Spår raskt og rasende comeback for kinobransjen: - Veldig positive tegn

Men mediedirektør tror det vil ta lengre tid å få hjulene i gang enn IRM anslår. - Åpningen skjer litt tregere enn vi hadde håpet på.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen
Jacob Andersen

Tidligere i dag skrev Kampanje om et samlet Kino-Norge som nå er klare for å få nordmenn tilbake i kinomørket. En fersk prognose fra det svenske analyseselskapet IRM viser at det kan være god grunn til optimisme. IRM spår en vekst i kinoreklame på 25 prosent i år, opp til 116 millioner kroner. Neste år anslår selskapet en vekst på 67 prosent, og en omsetning på 195 millioner kroner.

Salgsdirektør Vegard Kvalvaag i Capa forteller at det er mye spennende som skjer nå.

- Ny «Fast and Furious» kommer i slutten av denne uka, det er første storfilmen på litt tid. Jeg regner med den får bra besøk. Besøket har tatt seg opp veldig allerede, og nå er det «The Quiet Place» og «The Conjuring» som leverer best. Forrige uke hadde vi vårt beste besøkstall så langt i år, sier han til Kampanje.

I uke 24 endte besøkstallet på 113.000. Vi må tilbake til november i fjor for å finne tilsvarende besøkstall.

- Vi synes dette er veldig positive tegn og gode nyheter, sier Kvalvaag.

Tidligere denne uken omtalte Kampanje en flunkende ny reklamekampanje som skal få nordmenn til å trekke tilbake til kinosalene etter et bekmørt kinoår.

Les også: Denne reklamefilmen skal få folk tilbake på kino: - Flere måtte tørke en tåre

Har ikke hatt nok besøk å selge

Capa-salgdirektøren sier at det ikke har vært vanskelig å selge kinoreklame den siste tiden.

- Nei, egentlig ikke. Vi opplever at etterspørselen har vært god. Utfordringen har vært at vi ikke har nok kinobesøk å selge, i forhold til mediemarkedet kunne vi solgt mye mer, hvis vi hadde hatt nok besøk på kinoene, sier han.

Kvalvaag sier det særlig i riksmarkedet har det vært god etterspørsel gjennom hele pandemien. 

- Vi opplever at de annonsørene som har hatt kino som en del av strategien sin de siste årene, har vært med oss gjennom hele pandemien selv om det har vært lite besøk.

- IRM anslår at kinoreklame vil lande på rundt 195 millioner kroner i omsetning neste år, hva tenker du om den prognosen?

- Det er helt avhengig av besøket, men jeg tror det er et relativt riktig estimat. Forhåpentligvis nærmer vi oss da et normalår.

IRMs oversikt over reklamestatistikk viser at kinoreklame nådde sitt foreløpige beste år i 2019, med en omsetning på 216 millioner kroner. Kvalvaag tror omsetningen kan havne på det nivået neste år hvis besøket kommer.

- Det er sterk nok etterspørsel i mediemarkedet til det, men det er vanskelig å spå fremtiden. Spesielt nå i år har det vært fryktelig vanskelig, sier han.

Jeg har veldig tro på kinoen som reklamekanal generelt for fremtiden, men jeg tror ikke vi kan friskmelde kinoen før godt inne i 2022. Harald Eide-Fredriksen, Medie- og forhandlingsdirektør i Dentsu Norge

- Det vil ta litt lenger tid for kino

Harald Eide-Fredriksen er medie- og forhandlingsdirektør i Dentsu Norge og har et overordnet ansvar for medieinvesteringene byrånettverket forvalter på vegne av sine kunder. Han lurer på om IRM er litt vel optimistiske i sine prognoser.

- Jeg tror kanskje de er litt optimistiske, men jeg tror ikke de er «far off». Ting går litt tregere nå enn det vi først hadde trodd, men åpningen av Norge skjer litt tregere enn det vi hadde håpet på, sier han til Kampanje.

Eide-Fredriksen tror ikke kinosalen er det første stedet nordmenn vil dra når Norge åpner.

- Det er mitt inntrykk etter at vi har sittet inne i leiligheter og på hjemmekontor i ett år, uten at jeg har noe dokumentasjon på det. Jeg tror folk vil være ute å treffe venner, og utover høsten når varmen forsvinner, så tror jeg vi vil finne tilbake til kinosalen. Jeg tror mange har savnet kinoen, og folk kommer helt sikkert tilbake, men jeg tror ikke det skjer over natten.

- Har du troen på kinoen som reklamekanal nå fremover?

- Jeg har veldig tro på kinoen som reklamekanal generelt for fremtiden, men jeg tror ikke vi kan friskmelde kinoen før godt inne i 2022. Det er selvfølgelig knyttet til gjenåpningen og farten rundt det. Selv om kinosalene fysisk åpner, så er det en forsinkelse på produksjonen av de store «blockbusterne».

- Det vil ta litt lenger tid for kino, enn for utendørsreklame å få hjulene i gang. Det blir vekst, det blir det jo, fordi fjoråret var dårlig, men la oss heller se når det er oppe på et normalt nivå igjen, fortsetter han.

Les også: Capa og Media Direct henter tilbake alle permitterte før Oslo-gjenåpning: - Det har vært forferdelig

Frykter værmeldingen mer enn Fotball-EM

Det er EM-feber i Europa i dise dager med gigantdueller og naboland i aksjon nesten hver eneste kveld. Når EM-festen tar slutt 11. juli, er det kun tolv dager til Sommer-OL i Tokyo begynner å rulle på TV-skjermene. Men Capa-toppen frykter ikke at sportsbegivenhetene skal stikke av med alt publikummet.

- Alt som konkurrer om tidsbruk og oppmerksomhet påvirker besøkstallene, men jeg tror heller værmeldingen er en viktig faktor, sier Kvalvaag og forteller at både OL og EM har hatt minimalt å si for kinobesøket tidligere.

- Dere konkurrerer altså mer med værmeldingen enn Fotball-EM?

- Tja, ja kanskje satt litt på spissen, men det er klart alle disse tingene påvirker kinobesøket.

Salgsdirektøren trenger ikke å tenke seg om da han får spørsmål om hva som er årets store kinofilm.

- Det blir James Bond. Det tror jeg mange gleder seg til. Jeg tror den har blitt utsatt fire ganger, og den kommer i månedsskiftet september-oktober. Det er en film med en bred målgruppe, med appell til de aller fleste. Av norske filmer så kommer «Narvik» 1. juledag, det blir en storfilm. Også kommer «Top Gun», den er det mange som gleder seg til, sier han.

Les også: Amazon kjøper James Bond-studio for 70 milliarder kroner

Kunne solgt mer:

Vegard Kvalvaag, salgsdirektør i Capa Kinoreklame, sier etterspørselen har vært god, men at det ikke har vært nok kinobesøk å selge. - Med tanke på mediemarkedet kunne vi solgt mye mer, sier han. Foto: Privat

Spår raskt og rasende comeback for kinobransjen: - Veldig positive tegn