Flytoget lokker med 100 millioner over seks år - Mediacom varsler kamp om kontoen

Avtalen vil strekke seg helt frem til Flytogets rett på togskinnene til Oslo lufthavn utløper i 2028.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Etter seks år med Mediacom, er Flytoget nå på jakt etter en ny mediebyråpartner i en avtale som strekker seg over de neste seks årene med mulighet for ett års forlengelse. Avtalen er lengre enn normalt denne gang, for Flytoget ønsker å sikre seg en partner som kan fylle deres behov i de siste seks årene togselskapet har konsesjon på strekningen Drammen til Gardermoen.

- Derfor ville det bli for kort tid og lite hensiktsmessig å ha en kontrakt på fire år, for så gå ut på anbud for de resterende to årene. Vi håper jo selvfølgelig at Flytoget får forlenget sin konsesjonstid, så vi kan fortsette å frakte reisende frem og tilbake til Oslo lufthavn i mange år fremover. Inntil vi vet mer, så kan vi ikke inngå samarbeid etter 2028, sier markedssjef i Flytoget, Lotte Mathilde Queru, til Kampanje.

Fra 1. november av ønsker togselskapet å ha ny avtale på plass, og den skal være verdt opptil 100 millioner kroner.

- Men det kan bli mindre og det kan bli mer. Vi er en kommersiell aktør og gjør da løpende vurderinger, kommenterer Queru. 

- Mye har endret seg

Togselskapet har nå sittet med Mediacom i seks år siden de vant kontrakten fra IUM i 2015. Queru ønsker ikke å kommentere hva størrelsen på den avtalen har vært, men sier samarbeidet «har vært veldig bra over mange år.»

- Mediacom har en god forståelse av Flytogets behov som en premium merkevare med et sterkt kundefokus. De har vært en viktig samarbeidspartner for oss i arbeidet med å bli mer effektive og digitale i vår kommunikasjon, forteller hun, før hun legger til:

- For å ivareta Flytogets sterke merkevare og posisjon i markedet, ønsker vi en strategisk, faglig sterk og nytenkende mediebyråpartner og-rådgiver, som kan bidra til å løfte Flytogets merkevare videre i samarbeid med markedsteamet og reklamebyrå. 

Da Kampanje omtalte Vy-gruppens byråutlysning i mars i år, viste tall fra Nielsens reklamestatistikk at Flytoget hadde kuttet sine brutto reklameinvesteringer før fremforhandlede rabatter med 35 prosent i koronaåret 2020.

Investeringene falt fra 46,9 millioner kroner i 2019 til rett over 30 millioner i 2020. 

Queru sier det er for tidlig å si om de vil øke mediespendingen i den nye avtaleperioden, sammenlignet med tidligere.

- Mye har endret seg i perioden vi legger bak oss og vi må rett og slett ta tiden til hjelp før vi kan svare godt på det, sier hun til Kampanje.

Les også: Vy drar kraftig i reklame-bremsen - inngår ny avtale med maksramme på 125 millioner

- Alle kunder er betydelige og like viktige

Det svarer administrerende direktør i Mediacom, Britt Skjeppestad, på spørsmål om Flytoget har vært en betydelig kundekonto for byrået.

Mediacom vil ha seks nye år

Administrende direktør i Mediacom, Britt Skjeppestad, svarer bekreftende på at de ønsker å være med i seks år til når Kampanje ringer.

- Det gjør vi! Vi har et kjempegodt samarbeid med Flytoget, og det er vår ambisjon å kunne fortsette med det. De er underlagt offentlige innkjøpsregler, så de er nødt til å gå ut på anbud nå, og sånn er det. Jeg håper og tror at vi skal samarbeide godt fremover også, og vi vil gå inn i denne konkurransen med masse motivasjon og kraft, sier Skjeppestad til Kampanje.

Hun ønsker ikke kommentere hvorvidt den nye avtalen er av samme størrelse som den de har sittet på.

- Flytoget må nesten kommentere på sine egne tall, jeg har ikke noe å legge til utover det.

Skjeppestad bekrefter samtidig at det har vært mindre aktivitet i samarbeidet siden korona intraff.

- Pandemien har rammet absolutt alle reiselivsaktørene, inkludert Flytoget. Vi har hatt tett dialog med dem gjennom perioden og har hele tiden justert kommunikasjonen utifra reiserestriksjoner og situasjon. Pandemien har helt klart hatt påvirkning på Flytogets markedsaktiviteter.
 

Markedsavdelingen vokste under pandemien

For det er ingen tvil om at mye har endret seg for fly- og transportnæringen det siste halvannet året, hvor blant annet Norwegian hårfint unngikk konkurs. Nylig har Kampanje omtalt at Avinor har lyst ut sin reklamekonto tidligere enn ventet, og at de nå vil gjennomgå sine gjeldende byråavtaler for å være bedre rustet for dagens situasjon.

Les mer: Avinor ut på ny byråjakt - korter ned på avtale med Per Høj

Queru avviser derimot at Flytoget har planer om det samme. I dag sitter det statseide selskapet på byråavtaler med Anorak og Zynk, i tillegg til avtalen med Mediacom, som nå utløper. 

- Vi har etablert gode samarbeid, og er fornøyde med både team, samarbeid og leveranser. Selvfølgelig skal vi ut på anbud når det kreves, og vi følger retningslinjene i henhold til loven om offentlig anskaffelse, forteller Queru. 

Til tross for store omveltninger i reiselivsbransjen, har Flytogets markedsavdeling faktisk vokst siden pandemien inntraff. Queru forteller at de benyttet nedstegningen til å se på hvordan de kunne jobbe mer effektivt.

- Spesielt har vi lett etter nye måter å kunne styrke både merkevaren og kundeopplevelsen på. Dette har blant annet resultert i at vi har tatt reklamesalget på skjermene på Flytoget internt. Vi har ansatt en ansvarlig for Flytoget Media. På denne måten har vi full kontroll på helheten. Det er en god anledning til å jobbe med nye og spennende løsninger med stort potensial fremover.

Mediacom har for øvrig nylig sikret seg Hurtigrutens mediekonto.

Les mer: Hurtigruten ble utfordret av nytt mediebyrå etter bruddet med Dentsu

Flytoget lokker med 100 millioner over seks år - Mediacom varsler kamp om kontoen