Capa og Media Direct henter tilbake alle permitterte før Oslo-gjenåpning: - Det har vært forferdelig

- Vi ser en lysning med tanke på innsalg av kinoreklame til høsten og avslutningen av året, sier Capa-sjef.

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie
Ragnhild Aarø Njie Journalist

Mens spente Oslo-borgere venter på nye trinn i gjenåpningsplanen av hovedstaden, erfarer Dagbladet at byrådsleder Raymond Johansen førstkommende fredag vil melde om flere lettelser. Avisa mener at gjenåpningen av kulturinstitusjoner som museer, teatre og kinoer er noe av det Johansen vil melde om på fredag.

Kinobransjen og aktørene som driver med reklamesalg i bransjen har vært hardt rammet av koronakrisen, og som Kampanje skrev om på tampen av året i fjor, var Capa Kinoreklame i fjor nødt til å nedbemanne ti årsverk.

Administrerende direktør i Capa Kinoreklame, Jan Tore Kristiansen, sier nå til Kampanje at han tror og håper at det vil meldes om en åpning av Oslo-kinoene under den kommende pressekonferansen. 

- Kinoene ble nylig flyttet fra tredje trinn til andre trinn i gjenåpningsplanen av Oslo. Jeg tror vi kommer til å få åpnet kinoene på Østlandet i mai. I Danmark har de kommet omtrent like langt som oss med tanke på vaksinasjoner, og der åpner de alt nå med unntak av utesteder og diskoteker. Jeg ser ikke hvorfor vi i Norge skulle vært noe dårlige, tvert i mot. Jeg tror derfor at vi snart ser en åpning av kinoer og andre kulturtilbud, sier Kristiansen.

Kristiansen forteller at omtrent halvparten av de 27 ansatte i selskapet var permittert frem til tiende mai. Nå er de hentet tilbake i arbeid fordi man forventer en gjenåpning. 

- Vi ser en lysning med tanke på innsalg av kinoreklame til høsten og avslutningen av året. I vårt marked selger vi for noe frem i tid, så salgene som gjøres nå dreier seg om høsten og avslutningen av året. 

- Har vært forferdelig

Kristiansen forteller at de har hatt folk i arbeid under hele pandemien, og at de har gjort en «fantastisk jobb». 

- Det er bare i perioden mars-mai i fjor at alle kinoene har vært totalstengte. Vi har hatt folk på jobb siden 7. mai i fjor. Noen har vært delvis permitterte, mens andre har vært i hundre prosent stilling. Vi har hatt drift og aktivt salg i hele perioden. Vi har et visst antall minutter vi kan selge, og vi har nesten vært utsolgt i antall minutter så og si hele tiden. Vi har rundt hundre aktive kampanjer gående til en hver tid, sier han. 

- Hvordan har det siste året, og spesielt våren 2021 vært for dere? 

- Som reklameselskap har vi falt utenfor kulturordningene, og vi har ikke fått støtte som følge av at vi har mistet omsetning. Vi har bare fått den generelle støtten som alle har har fått i forbindelse med faste kostnader. Det har vært forferdelig for vår virksomhet, sier han.

De harde økonomiske tidene har blant annet ført til at Capa kinoreklame siden nyttår har måttet kutte ytterligere 1,5 årsverk. Totalt har de måttet nedbemanne fra 38,5 årsverk til 27 etter at koronakrisen inntraff.

- Vil dere være mulig å hente tilbake disse ansatte lenger frem i tid? 

- Det vet jeg ikke, det er for tidlig å si, men vi skal jo vokse igjen og tilbake i en normalsituasjon. Da vil vi utnytte de vekstmulighetene som finnes i det, sier Kristiansen.

- Når Oslo åpner vil alle filmene komme

Kristiansen sier selskapet tror og håper at den andre halvdelen av 2021 vil være «tilnærmet normal». 

- Vi tror at fjerde kvartal kommer til å bli bra, og så håper vi at september blir en god måned også. De siste fire-fem månedene tror vi vil bli gode. 

- Hva gjør dere dersom Oslo-kinoene ikke åpner nå? 

- Vi får jo ikke gjort noen verdens ting. Da kan ikke gjøre noe annet enn å håpe at Viken åpner, og at det går så fort som mulig med resten, avslutter Kristiansen. 

Før nyttår fortalte toppsjef Ronny Lieblein i Egmonts reklameselskap Media Direct at 12 ansatte fortsatt var i 50 prosent permisjon. På det meste var selskapet tvunget til å permittere 15 ansatte hundre prosent, i tillegg til å permittere fem personer i femti prosent stilling. Denne uken er alle permitterte tilbake i arbeid. 

- Nå er det slik at vi representerer 85 kinoer i Norge og de fleste av de er åpne, dog med noen restriksjoner. Vi har tro på at også kinoene i Oslo og omegn får åpne enten i slutten av mai eller i begynnelsen av juni. Det er viktig for fremdriften at hovedstaden åpner, da vil også alle filmene komme, sier han nå til Kampanje. 

Tror på lysere tider i kinomørket:

- Med alle kinoene åpne og færre restriksjoner, kommer også premierene som har latt vente på seg, sier Ronny Lieblein i Media Direct Norge.

- Antall annonsører stadig på et godt nivå

- Har dere startet reklamesalget igjen, eller trapper opp igjen nå?

- De fleste av våre kinoer har vært åpne, men både kinobesøket og kinoreklamen er selvfølgelig preget av covid-19 og alle restriksjonene. En åpning av kinoene i Oslo vil garantere premierefilmer i hele Norge og vi forventer en normalisering av besøk og filmtilgang i løpet av august-september, selv om det sikkert fortsatt er noen restriksjoner. 

Lieblein sier våren 2021 har vært preget av stengte kinoer, samt lokale og nasjonale restriksjoner, som har generert lave besøkstall og cirka 15 prosent av et normalår.

- Siden vår valuta på kinoreklame er antall besøkende, så preges omsetningen tilsvarende. Antall annonsører er stadig på et godt nivå og jeg vil gjerne få takke alle trofaste reklamekjøpere som fortsatt har valgt å kjøre med oss i en vanskelig tid, sier han. 

Lieblein sier at nå tror at en gradvis gjenåpning og lettere restriksjoner vil gi en normalisering av høsten.

- Med alle kinoene åpne og færre restriksjoner, kommer også premierene som har latt vente på seg, avslutter han. 

Capa og Media Direct henter tilbake alle permitterte før Oslo-gjenåpning: - Det har vært forferdelig