Disse får jobben med å lede erkerivalenes nye TV-selskap Allente – skal løfte antallet Viaplay-kunder

Faser ut merkevarene Canal Digital og Viasat for å gjøre plass til Allente.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

De to TV-distribusjonsselskapene Viasat og Canal Digital kan endelig slå seg sammen. Ryktene og spekulasjonene om en mulig sammenslåing av de to erkerivalene på TV-markedet i Norden har hengt ved de to selskapene som en parabol på en hyttevegg. Men av frykt for de konkurransemessige begrensningene har fusjonsplanene aldri latt seg gjennomføre – før nå

Tirsdag offentliggjorde Telenor og Nordic Entertainment Group at navnet på det nye selskapet blir Allente.

- Det er to gamle erkerivaler på TV-markedet som nå slår seg sammen, hvordan blir det?  

 - Det tror vi skal gå veldig bra. Litt rart selvsagt, men nå er vi alle på samme lag, sier den nye sjefen i selskapet Bjørn Ivar Moen til Kampanje. 

Torsdag i forrige uke kom godkjennelsen av fusjonen fra Brüssel og siden har regnskapsbøker i de gamle selskapene blitt lukket, aksjer flyttet og selve «closingen» mellom de to TV-distributørene Viasat og Canal Digital gjennomført.

Moen kommer fra stillingen som konsernsjef i TV-divisjonen Canal Digital i Telenor Broadcast, men tok på seg jobben allerede da fusjonsplanene ble kjent i fjor høst, lenge før noen visste om viruset som har snudd en hel verden på hodet.

- Du angrer ikke på at du tok jobben?

- Jeg tenker at dette blir veldig spennende. Normalt ville jeg de siste månedene ha reist mye mellom Norge og Sverige, så det er bare fantastisk å se hvordan dette også kan fungere med videokonferanser eller såkalte town calls som vi kaller det når flere ansatte deltar. Det utrolig å se hvor raskt folk tilpasser seg.

Les også: Canal Digital kutter prisen på Viasport og Viaplay: - Helt uavhengig av TV-fusjonen

Vi er et strømmeselskap og vår langsiktige distribusjonsavtale med Allente betyr at vår kundebase på Viaplay vil vokse enda mer i år. Anders Jensen, Nent-sjef

Ny ledergruppe på plass

Det sammenslåtte selskapet skal være eid i et femti-femti partnerskap mellom Telenor og Nordic Entertainment Group. Det reflekteres også i ledergruppen. Markedsdirektør Anna Pradzynska, teknologidirektør Jon Espen Nergård og juridisk direktør Helge Olav Bergan kommer alle fra Telenor-siden. I tillegg blir Elisabeth Monrad-Hansen hentet tilbake fra Cxense som ny HR-direktør etter tidligere å ha jobbet i Telenor.  Resten av ledelsen kommer fra Viasat-siden og vil bestå av finansdirektør Jonas Gustafsson, kommersiell direktør Mahmoud Mustapha, og innholdsdirektør Michael Bärlin.

I tillegg er det fire landssjefer, hvorav to fra Canal Digital og to fra Viasat og der mangeårige Telenor-topp Svein Erik Davidsen gjør comeback som norgessjef etter mange på innhold og salg i Telenor-selskapet. Tirsdag denne uken ble også navnet på det nye selskapet offentlig kjent og navnet blir Allente.

- Hva i all verden betyr Allente?

- Vi liker ordet og det står for veldig mye av det vi tilbyr. All entertainment, all TV, all engagement og all sport.

- Så det har ingenting med det spanske ordet allende som betyr på den andre siden?

- Vi kom over det ordet i prosessen og likte den betydningen.

Vi skal bruke tiden fremover til å jobbe frem et felles tilbud, under en felles merkevare.

I pressemeldingene som ble sluppet i dag kommer det tydelig frem at Allente blir mer enn bare ett selskapsnavn på toppen. Allente vil på sikt erstatte Viasat og Canal Digital, men om det også blir navnet på sluttproduktet ut mot kunde er ifølge Moen for tidlig å slå fast.

- Vi gleder oss til å det ut i markedet, men detaljene rundt dette må vi komme tilbake til. Nå skal vi først og fremst gjøre jobben for kundene våre også skal vi bedre kjent som selskapet. Det har vært mye vi ikke kunne snakke om, mens behandlingen av fusjonen har pågått, sier Moen.

I pressemeldingen til Nent heter det imidlertid at Allente også  vil bli navnet på «tilbudet til konsumentene».

- Hva skjer med Viasat- og Canal Digital-merkevarene, vil de fortsette å leve?

- Ja, absolutt. I første omgang vil ikke kundene merke noen ting og de vil få levert sine tjenester under merkenavnene Viasat og Canal Digital også skal vi bruke tiden fremover til å jobbe frem et felles tilbud, under en felles merkevare. Men det får vi komme tilbake når vi er klare.

- Når blir det?

- Så fort vi er klare. Jeg vil ikke love meg bort på et eksakt tidspunkt, men engang i løpet av høsten og mot jul.  Først og fremst skal vi nå bygge videre på vår posisjon. Vi har en bra plattform med mye godt innhold og skal bygge videre på det med det nye selskapet. Vi lever og ånder TV, sier Moen.

- Hva blir nytt for kunden?

- Det er litt tidlig å si. Vi må komme tilbake til det på et senere tidspunkt.

Les også: Nordisk TV-gigant bytter reklamebyrå - avslutter ti år langt samarbeid med Try

Ny logo:

Allente, som er kort for «all entertainment», blir den nye merkevaren til Telenor og Nordic Entertainment Group på satellitt-TV-markedet.

Tror på økte inntekter

Da planene om å fusjonere de to selskapene ble kjent kom det frem at eierne Telenor og Nordic Entertainment Group så for seg store kostnadsbesparelser og synergier i størrelsesorden 650 millioner svenske kroner.  Det sammenslåtte selskapet vil også få rundt 1,2 millioner kunder og en totalomsetning på 7,5 milliarder.

- Det er flere grunner til at vi gjør dette og det ene er selvfølgelig synergiene. I tillegg blir vi også større og får en del skalafordeler og vi får et veldig sterkt TV-miljø som bygger på kompetansen fra begge parter. Allente blir en veldig spennende aktør på det nordiske TV-markedet, sier Moen.

Les også: Slik skal de spare 600 millioner på å slå sammen Canal Digital med Viasat – utelukker ikke nye nedbemanninger

Satellitt-TV som plattform har hatt det tungt det siste årene med et jevnt kundefrafall. Den nye TV-distribusjonssjefen Bjørn Ivar Moen tror det likevel vel er fullt mulig å øke inntektene til selskapet.

- Ja, vi håper jo det, men det er ikke fordi vi har noen umiddelbare planer om å øke prisene ut til kunde. Skal vi klare å øke inntektene så må vi tilby nye tjenester og produkter som kan komplementere det vi allerede gjør i dag, sier han.

Les også: Telenor fortsetter å lekke kunder på satellitt-tv - kraftig resultatfall i Canal Digital

Klare vekstmål:

Nent-sjefen i Norden, Anders Jensen, er tydelig på at fusjonen med Canal Digital skal gi flere Viaplay-abonnenter. Foto: Dag Robert Jerijervi.

Sikter mot tre millioner Viaplay-kunder

Bjørn Ivar Moen slår også fast på ny at det selskapet skal operere på god avstand fra sine eiere, Nordic Entertainment Group og at det således ikke skal gis noen fordeler til Nent sammenlignet med andre mediehus. Nent-gruppene har den siste tiden investert tungt, blant annet i store sportsrettigheter som engelsk fotball, håndball og vintersport.

- Vi har en god relasjon med Nent og vi har en god relasjon med andre innholdsleverandører og vi vil jobbe for å sikre oss det beste innholdet til kundene som vi leverer TV til, sier Moen.

Les mer: Ny nordisk tv-gigant om tv-sport: - Dette selskapet vil være interessert i attraktivt innhold 

I pressemeldingen heter det imidlertid at Canal Digital og Nent-gruppene har gått inn på en langsiktig avtale om å gjøre Nents strømmetjeneste Viaplay tilgjengelig til «det store flertallet av Allentes abonnenter over tid».

- Vi er et strømmeselskap og vår langsiktige distribusjonsavtale med Allente betyr at vår kundebase på Viaplay vil vokse enda mer i år, sier administrerende direktør Anders Jensen i Nordic Entertainment Group i meldingen.

Tidligere i år ble også Viaplay tilgjengelig for første gang for Canal Digitals kunder, noe som ifølge Nent vil gi «enorme muligheter for vekst». Nent kan også fortelle at selskapet endrer sitt rapporteringsgrunnlag på Viaplay-kunder noe som sender kundetallet opp fra 1,67 millioner nordiske kunder og det med ytterligere 800.000 som har sikret seg et Viaplay gjennom tredjepartsaktører i TV-distribusjonsmarkedet. Selskapet sikter nå mot tre millioner Viaplay-kunder innen utgangen av 2020.

- Hvorfor har ikke Nent Group tidligere inkludert tredjepartskunder som har Viaplay som en del av sin tv-pakke når dere har gått ut med et offisielt Viaplay-tall?

- Nent Group er et strømmeselskap, noe som er tydelig med denne transaksjonen. Vi ser nå over vår rapporteringsstruktur for å sikre at den gjenspeiler vår sammensetning. Som en del av denne prosessen har vi valgt å kommunisere antallet tredjepartskunder. Den nye strukturen kommer til å bli presentert før vi slipper vår rapport for andre kvartal i juli, sier kommunikasjonsdirektør Nicholas Smith i Nent Group.

- Hvilke fordeler vil Allente-kundene få av denne sammenslåingen? 

- Allente er en stor nordisk aktør som kan fortsette å investere i innhold og teknologi, samt levere et enda bedre felles tilbud til kundene.

- Vil Allente-kunder få noen fordeler når det kommer til Nent Groups sportsrettigheter som kunder av konkurrerende plattformer som RiksTV og Telia ikke har? Får de et rimeligere Viaplay-abonnement?

- Nei. Allente drives med en armlengdes avstand fra Nent Group og Telenor Group, sier han. 

Disse får jobben med å lede erkerivalenes nye TV-selskap Allente – skal løfte antallet Viaplay-kunder