Schibsted-analytikere om Finn.no-kutt: - Dette er bare begynnelsen

I verste fall tror tallknuserne at det kan forsvinne opp mot to hundre ansatte i Schibsted Marketplaces.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Torsdag formiddag kunne Kampanje avsløre at det er lyst ut 20 sluttpakker i salgsavdelingen i Finn.no med frist til å svare midnatt torsdag. Tilbudet ble gitt ved slutten av forrige uke og fristen for å søke er satt til midnatt i dag.

Nedbemanningen kommer på en tid der oppdelingen av Schibsted i to selskaper er inne i sin aller siste fase. Nå er det bare timer igjen før «gamle» Schibsted blir til to selskaper, Schibsted Media og Schibsted Marketplaces.

 - Denne splitten medfører at vi må gjøre noen endringer i hvordan vi opererer i dag, og blant annet gjennomgår den norske salgsorganisasjonen nå nødvendige omorganiseringer, som også inkluderer kostnadskutt, kunne kommunikasjonssjef Adéle Cappelen Blystad fortelle Kampanje.

Fremover er det bare Marketsplaces som blir igjen på Oslo Børs og selskapet følges dermed med argusøyne av landets fremste aksjeanalytikere, og blant tallknuserne er det ingen som ramler av stolen fordi Schibsted nå kutter i antall ansatte.

- Du er ikke overrasket?

- Nei, ikke det hele tatt. Det har vært snakk om dette på gata en stund. Selskapet er et investeringscase der vi har forventet kostnadstiltak og når jeg sier det så er det med aksjebrillene på. En skal også tråkke forsiktig når vi snakker om folks arbeidsplasser, sier analytiker Mads Ek Strøm i Danske Bank til Kampanje. 

Schibsteds rubrikksider har vært en pengemaskin i alle år med marginer på opp mot 50 prosent i enkelte deler av konsernet. Regnskapstallene for årets første kvartal viste at Schibsteds rubrikkvirksomhet hadde en omsetning på 1,3 milliarder kroner og et driftsresultat på 411 millioner kroner etter årets tre første kvartaler. Overskuddet var svakt ned og driftsmarginen falt dermed til 30 prosent etter at markedsplassene opplever tøffere tidere både i det generelle reklamemarkedet og innenfor jobbvertikalen. 

Les også: Schibsted-underskudd på 216 millioner kroner

Aksjeanalytiker:

Mads Ek Strøm er en av aksjeanalytikerne som følger Schibsted-aksjen.

- Har for høye kostnader

Mads Ek Strøm i Danske Bank mener samtidig tidspunktet kuttene kommer er naturlig, i og med at selskapet nå har fått både nytt styre og ny ledergruppe. Her finner en i dag blant andre Christian Printzell Halvorsen som ny toppsjef og Per Christian Mørland som ny finansdirektør. 

- I dag er man en rendyrket annonseplattform og classfied-selskap og det er ingen tvil om at finn ligger på et høyere kostnadspunkt per ansatt enn det konkurrentene gjør. Vi har vært sikre på at det ligger et mandat fra styret som er mer i tråd med interessene til aksjonærene. Dette bekrefter litt det vi har håpet på marginmessig, sier han.

- Et tilbud om 20 sluttpakker i Finn.no, er det mye?

- Det er ikke veldig mye i og med at det jobber rundt 1.500 mennesker i Marketplacess og skal man komme ned på snittet til de andre spillerne i dette markedet i dag tror vi at det kan komme mer og at det kan forsvinne et par hundre ansatte, sier han.

Heller ikke i DNB Markets er analytiker Ole Martin Westgaard overrasket.

- Vi er ikke overrasket over dette. Kostnadsutviklingen i Schibsted vært for høy over tid. Oppsplittelsen av Schibsted skaper en fin anledning til å gå over kostnadsnivået på nytt. Mest sannsynlig er dette bare begynnelsen, sier Westgaard.

Følger med:

Ole Martin Westgaard jobber til daglig i DNB Markets og følger aksjemarkedet og Schibsted tett. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

- Kan komme flere nedbemanninger

Jann-Boje Meinecke, investoransvarlig i Schibsted, sier til Kampanje at de ikke kan utelukke flere nedbemanninger.

- Som vi har sagt i forbindelse med fremleggelsen av resultatene for første kvartal, er vi midt i en prosess med å se på en ny organisasjonsstruktur for selskapet. I forlengelsen av dette arbeidet kan vi ikke utelukke at det kommer flere nedbemanninger.

Les også: Skal lede Schibsted på børs: - Helt klart drømmejobben

Schibsted-analytikere om Finn.no-kutt: - Dette er bare begynnelsen