Hurtigruten ble utfordret av nytt mediebyrå etter bruddet med Dentsu

- Har vært ekstra ivrig etter å få jobbe med en norsk merkevare som vil erobre verden, sier Mediacom-sjef Britt Skjeppestad.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen
Jacob Andersen

I vinter ble det klart at Hurtigruten og Dentsu skilte lag etter fire års samarbeid. Hurtigruten startet da jakten på et nytt mediebyrå for å hjelpe dem med å hente tilbake turistene etter et tøft 2020. Nå er det klart at det er Mediacom som vant byråpitsjen i Norden.

De får ansvaret for de nordiske markedene i Hurtigruten Group, som består av Hurtigruten Norge og Hurtigruten Expeditions, etter en omorganisering tidligere i år.

- Dette er en reise som jeg gleder meg til å få være med på, sier Cecilie Skjøren, kundeansvarlig for Huritgruten hos Mediacom.

Skjøren har med seg kundeteam i Norge, Sverige og Danmark, og Norge har ansvaret for strategi og kundeledelse, og vil styre planlegging, kjøp og rapportering i et tett nordisk samarbeid.

- Vi vet at Hurtigruten er en kunde med tydelige og ambisiøse mål. De har mange dyktige medarbeidere og er spesielt fokusert på det digitale mulighetsrommet, og det gjør det både motiverende og utfordrende. Det er også en positiv og unik dimensjon at det nordiske arbeidet skal ledes ut fra Oslo. I tillegg gjør det meg stolt å jobbe med en merkevare som så til de grader er en del av vår kultur i Norge, sier hun.

Dentsu trakk seg - Mediacom fornøyd med egen avtale

Leder for Dentsu-byråene, Pelle Stensson, sa til Kampanje tidligere i år at de hadde valgt å trekke seg fra Hurtigrutens pitsj.

- Dentsu valgte ved utlysningen av pitsjen å trekke oss, til tross for at Hurtigruten er en attraktiv merkevare og at vi har hatt et godt samarbeid i flere år. Vi i Dentsu har alltid et ønske om å å skape forretningsverdi for våre kunder, men vår vurdering er at det finansielle potensialet i avtalen, sammenlignet med hva som kreves for å levere i henhold til vår standard, dessverre ikke er i samsvar denne gang, sa Stensson til Kampanje i januar.

Stennson mente da at de ikke så den kommersielle muligheten i samarbeidet.

Les mer: Hurtigruten og Dentsu skiller lag - trekker seg fra ny byråkonkurranse

- Hva ser Mediacom i denne avtalen som Dentsu ikke har sett?

- Nå vet ikke jeg hvilke rammebetingelser Dentsu og Hurtigruten hadde seg imellom. Vi har fått på plass en god avtale for begge parter og det er det jeg tenker er viktig når man samarbeider sammen, sier byråleder Britt Skjeppestad i Mediacom til Kampanje.

Mediacom-sjefen mener byråkonkurransen har vært bra.

- Jeg vet det har vært gode og gjennomarbeidede diskusjoner internt i Hurtigruten på hvilket byråoppsett som best leverer på deres vekstambisjoner globalt. I Mediacom har vi vært tydelige på at vi er best egnet til å støtte deres nordiske virksomhet. Den tilliten har vi fått, og vi er klare.

Skjeppestad har ledet Mediacom siden sommeren 2018, da hun forlot Norwegian og stillingen som sjef for internasjonal markedsføring til fordel for mediebyrået. I Norwegian jobbet hun også sammen med nåværende konserndirektør i Hurtigruten, Stine Steffensen Børke.

- At jeg selv har bakgrunn fra Norwegian har nok gjort at jeg var ekstra ivrig etter å få jobbe med en norsk merkevare som vil erobre verden. Hurtigruten er et fascinerende selskap som har vært her i alle år og som har hatt en utrolig viktig samfunnsfunksjon, sier hun.

Les også: Slutter i Norwegian – blir ny Mediacom-sjef

- Begeistret for muligheten:

- Vi er rett og slett skikkelig entusiastiske og begeistrede for å få muligheten til å hjelpe denne merkevaren på veien til ytterligere vekst, sier byråleder Britt Skjeppestad i Mediacom.

Søkte USA- og Tyskland-sterke samarbeidspartnere

Da kundeforholdet mellom Dentsu og Hurtigruten tok slutt, sa konserndirektør for merkevarebygging og markedsføring, Stine Steffensen Børke i Hurtigruten at de ville ha samarbeidspartnere som var sterke i utlandet.

- Vi tror ikke at vi kommer til å samarbeide med Dentsu videre fremover nå. Vi ser etter litt andre tyngdepunkter og partnere som er særlig sterke i Tyskland og USA, sa Steffensen Børke til Kampanje i vinter.

- Hvordan svarer dere i Mediacom på den biten?

- Hurtigruten inviterte til en løsning for alle sine markeder, og i Mediacom har vi vært tydelig på at vi ønsker å supportere Hurtigruta i de nordiske markedene. Det handler om at Hurtigruten er store her hjemme, de er ikke så store der ute, men de ønsker å bli det og jeg tror de kommer til å lykkes med det. De trenger en byråpartner i store markeder som USA og England, som kan gi de nødvendig prioritet. Det kan være vanskelig for nettverksbyråer å gjøre det, sier Mediacom-sjef Skjeppestad.

Mediacoms anbefaling til Hurtigruten var derfor at de burde søke etter andre løsninger i sine internasjonale vekstmarkeder.

Byrålederen sier de valgte å utfordre pitsjen litt.

- Og finne styrkene i hverandre, og spille på lag der det var riktig for begge parter. Vi er veldig godt i gang med samarbeidet, og har funnet takt og tone. Det er veldig gøy å hjelpe dem, og det er en utrolig fin gjeng med en enorm «passion» for produktet sitt.

Hurtigruten: - Mediacom utfordret oss

Haakon Rongved Lind, Hurtigruten-gruppens salg- og markedsdirektør i Norden, sier de gleder seg til å starte et nytt samarbeid med Mediacom.

- Etter en omfattende global prosess som startet i august i fjor, er vi trygge på at vi har funnet en svært god samarbeidspartner som kan hjelpe oss å nå våre ambisiøse vekstmål i Norden. Mediacom har gjennom hele prosessen vist inngående kunnskap og forståelse for vår bransje og Hurtigrutens potensiale i Norden, sier Lind.

- Mediacom utmerket seg i prosessen med å utfordre oss, komme med tydelige anbefalinger, strategisk tyngde og et kompetent team, legger han til.

Salgsdirektøren sier Hurtigruten-gruppens største vekst vil komme utenfor Norden i fremtiden, som Tyskland, Storbritannia, Asia og USA.

- I løpet av prosessen så vi at det var krevende å finne en partner med stor grad av tilstedeværelse og kompetanse i samtlige markeder som samtidig kunne gi oss den prioriteten vi trenger. Løsningen ble en samarbeidsmodell med en global byråkonstellasjon ledet av The Media People i London og Mediacom for Norden. Mediacom var tydelige på at de ville levere på et begrenset scope for Norden fra starten, sier han.

- Hvor mange byråer har vært med i konkurransen?

- Vi opplevde stor interesse fra et bredt spekter av byråer både i Norge og internasjonalt. Gitt scopet på anbudet var det flere byråer som etter hvert falt fra. Noe eksakt tall er vanskelig å gi, men vi har hatt flere interessante konstellasjoner og alternativer til vurdering.

Hurtigruten ønsker ikke å kommentere hvilke byrå som sto igjen til slutt i finalen med Mediacom, og heller ikke gå i detajl på eksakt hvor mange byråer det var som deltok i konkurransen.

Les også: Reiselivet kaller «slankere» markedsavdelinger tilbake på jobb

Hurtigruten ble utfordret av nytt mediebyrå etter bruddet med Dentsu