Rema 1000 dro ned trykket på sin Italia-kampanje – slik jobber norske markedsførere i krisetider

Flere av landets største annonsører reduserer investeringene i reklame under koronakrisen.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian Hauger Jacob Andersen, Dag Robert Jerijervi

På kort tid har hele det norske næringslivet blitt kastet ut i ukjente farvann. Mange bransjer har stoppet helt opp - inkludert reiseliv, kulturliv og idrett - mens andre fortsetter driften under helt nye forutsetninger. Dette påvirker også markedsføringen til en rekke sektorer og bransjer der mange bremser markedsføringen, andre stopper helt opp, men noen også velger å øke reklametrykket for å ta posisjoner og vinne markedsandeler slik man kan lese om markedsføringsteorien: Det er i krisetider man kan ta andeler.  

Nå sitter en hel bransje og lurer på hvordan de best skal klare seg igjennom krisen og i går kunne Kampanje gjengi en liste med ti koronavettregler for markedsførere som ble svært godt lest. Hva sier landets største annonsører selv? Vi har snakket med DNB, Telenor, Norsk Tipping og Rema 1000.  

Én av dem som har måttet dra ned reklametrykket som en følge av koronakrisen, er Norsk Tipping som opplever at store deler av produktet de tilbyr er blitt borte. Hos Norsk Tippings markedssjef Kristin Røe har det ikke manglet på utfordringer etter at koronakrisen traff landet.

- Først og fremst handler det om å få arbeidsstokken til å gå opp med hjemmekontor og få funksjonene til å fungere. Vi prioriterer de viktigste kommunikasjonsoppgavene først og prøver å forstå samfunnsrollen vår og ansvaret for å holde det man kan holdet i gang nå, sier Røe til Kampanje.

Les også: Annonsørtopp støtter Schibsted og TV 2: - Oppfordrer til norske alternativer

- Vi prøver å forstå en hel nasjon

Markedssjefen mener det er viktig at Norsk Tipping fortsatt klarer å holde hjulene i gang med tanke på pengene selskapet genererer for kulturlivet og idretten.

- Spill som Lotto kan også være til glede for folk og midlene fra Norsk Tipping kommer idretten, kulturen, humanitære organisasjoner, ja hele frivilligheten, samfunnet gode. Derfor prøver vi å holde hjulene i gang. Men vi tilpasser oss og prøver å forstå en hel nasjon. Det kan være noen som bruker mer tid og penger på spill i denne situasjonen enn nødvendig, så vi må balansere dette. Vi markedsfører ikke kasinospill. Det er forbudt av ansvarlighetshensyn.
 
- Har dere justert reklametrykket?

- Vi har justert noe, og det er fordi kapasiteten vår går noe ned, ettersom mange har hjemmeværende barn. I tillegg er sportspill berørt i stor grad. Til helga trekkes alle kamper på tippekupongen, da vil det også påvirke hvordan man kommuniserer og markedsfører. Dette er løpende vurderinger som skjer dag til dag.
 
- Hva er det beste rådet ditt til andre markedsførere?

- Det ene er å huske på ansvaret man har med å holde hjulene i gang og at man ikke legger ned mer aktivitet enn nødvendig. Samtidig må man skjønne situasjonen det norske folk er i og passe på at man ikke utnytter situasjonen på noen som helst måte.

Lanserte Italia-kampanje rett før krisen inntraff

Også i dagligvaresektoren skjer det store endringer i markedsføringen der 10-kronersmarked og «3 for 2»-tilbud har forsvunnet som en følge av regjeringens oppfordring om ikke å hamstre. Både Coop og Rema 1000 har vridd på kommunikasjonen sin de siste dagene for å gjøre den mer korona-tilpasset, men markedssjef Per Åge Dahl i Rema 1000 sier det samlede trykket også er mindre akkurat nå.  

- Vi har endret budskap og dratt ned på en del planlagte kampanjer. Det er viktig å merke seg at det er en utsettelse av kampanjene – ikke en kansellering, sier markedssjef Per Åge Dahl.  

Rema 1000 gikk inn i koronakrisen med en kampanje der dagligvarekjeden heiste opp Italia som inspirasjonskilde for mathandlingen med slagordet «Cosi buono. Cosi semplice» (Så godt. Så enkelt). Samtidig ble det raskt klart at Italia var det landet som slet mest med koronasmitten.

- Hvordan har kommunikasjonskonseptet rundt Italia slått ut i disse koronatider?

- Vår første lanseringsuke i uke 10 var helt fantastisk. Butikkene strålte, kundene ble overrasket og inspirerte, og vi opplevde en hyggelig økning i omsetning. Vi dro selvfølgelig ned trykket, og har endret fortløpende budskapet til å dreie seg om at vi setter pris på at folk tar vare på hverandre og forholder seg til retningslinjer i møte med andre og våre medarbeidere. Vi har kalt det «1000 takk».

- Har fått med oss diskusjonen og debatten

Per Åge Dahl sier dagligvarekjeden jobber langs to akser, samtidig som de har fått med seg debatten i Kampanje der to av landets største mediehus, Schibsted og TV 2, argumenterer og oppfordrer norske annonsører til å bruke penger på norske mediehus og ikke de multinasjonale sosiale medier-plattformene.  

- Vi jobber på kort og lang sikt nå, der vi på kort sikt jobber løpende med å tilpasse oss den «nye hverdagen», mens vi på lang sikt jobber ut fra en normalsituasjon. Vi har fått med oss diskusjonen og debatten i Kampanje og i den forbindelse er det på sin plass å gi en honnør til mediehusene som har vært utrolig samarbeidsvillige for å finne gode løsninger slik at vi raskt har kunnet komme ut med nytt relevant budskap, sier han.  

- Hva er ditt beste råd til markedsførere i dag?

- Det er å oppnå tydelig og god kommunikasjon i en vanskelig situasjon.

- Hva synes du om koronavettreglene som ble lansert i går?

- De er relevant og vår beredskap er i tråd med det som skisseres her, sier Per Åge Dahl.

- Mediehusene har vært utrolig samarbeidsvillige

Telekomselskapene er fortsatt opptatt av å kommunisere rundt det nye telenettet 5G. Markedsføringssjef Karianne Salicath i Telenor forteller at de gjør fortløpende vurderinger av situasjonen.

- Vi følger utviklingen tett på både resultater og effekter og hvordan mediemarkedet beveger seg, sier Salicath til Kampanje.

- Har dere justert reklametrykket noe?

- Nei, det har vi ikke gjort per nå, annet enn at kino er nede.

- Hva er ditt beste råd til andre markedsførere?

 - Kjernen i Telenors samfunnsoppdrag – å knytte folk sammen - er viktigere enn noen gang. Fokuset vårt nå er først og fremst å sikre at vår infrastruktur fungerer optimalt for alle de som sitter hjemme og prøver å få hverdagen til å gå opp. Ulike bransjer rammes forskjellig. Det er derfor vanskelig å gi generelle råd i denne situasjonen. Hver enkelt må søke den beste framgangsmåten for sin virksomhet, samtidige er det viktig for oss alle å balansere dette på riktig måte, slik at man er en rådgiver med godt verdigrunnlag og ikke utnytter situasjonen, sier Salicath.

DNB øker trykket

En av bransjene som nå opplever sterk vekst og mye trafikk på sine nettsider er bank og finans. I DNB sier markedsdirektør Aina Lemoen Lunde at de ser behovet for å øke trykket i betalte kanaler under koronakrisen. 

- Det er fordi vi ser et umettelig informasjonsbehov rundt økonomi og forsikring, sier direktør for marked og digitalt salg i DNB, Aina Lemoen Lunde.

- Hva kommuniserer dere?

- Det bærer mer preg av folkeopplysning. Det handler om å rådgi alt fra privatpersoner til bedrifter om hvilke tiltak vi har satt i gang og hvor de kan få hjelp. Vi har blant annet opprettet en livechat veldig raskt for å møte informasjonsbehovet hvor vi får svart ganske mage tusen kunder parallelt. Den livechatten har vi informert om på tvers av flere medier for vi vet at det er mange som trenger svar på disse spørsmålene nå.

Hun har spesielt ett råd hun vil dele med andre markedsførere nå.

- Umiddelbart tenker jeg det å klare å tenke helhet. For ulike mennesker er i ulike situasjoner, så det å klare å ta innover seg alle de ulike sitasjonene folk befinner seg i, tenker jeg er viktig. Også evnen til å klare å lese omgivelsene og rigge seg for å reagere raskt.

Les også: Har utviklet ti koronavettregler for merkevarer

Umettelig behov:

- Vi ser et umettelig informasjonsbehov rundt økonomi og forsikring, sier direktør for marked og digitalt salg i DNB, Aina Lemoen Lunde.

Rema 1000 dro ned trykket på sin Italia-kampanje – slik jobber norske markedsførere i krisetider