media og i særdeleshet redaktørstyrte media. At vi av og til har vært skeptiske til enkelte globale giganter posisjon og utvikling er vel ingen hemmelighet, sier Drange til Kampanje.

Han kan kan ikke love at norske annonsører vil velge bort Facebook og andre sosiale medier, men han vil oppfordre til å velge norske medier, sier han.

- De fleste vil i dagens situasjon gjøre det man mener er riktig ut fra sin egen situasjon. Hvis noen mener det er sosiale media må vi respektere det. Jeg vil likevel oppfordre til at vi bruker norske alternativer. Vi trenger dem og vi trenger dem enda mer i den krisesituasjonen vi nå er i. Vi har alle et ansvar for å holde hjulene i gang så godt vi kan. Det kommer en tid på andre siden av denne krisen. Da er det godt å ha gjort gode riktige grep underveis. Her som ofte ellers er norske annonsører og norske media i samme båt.

Han trekker for anledningen frem et sitat fra Mark Ritson fra hans siste kommentar i Marketing Week: «The coronavirus crisis will test us all, but marketers need to think long-term and keep building their brands, protecting their staff and honouring their values.»

Les også svaret fra Facebook: - Jo, Facebook bidrar betydelig til både trygg og korrekt informasjon

Ingen løfter fra norske annonsører

Hvorvidt norske annonsører vil følge rådet til Schibsted og TV 2, er et åpent spørsmål. Ingen av de annonsørene Kampanje har snakket med, vil love noe.

- Mediemiks er noe vi vurderer fortløpende for å se hvordan vi kan tilpasse oss situasjonen. Vi har tett dialog og mye samhandling med norske medier allerede og dette vil vi selvsagt fortsette med, sier markedssjef Kristin Røe i Norsk Tipping til Kampanje.
 
- Ser dere på det som en del av samfunnsansvaret deres?

- Vårt samfunnsansvaret er først og fremst å kanalisere spillaktivitet til et ansvarlig tilbud som kommer alle innbyggerne til gode. Utover det, er det i krisetider som dette alltid viktig å tenke gjennom hvordan vi og andre kan ta et utvidet samfunnsansvar.

Også Telenors markedssjef Karianne Salicath har fått med seg oppfordringen til medietoppene.

- Vi har forståelse for at de kommer med en slik oppfordring. Vi gjøre løpende vurderinger, men har ikke konkludert noe rundt dette, sier hun til Kampanje.

Direktør for marked og digitalt salg i DNB, Aina Lemoen Lunde, forteller at norske medier allerede er en stor del av kanalmiksen deres.

- Vi bruker i stor grad de samme kanalene nå som vi pleier å gjøre, fordi vi trenger å komme ut til mange raskt.

Har tett dialog:

- Vi har tett dialog og mye samhandling med norske medier allerede og dette vil vi selvsagt fortsette med, sier Kristin Røe i Norsk Tipping.

Annonsørtopp støtter Schibsted og TV 2: - Oppfordrer til norske alternativer