Slik skal de spare 600 millioner på å slå sammen Canal Digital med Viasat – utelukker ikke nye nedbemanninger

- Det er bare å være åpen om det, sier Telenor-topp.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian Hauger og Dag Robert Jerijervi

Det er ikke første gang norske og svenske tele-selskaper forsøker å slå sammen virksomheten, og 20 år etter den berømmelige Telia og Telenor-fusjonen kollapset, ser det nå ut til at man endelig lykkes med å gjøre en norsk-svensk fusjon. Hovedkvarter blir både i Norge og Sverige, men toppsjefen kommer fra Telenor og satellittene som skal brukes for distribusjonen blir Telenors. I tillegg kommer Canal Digital til bords med 800.000 tv-kunder og Viasat med drøye 400.000 kunder.

- Hvem blir den sterke parten i dette selskapet, blir det Telenor eller Nordic Entertainment?

- Vi kommer med litt flere kunder på satellittsiden fra Canal Digital, men så er det IPTV-kunder fra Viasat i Sverige. Det er litt ulikt, men uansett er det lagt opp til og det blir femti-femti og delt eierskap og delt styrepresentasjon, sier dagens nordiske Canal Digital-topp, som er tiltenkt rollen som toppsjef i det nye selskapet, Bjørn Ivar Moen, til Kampanje.

Konsernsjef i Nordic Entertainment Group, Anders Jensen, sier til Kampanje at han innledet samtalene med Telenor umiddelbart etter selskapets børsnotering i april.

- Dette er en prosess som har tatt cirka seks måneder, sier han.

- Hvorfor tok du tak i dette så raskt?

- Det er en åpenbar vinn-vinn-mulighet. Vi har en satellitt-TV-virksomhet som er satt under strukturelt press, vi som forbrukere endrer helt enkelt våre tv-vaner. Når vi legger dette sammen kan gi kunder som fortsatt synes dette er en bra måte å se tv på, bedre innhold på en mer dynamisk måte, sier Jensen.

Les også: Telenor og Nent slår sammen satellitt-tv-selskaper - skaper nordisk tv-gigant

Har mistet en kvart million kunder på ti år

Avtalen er fortsatt avhengig av en godkjennelse fra EU-kommisjonen.

- Det at Telenor solgte RiksTV, ble det gjort for å berede grunnen for denne fusjonen?

- Nei, det var to uavhengige beslutninger, sier Bjørn Ivar Moen.

Moen tror likevel det vil være mulig å få fusjonen i gjennom, ikke minst på grunn av «premisset om at parabol er i et fallende marked» noe som også kom frem i dagens resultatrapport fra Telenor. På det meste - for ti år siden - var antallet Canal Digital-abonnenter i Norden på over én million, så rundt en kvart million kunder har forsvunnet i løpet av disse årene.

- Det er færre kunder som velger DTH enn tidligere og nå tar vi realiteten innover oss, sier Moen.

- Dere får ikke gjort noe med tyngdekraften i dette markedet, men dere forlenger horisonten?

- Ja, det er det vi gjør. Vi forlenger horisonten og livsløpet på den kundebasen. Også har IPTV-delen i Sverige som vokser og som er i en litt ulik fase.

Moen blir toppsjefen i den nye, nordiske tv-distributøren som får 1,25 millioner kunder i Norden og en omsetning på rundt syv milliarder kroner.

- Blir dere Nordens største tv-distributør?

- Vi blir en rimelig stor aktør i størrelse, men har en rimelig moderat markedsandel i alle markeder.

Han ønsker ikke å kommentere hva som blir verdien av det nye selskapet. Det vil heller ikke Jørgen C. Arentz Rostrup, finansdirektør i Telenor som under onsdagens analytikerpresentasjon kunne fortelle at fusjonen var en «non cash transaction».

- Verdien på selskapet har ikke vært så veldig viktig. Det vil primært være viktig hvis de nye eierne bestemmer seg for et nytt grep senere. Det vi har satt verdi på, er primært den virksomheten vi selv har og hvordan vi oppfatter verdien på virksomheten til Nent. Virksomhetene er ganske like og vi gjør dette for å få til skala i en veldig krevende konkurransesituasjon, sier Rostrup.

- Så med et eierskap på femti-femti betyr det at dere brakte like store verdier til bords?

- Ja, selv om det alltid vil være noen justeringer.

Snakket om TV-fusjonen:

Under dagens resultatfremleggelse kom både konsernsjef Sigve Brekke og finansdirektør Jørgen Rostrup innom tirsdagens store nyhet. Foto: Eivor Eriksen

- Blir over tid færre folk i selskapet

Det var tirsdag kveld at nyheten om den store tv-fusjonen ble kunngjort og Telenor Nent kunne da fortelle at man så for seg kostandssynergier på rundt 600 millioner kroner med full effekt fra 2022.

- Er halvparten her besparelsene som kommer av å ligge på én satellitt og ikke to som i dag?

- Jeg har ikke lyst til å dele dette inn, men satellitt er en betydelig del. I tillegg er det IT-systemer og intern drift også blir det over tid færre folk i det nye selskapet fordi det er duplisering av funksjoner, sier Rostrup som ikke vil gå ut med noen tall her.

Heller ikke Moen vil snakke om på størrelsen på nedbemanningene etter at han som Canal Digital nylig slanket staben med rundt 50 årsverk. Et nytt sammenslått selskap vil dermed fra dag én bestå av rundt 250 mennesker fra Canal Digital og rundt 150 ansatte fra Viasat. Men Moen sier det «ikke er usannsynlig at det vil komme overtallighet».

- Det er bare å være åpen på det, også er det for tidlig å snakke om omfang og når og hvor, sier han.

Hoveddelen av kostnadsbesparelsen er likevel å sende over en satellitt og ikke to.

- Synergien på satellitt er veldig stor. Du går fra å betale regningen på to satellitter til én og regningen blir dermed halvparten. Det er den største synergien, sier Moen.

Canal Digital leverte i dag regnskapstall for årets tredje kvartal som viste at omsetningen falt fra 1,13 milliarder kroner i tredje kvartal i 2018 til 1,04 milliarder kroner i tilsvarende periode i år. Det brutto driftsresultatet endte på 196 millioner kroner, noe som ga en driftsmargin på opp mot 20 prosent.

- Er det der inntjeningen skal ligge for det nye selskapet fremover?

- Nei, du vet. Når du diskuterer en slik sak med noen som er konkurrenten din så legger det veldig føringer på hvilken diskusjon du kan ha. Vi har ikke diskutert konkrete perspektiver, men overordnet retning, sier Rostrup.

Slik skal de spare 600 millioner på å slå sammen Canal Digital med Viasat – utelukker ikke nye nedbemanninger