TVNorge-topper feier TV-skeptikerne av banen: - Vi slår vårt eget mål langt ned i støvlene

TVNorge har mer enn innfridd målet om 30 prosent vekst så langt i år. Men reklamekjøperne tror det blir langt tøffere til høsten.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian Hauger

Tirsdag kveld var det klart for høstlansering da det nye og sammenslåtte Warner Bros. Discovery presenterte TV-tilbudet på kanaler som TVNorge og strømmetjenesten Discovery+. Det var også første gangen den nye TV-giganten, som også består av kanaler og tjenester som HBO Max, CNN og TNT, hadde et arrangement som ett felles TV-hus etter at de amerikanske mediekonsernene Warner Bros. og Discovery slo seg sammen tidligere i år.

- Vi er et av verdens største medieselskap, og det finnes knapt et medieselskap i verden som kan tilby den innholdsmenyen i den størrrelsen og med den kvaliteten vi kan, sier landssjefen i Warner Bros. Discovery i Norge, Espen Skoland.

Les også: TVNorge inn i samme mediefamilie som CNN og HBO Max: - Det venter mange tøffe tak

På tirsdag på utestedet Salt betydde det en blanding av både kjente og kjære programmer bestående av en ny kjendissesong med «71 grader Nord», kjærlighetsrealityen «Love IRL» med Solveig Kloppen og Tuva Fellman, gamle slagere som «Praktisk info med Jon Almaas» med nye medprogramledere i Kristine Grænsen og Magnus Devold og en helt ny sesong med «Insider» med den nye programlederduoen Penny Wayne Clare og Marko Reinertsen.

TV-huset som markedet kjenner som Discovery i Norge de siste årene har gjort det bra denne våren og har slik Kampanje forstår det mer enn oppnådd de målene som ble satt før jul i fjor. Da kunne Skoland love markedet en vekst på hovedkanalen TVNorge med 30 prosent denne våren.

- Vi fikk en kanonstart på året, da TVNorge gjorde sin beste januar siden 2016, og så kom OL i februar og sørget for en ny kjempeboost med påfølgende ringvirkninger utover hele våren. Dermed slo vi vårt eget mål på 30 prosent vekst langt ned i støvlene og vi er oppe og nikker på nesten 70 prosents vekst i den kommersielle målgruppen. Det er gull verdt både for oss og for våre annonsører, sier Skoland i Warner Bros. Discovery i Norge.

Dermed kunne også den nye, nordiske sjefen for Warner Bros. Discovery, Christina Sulebakk, smille. Hun hadde tatt turen til Norge for å overvære høstlanseringen til sitt nye selskap.

Les også: Ny TVNorge- og Discovery-topp lover mer norsk innhold: - Men det er strømming som gjelder

Her kan du se en video med de tre Warner Bros. Discovery-toppene Christina Sulebakk, Espen Skoland og programdirektør Magnus Vatn.

Knuste reklamekjøpernes skepsis

Dermed knuste TVNorge og Espen Skoland både egne mål og markedets lunkne forventninger. Både reklamekjøperne i OMD og i Carat tvilte og TV-sjefene i de to mediebyråene kalte det ikke bare «et hårete mål», men «langhåret mål».

- Vi får se og 2022 er heller ikke ferdig enda, sier TV-sjefen i Carat, Morten Wiberg, til Kampanje.

Tall fra mediebyrået Mediacom viser at TVNorge i perioden januar til mai i år har TVNorge vokst fra fire prosent til 7,3 prosent i målgruppen 10-79 år, en vekst på over 80 prosent. TV-sjef Marianne Massaiu mediebyråetnettverket Group M mener Warner Bros. Discovery har levert så langt i år med tanke på det de lovet reklamekjøperne.

- Den målsetningen er nådd og det med høye kneløft, sier Marianne Massaui i Group M.

Les også: Reklamekjøpere tviler på Discoverys nye OL-mål: - Tror ikke helt på at de skal klare det

Vi digitaliserer oss, vi har slått opp med det lineære og personlig tror jeg vi er lei av å se på TV etter to år med pandemi. Marianne Massaui, TV-sjef i Group M

- Ikke så imponerende gitt TV 2-konflikten

Samtidig mener TV-sjefen i Mediacom at konflikten mellom TV 2 og TV-distributøren gjennom store deler av første halvår må tas med i betraktningen og trekke ned.

- De klarer det i marked hvor TV 2 har vært i konflikt nesten hver eneste uke og mistet 20 prosent av markedet. Men markedet og reklamekjøperne er ganske glade i Discovery dette halvåret. De har kontroll på varelageret sitt og leverer det annonsørene bestiller. Men konflikten TV 2 tatt i betraktning så er det ikke så imponerende, sier hun.

TV 2 har dette halvåret ligget i store konflikter med både først Telenor og deretter Altibox noe som har resultert i at kanalen taper titalls millioner kroner i reklamemarkedet som en følge av at distribusjonen er redusert med over 500.000 husstander.

- Konfliktene til TV 2 har gjort det litt enklere, men isolert sett er det en bragd. De klarer det i et utrolig vanskelig marked med dårlig totaltall for TV-seing. Ser du på de lange linjene for første halvår, er det nesten umulig å lese inn et OL. Det skulle sett ut som et fjell på grafene, men det er en krusning, sier Massaui.

Les også: TVNorges OL-kveld har et snitt på 100.000 seere - langt færre enn for fire år siden

- Tøffere til høsten:

Marianne Massaui i byrånettverket Group M følger TV-markedet nøye, og kjøper reklame på vegne av noen av landets største annonsører. Hun tror det blir tøffere for Discovery og TVNorge til høsten. Foto: Eivor Eriksen.

- Møter tøffere konkurranse til høsten

TV-sjefen i Mediacom tror imidlertid det blir langt tøffere til høsten og trekker frem en rekke større begivenheter som det denne gangen er konkurrentene som har kontroll.

- De får veldig tøff konkurranse fra et TV 2 som skal fyller 30 år i høst og de kommer til å tape mot Nent i november når de skal vise håndball og vintersport også fortsetter det med fotball-VM i desember på NRK og TV 2. Det blir tøffere for Discovery denne høsten i et marked som allerede er trangt. Fallet i TV-seing vi ikke fikk på grunn av pandemien kommer til høsten. Vi digitaliserer oss og vi har slått opp med det lineære og personlig tror jeg vi er lei av å se på TV etter to år med pandemi, sier Massaiu.

Discovery-sjefen Espen Skoland mener TV-huset skal slå fra seg også til høsten.  

- OL og Eliteserien har dratt mange sportsglade seere, mens suksessen til programmer som «71 grader nord», «Kongen befaler» og «Alle mot alle» viser at vi igjen treffer veldig bra med humor- og reality-satsingen vår. Det er all grunn til å være strålende fornøyd med våren vi legger bak oss, men vi er på langt nær mettet og skal kjempe videre om nye andeler til høsten, sier Skoland.

Om det skal settes noen nye mål på seing fremover vil ikke Skoland love, men fra scenen på høstlanseringen kunne Skoland slå fast at det viktigste for det nye TV-huset er «målet om å være best på norsk underholdning», «målet om å være sterke på alle plattformer også på tradisjonell TV» og «forpliktelsen om å samarbeide med norske TV-annonsører».

- Dette er de tre viktigste målene våre samtidig med at vi også innfrir målet om vekst på hovedkanalen og det målet holder vi stø kurs mot. Vi er så langt i år den TV-gruppa som vokser mest av alle i hele Norge og vi skal fortsette å stå på for å levere stabilt og forutsigbart produkt til norske TV-annonsører i tiden fremover, sier Skoland.

- Blir det noe nye Discovery-mål på seing fremover?

- Nå må vi først og fremst levere på det vi har lovet at vi skal levere i år, sier Skoland.

- Er prestasjonen svakere gitt alle TV 2-konfliktene?

- Jeg skal ikke uttale meg om den konflikten, men nå er det en gang sånn at det er en konflikt i TV-markedet og da regner det litt på oss, sier Skoland.

- Hva tenker du om høsten og at det er konkurrentene som nå har sporten? 

- Etter to OL på rad trenger vi en liten pause, men det er klart det blir spennende å se på sportssatsingen fremover. Det blir også en spesiell sommer uten noe stort herremesterskap på fotball. Men vi har en veldig solid norsk programmeny med den kjente oppskriften av litt nytt og litt kjent, sier han. 

Les også: Slik blir TV-høsten på Discovery - fortsetter humorsatsing og jakter drapsmann i ny true crime

På rød løper:

Det var kjendistungt på den røde løperen da TVNorge og Discovery inviterte til høstlansering. Her de to lagkameratene fra årets kjendisversjon av 71 grader Nord, Vegard Ylvisaker og Fritz Aanes. Foto. Eivor Eriksen.

TVNorge-topper feier TV-skeptikerne av banen: - Vi slår vårt eget mål langt ned i støvlene