For 30 år siden vant han verdens første gull i Young Lions: - Noen måtte jo dra

Seks norske team skal snart i ilden for å kjempe om de gjeve talentprisene Young Lions. På snaue 30 år har Norge gått til topps tre ganger.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

Det er reklamefestival i Cannes igen og selv om antallet nominasjoner og løver ikke har vært helt på topp i år, har Norge markert i den franske badebyen en rekke ganger. I 1995 vant Norge sin første Young Lions-pris med Bates-teamet Aris Theophilakis og Thorbjørn Naug. De to vant gullet i print-kategorien og dette var samtidig første gangen verdens største reklamefestival arrangerte det som i dag er kjent som talentkonkurransen Young Lions. 

 Tilfeldigheter og litt «press», er årsaken til at Theophilakis og Naug i det hele tatt tok turen ned til den franske rivieraen og verdensmesterskapet i reklame, kan Theophilakis fortelle idag.

- På den tiden var det vanligere for norske byråer å dra nedover og det var mye mer en mingleplass da, enn det jeg oppfatter at det er i dag, sier Theophilakis til Kampanje.

Tilbake i 1995 gikk konkurransen under navnet «Young Creatives Competition», men var som i dag en konkurranse for markedsføringstalenter under 30 år. Totalt har Norge vunnet tre Young Lions-gull så det er en eksklusiv klubb med vinnere.

Etter at Theophilakis og Naug vant gullet i 1995, skulle det 20 år før Sunniva Grolid og Ida Louise Andersen sørge for et nytt gull i klassen for design i 2015. Norges så langt siste gull kom i klassen for markedsføring og ble vunnet av Henrik Norem og Marie Mauseth fra Orkla i 2021

Det var bare én printer tilgjengelig i Cannes som brukte rundt fem timer på å printe ut et arbeid. Så du måtte beregne nok tid. Aris Theophilakis, NoSleepTillBrooklyn

- Vi var det tredje teamet som ble spurt

Men slik var det ikke tilbake på 1990-tallet. Konkurransen for unge kreatører under 30 år var ny og ukjent og flere potensielle deltakere i Norge hadde takket nei til å dra ned for å delta.

- Jeg tror Thorbjørn og jeg var det tredje teamet som ble spurt. Noen måtte jo dra fordi det var viktig for Norge å være til stede, så da ble det oss, forteller Theophilakis, som i dag jobber i reklame- og eventbyrået NoSleepTillBrooklyn.

Norges utsendte team stilte altså i print-kategorien, som på den tiden var den eneste kategorien i Young Creatives Competition. Theophilakis sier gullet skapte mye stolthet internt i reklamebyrået Bates, som han jobbe i på den tiden, og senere åpnet gullet flere dører for de to kreatørene.

- Denne konkurransen var nok mye større internasjonalt enn den var i Norge. Her hjemme tok det nok litt tid før det ble stort, men det er klart at det var stort i Bates å komme hjem med seieren, sier han i dag. 

Men det tok ikke lang tid før prestasjonen i Young Creatives Competition ble lagt merke til andre steder.

- Det skjedde ikke noe umiddelbart, men etter hvert ble det lagt merke til i nettverket, som førte til at vi fikk flere muligheter og bidro til at vi ble posisjonert, forteller han- 

Vant i 2015:

Ida Louise Andersen og Sunniva Grolid sikret Norge et gull i Young Lions-konkurransen i Cannes tilbake i 2015. Foto: Dag Robert Jerijervi.

- Seieren satt oss definitivt på kartet

To år senere, som 31-åring, ble Aris Theophilakis kreativ leder og holdt i tolv kreative teams i  Bates, som på den tiden bestod av nesten 400 ansatte. Deretter åpnet døren til utlandet seg, og som 33-åring dro Theophilakis til Bates i Asia - takket være gullet i Cannes noen år før.

- Det begynte der fordi vi kom på radaren, også var vi flinke til å ta vare på de mulighetene vi fikk. Seieren satt oss definitivt på kartet og ga en form for troverdighet. Priser hjelper på sånt, så det kan være en snarvei, sier han den anerkjente reklamemannen i dag. 

Likevel har han et ambivalent forhold til bransjens evinnelige jag etter priser og heder.

- Det er en valuta, men det er ikke den eneste. En jobb må vinne en del andre steder før den vinner en pris, også må den fungere i markedet for kunden. Men en pris er en av mange indikasjoner på at noe er bra, sier han 

I dag har flere av teamene bare 24 timer fra briefen deles ut til besvarelsen skal leveres inn. I 1995 hadde Theophilakis og Naug dobbelt så mange timer til rådighet, altså 48. 

- Det skyldes tekniske begrensinger. Det var nemlig bare én printer tilgjengelig i Cannes som brukte rundt fem timer på å printe ut arbeid. Så du måtte beregne nok tid, forteller han.

Hadde muligheten vært der, er ikke Theophilakis i tvil om at han hadde deltatt igjen.

- Vi gjorde det fordi vi synes det var gøy. Vi var nysgjerrige og uredde, og det var en god erfaring uansett hvordan det hadde gått.

Gull i print:

Thorbjørn Naug sikret seg og Norge gull i Cannes i 1995 sammen med Aris Theophilakis. De to vant tidenes første talentkonkurranse i Cannes. Foto: Eivor Eriksen

- Ta vare på de rare tingene

Det konkurreres i en rekke forskjellige disipliner i Young Lions og totalt er det seks norske team som skal konkurrere i kategorier som PR, Media, Marketer, Digital, Print og Film i år. Viktoria Marie Bystøl Baug og Caroline Hording fra PR-operatørene skal representere Norge i «Young Lions PR», mens Karoline Foss og Megan Muravez fra Orkla skal opp i klassen «Young Lions Marketer».

I «Young Lions Media» stiller Andrea Hopen og Anna Karoline Gamme i Publicis Starcom, mens de tre reklameteamene kommer fra Try Råd, Nord DDB og Try Reklame. Ingrid Mullis og Jantra Hollum fra Try Råd gikk til topps i den norske «Young Lions Film», mens Jens Østrem og Henriette Fürst fra Nord DDB ble de nasjonale vinnerne i «Young Lions Print.»

Les også: Skal forsvare Norges film- og print-ære i Young Lions

Det siste teamet ut er Mathias Sandvik og Hallvard Vaaland fra Try Reklame som skal forsvare Norges representanter i «Young Lions Digital»-kategorien.

- Hva tror du om Norges sjanser i årets Young Lions?

- Det er høyt nivå på alle, så det er nok ned til noen tilfeldigheter og flaks. Man undervurderer flaks i veldig mange sammenhenger også i de kreative fagene. Men det er tøft å sammenlignes med så mange like løsninger. I vanlige konkurranser har man ulike jobber, men her har alle akkurat samme brief. Og det gir en helt annen logikk for juryen, sier Theophilakis. 

Han har tre gode tips til årets deltagere.

- Ta vare på de rare tingene. Prøv å unngå å bruke kategorien som referanse, og ta vare på avviket. Det andre er å bruke tid på å jobbe mye med ting. Og det siste rådet er å følge med. Vær nysgjerrig på faget og livet rundt deg. Alle sitter med nesa ned i mobilen på T-banen, men hvorfor ser ikke flere rundt seg? Det kan være litt «awkward», men det er slik du virkelig åpner sanseinntrykkene dine, råder han.

Seier i alle disipliner:

Det er bare Norge og UK som har valører i alle Young Lions-kategoriene. Foto: Eivor Eriksen

For 30 år siden vant han verdens første gull i Young Lions: - Noen måtte jo dra