«Skattesmell» for Try - konkurrent stikker av med avtale til 14 millioner kroner

Syv byråer har kjempet om Skatteetatens reklamekonto. Vinneren spilte på etatens følelser.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

«Money Back on the Skætt» ble en liten reklame-hit for Skatteetaten i 2019, og da årets skattemelding ble sendt ut hadde etaten fått med seg den norske rap-legenden OnklP på en remix av reklamefilmen. Samarbeidet med rapperen ble nylig belønnet med Sølvfisken, og det betyr at Skatteetaten er med i kampen om Gullfisken neste år.

Men nå avslutter Skatteetaten samarbeidet med reklamebyrået bak kampanjen, Try. De lyktes ikke med å forsvare kunden de har jobbet med siden 2017 i årets anbudskonkurranse.

- Vi er triste og vi kommer til å savne en fin kunde. Vi ønsker Skatteetaten og nytt byrå lykke til på ferden videre, sier konsulent Lars Mitlid i Try til Kampanje.

Atyp danket ut seks byråer

Skatteetaten må i likhet med andre offentlige virksomheter legge ut oppdragene sine på anbud hvert fjerde år, og denne gangen har de fristet med en reklameavtale til en verdi av 14 millioner kroner over fire år.

For denne summen vil Skatteetaten ha et reklamebyrå som kan innfri deres totalbehov innen reklame- og kommunikasjonstjenester, inkludert utvikling av kampanjer og informasjonstiltak rettet mot publikum.

- Vi mottok i alt syv tilbud. Evalueringen av tilbudene er gjennomført og vi har besluttet å inngå rammeavtale med Atyp AS, som var det byrået som etter en totalvurdering hadde det beste tilbudet, sier kommunikasjonsdirektør Astrid Bugge Mjærum til Kampanje.

I tillegg til Atyp og Try, har også Dinamo, Good Morning Naug, Kitchen, Los & Co og Tante Randi vært med i konkurransen.

Mens Dinamo kunne tilby lavest pris, fikk Atyp flest poeng på kvalitet. Pris utgjorde 30 prosent av totalsummen og kvalitet 70 prosent.

- De tilbyr et bredt sammensatt og strategisk sterkt kjerneteam som består av svært erfarne ressurser, inkludert flere av byråets partnere, og hvor flere har jobbet sammen over lengre tid, skriver Skatteetaten om Atyp i sitt meddelelsesbrev til tilbyderne.

De mener Atyp fremstår som et sterkt, analytisk, helhetlig og framoverlent reklame- og kommunikasjonsbyrå.

- De har gode refleksjoner rundt det å flytte kommunikasjonsfokus fra tall til verdier, og hvordan det kan skape positiv oppmerksomhet dersom Skatteetaten spiller sterkere på følelser i sin kommunikasjon. Videre viser de en gjennomtenkt og relevant tilnærming til hvordan de anbefaler å formidle Skatteetatens emosjonelle verdier kombinert med pliktig brukerinformasjon, skriver etaten.

Hvorvidt det er duket for mer følelsesladd fra Skatteetaten fremover, gjenstår å se.

- Detaljer om det har vi ikke svaret på enda, men vi gleder oss til å samarbeide med Atyp! De er et spennende byrå som kan vise til god erfaring og kompetanse innen de tjenestene vi har behov for, sier Astrid Bugge Mjærum.

- De har mange flinke folk og fremstår som et solid og framoverlent reklamebyrå, og jeg er sikker på at vi sammen skal skape mye god kommunikasjon til det beste for brukerne våre i årene fremover. Samtidig er det ikke med lett hjerte vi skiller lag med Try. Vi har hatt et fantastisk samarbeid gjennom åtte år og fått til mye bra sammen, fortsetter hun.

Får igjen:

Atyp-sjef Hågen Pettersen skal lage nye reklame-hitter for Skatteetaten.

- Skal gjøre det minst like bra

Daglig leder Hågen Pettersen i Atyp gleder seg over «å få igjen på skatten» når Kampanje ringer.

- Det er veldig hyggelig at man får en aktør som er så viktig for samfunnet inn på huset. Det er den typen kunde som gjør at vi som reklame- og mediefolk definitivt føler at vi er nyttige, så det er en kunde vi gleder oss til å starte med, sier han.

- Blir det vanskelig å følge opp jobben som Try har gjort?

- Vi pleier å snu på det og si at når noen har vært et sted hvor de har jobbet bra sammen og levert gode resultater, så er det vår jobb å gjøre det minst like bra. Der ligger lista.

Atyp og Skatteetaten skal ha oppstartsmøte denne uken, så foreløpig er det ikke mye å si om planene, men Pettersen er forberedt på at de får mye å gjøre.

- De har et generelt høyt aktivitetsnivå hvor de trenger hjelp i hverdagen, kombinert med et behov for å g uttrykk for skattens betydning for samfunnets ve og vel.

Alexander Mostue er kundeansvarlig rådgiver for Skatteetaten i Atyp, mens de to teamene Trond Vestengen og Dagmar Kollstrøm, og Ulrik Waagsether og Sindre V. Foss, skal stå for det kreative arbeidet.

Svein Larsen har ansvaret for strategi og Sonja Nølstad er prosjektleder.

«Skattesmell» for Try - konkurrent stikker av med avtale til 14 millioner kroner