Rett etter midnatt kom meldingen om at de to selskapene Discovery og Warner Media formelt er slått sammen, snaue elleve måneder etter at planene ble bekreftet av Discovery Communications og Warner Media-eier AT&T.

Den nye toppsjefen i selskapet, som får en kombinert markedsverdi på 141 milliarder dollar før selskapet starter børshandelen mandag, blir dagens Discovery-sjef David Zaslav (62). Han vil styre et mediekonsern som består av kjente TV-kanaler og strømmetjenester som CNN, HBO Max, Discovery+, Eurosport, Cartoon Network og film- og TV-rettigheter Game of Thrones, DC Universe, Harry Potter og Ted Lasso.

I Norge betyr dette at TVNorge nå blir å finne i samme familie som alle mediemerkevarene.  

- Dette markerer en spennende milepæl, ikke bare for Warner Bros Discovery, men for våre aksjonærer, våre distributører annonsører, kreative partnere og ikke minst alle våre kunder verden over, sier Zaslav i en melding.

Les også: Fusjonen mellom TVNorge- og HBO-eier skal være nær forestående - flere toppledere på vei ut

Tøffe økonomiske mål
Dagen i forveien ble den nye ledergruppen satt, og et navn å merke seg er Jean-Briac Perrette. Han er den som skal lede den internasjonale virksomheten og den sammenslåtte strømmesatsingen til Warner Media og Discovery som skal ta opp kampen med Netflix og Disney. Til sammen vil en sammenslått strømmetjeneste av HBO Max og Discovery+ ha nærmere 100 millioner abonnenter. Dermed er fortsatt et stykke opp til Netflix' rundt 220 millioner kunder og Disneys snaue 200 millioner kunder.

Selskapet har også satt seg noen tøffe økonomiske mål og skal i 2023 klare et EBITDA-resultat på 14 milliarder dollar, ha åtte milliarder dollar i fri kontantstrøm, betale ned 58 milliarder dollar i gjeld samt vokse på strømming, målsetninger som ikke nødvendig henger så godt sammen.  

- Det venter mange tøffe tak
Den nye toppledelsen i mediegiganten blir også Discovery-tung, ettersom Zaslav tar med seg først og fremst tidligere kolleger videre. Ni Warner Media-topper forsvinner ut av selskapet og blant de 13 direktørene i det nye og sammenslåtte selskapet er det hele ti Discovery-topper. Tidligere denne uken varslet toppsjefen i Warner Media, Jason Kilar, at han forlater selskapet sammen med dagens sjef for HBO Max, Andy Forssell.

Andre Discovery-ledere som raskt kommer til å markere seg er, finansdirektør Gunnar Wiedenfield som er den som skal jobbe med å ta ut synergiene i de to selskapene. Det er stort sett finanssjargong for å kutte kostnader. Totalt er det ventet Warner Media Discovery skal hente ut tre milliarder dollar i overlappende kostnader og det kan bety at mange ansatte vil miste jobben.

- Det kommer til å bli mye restrukturering, og det venter mange tøffe tak som ikke kommer til å være komfortable for noen. Men de er nødt til og gjøres, sier Jessica Reif Ehrlich, en analytiker i Bank of America, til Financial Times.

Ukjente konsekvenser
Lite er kjent om hvilke følger fusjonen får for den norske og nordiske organisasjonen i de to selskapene. Det jobber i dag mellom 200 og 300 personer i HBO i Norden, men et fåtall av disse holder til i Norge. HBOs europeiske sjef, Christina Sulebakk, er riktignok halvt norsk, men bor og jobber i Danmark.

Som Kampanje skrev tidligere denne uken har Discovery ingen norsk ledelse lenger, etter at de nordiske ledergruppene ble slått sammen i 2020. Den nordiske operasjonen teller rundt 600 ansatte og ledes av briten James Gibbons fra London, mens Espen Skoland har fått tittelen operativ leder i Norge. Han leder en gjeng på 120 ansatte i Discoverys lokaler i Nydalen i Oslo.

Kampanje har vært i kontakt med norgessjefen i Discovery og var tidligere denne ukene også i kontakt med kommunikasjonsdirektør Hanne McBride. Ingenb ønsker å kommentere saken. Svaret var det samme hos PR-sjef Celine Ryel i Warner Media Norge.

- Vi kan ikke kommentere saken på nåværende tidspunkt.

Blir underholdningsgigant
Mediegiganten Warner Bros. Discovery vil ha en anslått omsetning på 52 millioner dollar i 2023 og et innholdsbudsjett på 20 milliarder dollar, eller over 170 milliarder norske kroner.

Selskapet vil være eid av AT&T (71 prosent) og Discoverys aksjonærer (29 prosent)-.

Les mer: TVNorge-eier bekrefter fusjon med Warner Media - vil bruke over 170 milliarder på innhold