I juni braker det på nytt løs i Cannes og den franske rivierabyen fylles opp med reklamefolk fra hele verden til det som er verdens største reklamefestival. I 1995 introduserte Cannes Lions konkurransen «Young Creatives Competition», som senere byttet navn til Young Lions der reklametalenter under 30 år kjemper i kategoriene PR, Media, Marketer, Digital, Print og Film.

Young Lions foregår parallelt med hovedkonkurransen og Norge har nettopp kåret sitt første vinnerlag som er sikret tur til Frankrike i midten av juni for å representere Norge.

- Det føles utrolig bra, og vi gleder oss til å måle kreative krefter med resten av verden, sier Hallvard Vaaland i Try Reklame til Kampanje.

Sammen med makker Mathias Sandvik gikk han seirende ut av Digital-kategorien med jobben «The Lifelong Login», og slo ut 13 andre lag.

- Vi vet at det er en tøff konkurranse så det er veldig stas å representere Norge. Vi har stor tro på at vi kan levere noe bra og målet er selvfølgelig å vinne, sier Vaaland.

Les mer: Nye reklametalenter og «ringrever» kjemper om Cannes-billetter: - Stor prestisje

- Veldig underkommunisert
Try-duoen var med i den norske finalen i 2022 og har kjent hverandre siden studietiden på Westerdals i 2017. De kjenner hverandres styrker godt og vet at de kan være ærlige med hverandre – på godt og vondt.

- Mathias gir seg ikke for fem flate øre og har en utholdenhet som kommer til å komme godt med, skyter Vaaland inn. Også er vi ikke redd for å si noe til hverandre om ideen er bra eller dårlig. Det er nok viktig når man skal jobbe så tett med hverandre under tidspress.

- Og Hallvard er rå på å finne mange idéer fort, det kommer godt med når vi kun har 24 timer på oss, sier Sandvik.

Den nasjonale konkurransen i Digital arrangeres av INMA og det er storjuryen i Gulltaggen som har stått for juryeringen av årets team, ledet av jurygeneral Erik Haukaas Aspaas fra Schibsted, med visegeneral Bendik Høibraaten fra Try Design og jurylederne fra årets fagdisipliner i Gulltaggen.

Årets briefholder i den nasjonale konkurransen har vært den veldedige utviklings- og nødhjelpsorganisasjonen Care, som kjemper for jenters og kvinners rettigheter og muligheter i flere av verdens fattigste land. Det mange ikke vet er at Care også jobber for at unge jenter og kvinner skal ha tilgang til banktjenester, som mange tar for gitt. I 1991 ble det opprettet såkalte spare- og lånegrupper for kvinner for å sikre at pengene deres spares i en felles kasse og oppbevares trygt.

- Dette er noe av det viktigste Care jobber med, og vi opplevde at disse sparegruppene var veldig underkommunisert og noe Care trenger å få løftet frem. Det er et fantastisk initiativ fra Care som kan hjelpe kvinner ut av fattigdom, men det er altfor få som vet om dette arbeidet, forklarer Vaaland og Sandvik.

I løsningen sammenlignet de norske forhold mot forholdene i sparegrupper.

- Vi har kommet utrolig langt i Norge når det gjelder digitale banktjenester. Det å logge inn i en mobilbank tar oss bare noen sekunder så vi valgte å spille på kontrasten fra Norge hvor dette er tjenester vi tar som en selvfølge til land hvor noen venter en hel livstid for tilgang til banktjenester.

Juryen lot seg imponere av Try-duoens originalitet og enkelhet.

«Arbeidet evner å fange målgruppen – en relativt stor en, akkurat i det øyeblikket man tenker på egne penger, der det er kort vei inn til kontoen. Bidraget sammenligner nordmenns tilgang på banktjenester med kvinners tilgang på egne penger der ute i verden, på en elegant og informativ måte, uten å bli invaderende.», heter edt blant annet i juryens begrunnelse.

- Må være på topp
I Frankrike får de også en brief fra en veldedig organisasjon som skal løses innen 24 timer.

- Det var en tøff konkurranse her hjemme, men vi vet at konkurransen blir enda tøffere i Cannes og at vi må være på topp hvis vi skal klare å skille oss ut. Målet er å levere noe som blir husket og som skaper diskusjoner i juryen, men vi skal også passe på å kose oss underveis. Jeg tror det blir viktig å ha lave skuldre for å finne den beste ideen med sterk innsikt i grunnarbeidet, sier Sandvik.

De tror konkurrentene fra Canada blir sterk – et land som har gjort det bra flere år på rad

- De er alltid frempå og sterke konkurrenter, sier Vaaland.

- Også må vi ikke glemme svenskene. Vi har alltid lyst til å slå söta bror – det er klart, skyter Sandvik inn.

Kreatørduoen fikk en e-post fra INMA om at de var årets vinnere.

- Det var skikkelig koselig. Vi hadde faktisk en god følelse etter at vi presenterte ideen, så det har vært noen dager der vi har gått rundt og ventet og kikket etter en e-post, så det var veldig deilig da den dukket opp, forteller de.

- Hvordan feiret dere?

- Vi satt inne på et idérom da vi leste mailen. Vi ga hverandre en god klem.

Tiden frem til Young Lions skal brukes til å holde seg oppdatert innen alle digitale trender. Der har de et stort ess i ermet med Try Dig på huset.

- Det er kort vei innom Dig- og tech-avdelingen vår, så vi kommer nok til å stikke innom dem noen ganger. Og det kan godt være at vi sender dem noen meldinger fra Cannes. Det viktigste blir å følge med på utviklingen og finne den beste ideen så fort som mulig, også vet vi at vi fungerer bra sammen i team og at vi takler å være våkne i 24 timer. Men mest av alt bare gleder vi os skikkelig til å reise til Frankrike og få lov til å representere Norge.