NRK-topp åpner for endringer i «nye» Dagsrevyen: - Spennet i gjester utvider seg

- Etter at «Lindmo» er blitt borte er det nok blitt interessant for en større gruppe å være gjester på «Dagsrevyen», sier nyhetsredaktør Knut Magnus Berge.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Onsdag denne uken var det klart for et sceneskifte i det gamle «Dagsrevyen»-studioet på NRK. Da klokka slo syv på kvelden denne dagen, gikk programlederne Nina Owing og Petter Oulie-Hauge på lufta med nytt design, ny vignett, ny studioinnredning for NRKs flaggskipprogram.  Men det stopper ikke der. Den skarpe TV-seer vil også legge merke til en annen stor forandring etter at NRKs nyhetsankere de siste snaue ti årene har stått i studio. 

- Programlederne skal endelig få lov til å sitte på jobb? 

- Ja, nå har vi stått i mange år, men det skaper en litt annen stemning når programlederne sitter, sier nyhetsredaktør Knut Magnus Berge til Kampanje.

- Mer nedpå?

- Ja, vi kommer litt nærmere og det blir ikke så hardt og konfronterende. Det er fortsatt mulig å være konfronterende. Det skal vi når det kreves, men nå har vi også en arena der vi kan komme litt tettere på. Vi føler at det nye bordet i studioet gir oss en større nærhet til intervjuobjektene, sier Berge.

Det nye nyhetsdesignet er utviklet av NRKs egne ansatte fra ulike fagmiljø som har jobbet med prosjektet over flere år.

Les også: Nå kommer Dagsrevyen i ny drakt: - Mer moderne

- Det har gått over all forventning

Det er gått noen dager siden nye «Dagsrevyen» hadde premiere og nyhetsredaktøren har tatt turen ned i det nye TV-studioet som egentlig er like gammelt som husets vegger, hvilket vil si over 50 år. Som program er imidlertid programmet enda eldre og nærmer seg snart de 70. 

- Hvordan har reaksjonene vært på det nye Dagsrevyen-studioet?

- Det har gått over all forventning, sier Berge.

- Ingen seerstorm?

- Nei, virkelig ikke. Det har vært bred pressedekning og jeg har personlig til gode å registrere noe negative kommentarer på designet. Jeg føler vi har lykkes med å lage det vi satte oss fore, og det var å skape et design som er mer helhetlig, inkluderende og moderne, sier Berge.

Les også: - Tror Dagsrevyen vil overleve i 60 år til

Blir sittende:

Etter snart ti år stående kan nyhetsankerne endelig få sitte når «Dagsrevyen» går på lufta. Her programlederne Ingvild Bryn og Tom Nilssen fra en av sendingene denne uka. Foto: Skjermdump:

Fikk ros av tidligere nyhetsslugger

Tilbakemeldingene har så langt vært gode. I en spørreundersøkelse på VG svarte nesten halvparten av de snaue 10.000 respondentene at det nye designet var «kjempefint og at Dagsrevyen trengte en oppgradering». Bare 14 prosent svarte at de likte det gamle bedre. Til og med tidligere NRK-ansatte har vært positive, noe som ikke altfor ofte skjer når de blir spurt om ting er blitt bedre i NRK.  

- Dere fikk til og med terningkast fem av Hans Wilhelm Steinfeld i Dagbladet?

- Ja, det var jo gledelig, sier Berge.

Også professor i innovasjon ved Norges Handelshøyskole, Tor Walin Andreassen, trakk frem designet til NRK.

- Samlet sett viser det nye studioet til Dagsrevyen en balanse mellom modernitet og tradisjon, teknologi og human touch, samt profesjonalitet og tilgjengelighet. Disse elementene bidrar til å styrke NRKs posisjon som en ledende og troverdig nyhetskilde i Norge, skriver Walin Andreassen på Kampanje fredag.

Åpner for mer kultur i Dagsrevyen

Nyhetsredaktør Knut Magnus Berge mener «Dagsrevyen» har utviklet seg til å bli et program som det er aktuelt å gjeste for stadig flere. 

- Etter at «Lindmo» er blitt borte, er det nok blitt interessant for en større gruppe å være gjest på «Dagsrevyen». Folk som har noe på hjertet og har lyst til å nå ut til et større publikum, da er «Dagsrevyen» også en arena. Spennet i gjester i «Dagsrevyen» har utvidet seg litt, sier Berge.

Ett område han tenker på er kulturområdet. Tidligere i år var blant annet de norske tvillingene Marcus og Martinius gjester på «Dagsrevyen» i forbindelse med Eurovision og på selve premieresendingen var det viet over ti minutter til fotball-EM.

- Vi kan tenke mer i de baner knyttet til nyheter på kulturfeltet. Det har neppe gitt noen praktiske utslag enda, men det er en interessant ting for oss. Vi har tre kvarter sending å fylle og én hovedkontrakt med seerne som går på at når du har sett «Dagsrevyen» da har du oversikt over det viktigste som har skjedd. Men du trenger ikke bruke tre kvarter på å fortelle det. Vi har muligheten til å variere mer temamessig. Det vil jeg gjerne at vi skal gjøre mer av, sier Berge.

- Skal dere bli et nytt talkshow?

- Nei, det skal vi ikke. Vi skal være en nyhetssending og det er det som er hovedbestanddelen, men vi har såpass med sendetid at vi kan på en måte utvide oss i flere retninger og tenke bredde, sier Berge.

Les også: En halv million fulgte Lindmos talkshow-karriere til siste slutt: - Lykkesjokk

I gamledager:

På TV-husets gamle vegger henger det bilder av hvordan det en gang så ut i Dagsrevyen-studioet. Foto: Eivor Eriksen.

TV-seingen faller – også for «Dagsrevyen»

Også flaggskipet «Dagsrevyen» jobber i motvind i TV-markedet hva gjelder seertall. Selv om programmet fortsatt samler over en halv million seere og er et leirbål for nasjonen, er det et tydelig fall i TV-seingen lineært. I mai satt vi som nordmenn nesten et kvarter mindre foran flatskjermen hver dag og det rammer også TV-nyhetene.

- Når det gjelder TV-seingen er det ingen hemmelighet at lineær seing går ned jevnt og trutt. Så skal det sies at vi satser veldig på å prøve å få til at nyheter er en sentral del av det digitale tilbudet. Og «Dagsrevyen» er den største tittelen i NRK TV-appen, sier han.

Tanken er at de digitale seertallene skal kompensere for fallet lineært etterhvert, men Berge er ikke der enda med landets viktigste nyhetsprogram. 

- Er du bekymret for nyhetenes plass i det digitale TV-markedet?

- Nei, egentlig ikke. Det et NRK satser på nyheter i strømmeverden som i hovedsak har bestått av disse katalogene til Netflix og HBO med film og serier. Har nyheter en plass i den verden der? Der mener jeg vi ligger helt i front. Det er ingen som prøvd ut nyheter i strømmeverden på samme måte som oss, sier han.

Den nye profilen er ikke bare å se på «Dagsrevyen», den er også gjenkjennbar på NRK.no, i TV-appen NRK TV og på NRK Radio, med nye fonter og fargepalett.

- Du skal kjenne igjen dekoren i de ulike studioene på NRK.no og på fronten av spillerne våre, sier han. 

Skal være med til Ensjø

I 2029 skal NRK etter planen flytte sine kontorer fra Marienlyst til nye lokaler på Ensjø. Berge sier de nye endringene er en naturlig del av flyttingen.

- Alt som er her skal til Ensjø av robotikk og skjermer. Jeg tenker at den endringen vi gjør nå peker veldig mye mot Ensjø. Hovedinnsatsen i dette prosjektet er utviklingen av softwaren og den lar seg jo helt uproblematisk bringe til Ensjø. Men også en del av det fysiske tar vi med, men rommet blir stående her, sier nyhetsredaktøren.

- Ferd får ikke kameraene?

- Nei, men de får jaggu mye historie, sier Berge.

Les også: Slik kan NRKs nye hovedkontor bli seende ut

NRK-topp åpner for endringer i «nye» Dagsrevyen: - Spennet i gjester utvider seg