Reiselivet kaller «slankere» markedsavdelinger tilbake på jobb

Både Hurtigruten og Scandic legger kriseår bak seg og starter opp markedsføringen igjen.  - Vi har mistet gode medarbeidere, sier Hurtigruten-topp.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø, Ragnhild Aarø Njie og Knut Kristian Hauger

Det er ikke bare Norwegian som nå henter tilbake folk i markedsavdelingene i reiselivet, som Kampanje tidligere i dag omtalte. Men i likhet med Norwegian har også Hurtigruten mistet flere «dyktige medarbeidere» under pandemien.

- Vi ser dessverre at noen har sluttet fordi permitteringsperioden har vært lang, og vi har mistet noen gode medarbeidere til andre bransjer i denne perioden. Det er dessverre sånn det blir når folk er uten jobb og inntekt over en lang periode. Nå opplever vi derimot at lysten til å jobbe i vår bransje er god, nå som utsiktene er bedre. Det er god søkermasse på stillingene vi har ute når vi skal erstatte de som har sluttet, og også bygge for fremtiden, forteller Stine Steffensen Børke, konserndirektør for markedsføring og merkevare i Hurtigruten, til Kampanje.

Rett før pandemien inntraff hentet Hurtigruten flere nye ansatte som skulle jobbe med markedsføring. Selskapet hentet blant annet inn både Joakim Vars Nilsen, Mads Eliassen, Ruth Sainz og Kent Jordet.

Les også: Hurtigruten henter fra Tine, Norwegian og Mediacom

Men mange har som Steffensen-Børke er inne på også sluttet i selskapet. Noen av de mest profilerte her er markeds- og merkevaredirektør Lisbeth Bjerknes, markedssjef Kamilla Hvatum Baalsrud og analyse- og innsiktssjef Janne Tyskø D’Arcy.  

- Jeg fikk en spennende mulighet i en vanskelig tid for Hurtigruten, sier Bjerknes til Kampanje.

Hun jobber i dag som skandinavisk markedsdirektør i fotoproduktprodusenten Cewe. I tillegg kunne Kampanje sist måned også fortelle at Joakim Vars Nilsen starter opp nytt byrå med reklame-veteranen, Alf Bendixen, etter et kort opphold i Hurtigruten som leder for selskapets Content Studio.

Les også: Norwegian er «tilbake» i ny kampanje - men markedsavdelingen er kappet til beinet

Kaller folk tilbake:

Stine Steffensen Børke, konserndirektør for markedsføring og merkevare i Hurtigruten, kaller nå folk i markedsavdelingen tilbake på jobb. - Vi har brukt krisen på å stake ut en ny retning fremover, sier hun.

Åtte av ti var permitterte

Men i dag er alle de som jobber med markedsføring og merkevare i Hurtigruten tilbake på plass igjen, noe de har vært siden 1. mars. Nå trapper de opp mot full drift i Norge fra 1. juli av. Da vil de ha alle de sju skipene i rutetrafikken mellom Bergen og Kirkenes i full drift. 

- Vi har gjennomgått ganske store forandringer gjennom hele covid-perioden, det har vært en stor prøvelse for reiselivet, og vi har brukt krisen på å stake ut en ny retning fremover, både for virksomheten i Norge og globalt. All den tid alle er tilbake i jobb, så ser avdelingen annerledes ut enn det vi hadde før covid-19, sier Steffensen.

- Hvilke endringer er det snakk om?

- Fra mars 2020 til starten av dette året her, så har 80 prosent av markedsavdelingen vært periodevis permittert. Da inntektene ikke kom, måtte vi få ned kostnadene veldig, veldig raskt. Når vi nå skal tilbake igjen, så har ikke vi en betydelig mindre avdeling, selv om det er litt færre akkurat nå. Til forskjell fra flybransjen, så har vi i Hurtigruten en mye lengre forsalgsperiode, så vi selger nå for 2022 og 2023. Det gjør at selv om vi ikke har begynt å seile enda, så har vi veldig høyt salg med lang bookingshorisont, sier hun.

Hurtigruten Expedition vil komme i gang med sine seilinger allerede i annet halvår 2021. Steffensen-Børke peker på at det gir gryende optimisme i avdelingen.

- Når myndighetene sier at det er trygt å reise igjen, vil vi få en ytterligere tikk i salgsutviklingen for reiselivet, og markedet vil løsne opp. Vi skalerer ettersom utviklingen går, og vi har siden mars sett en betydelig endring i atferd blant kundene. Vi får flere og flere bookinger for 2022, og vi er nå 45 prosent foran tilsvarende periode i pre-covid -ret 2019. Når vaksineringen kommer på plass, vil vi få en ny forløsning av reisemønsteret. Derfor sitter vi nå på markedsavdelingen og tenker at vi må bygge opp, det er et spørsmål om når, ikke hvis, fortsetter Steffensen, som gleder seg til å ansette nye fjes og igjen ha fokus på salg og vekst.

- Fryktelig viktig for oss å gjenoppbygge tilliten

Selv om det er optimisme å spore i markedsavdelingen hos Hurtigruten, er det ikke bare salget som har tatt skade av pandemien. Selskapet gikk nemlig på en skikkelig omdømmeskrell under sin skandaløse håndtering av covid-utbruddet på M/S Roald Amundsen i august i fjor. 

Ledelsen av Hurtigruten ble siden slaktet i en granskningsrapport, og eierne måtte ut og unnskylde seg til det norske folk. 

Det har også vist seg på Apeland sin årlige omdømmeundersøkelse, hvor selskapet falt flest plasser på målingen og endte på en 34. plass. Tilbake i 2019 vant selskapet kåringen. 

- Den omdømmemålingen gjelder Hurtigrutens omdømme i Norge, den har fått seg en støkk i denne perioden. Det synes vi er veldig kjedelig, og vi er veldig dedikert til å jobbe tilbake den tilliten. Vi har fullt fokus på helse- og sikkerhetstiltak om bord slik at vi kan tilby trygge reiser om sommeren, og komme tilbake der Hurtigruten var og har vært veldig lenge. Det er fryktelig viktig for oss å gjenoppbygge den tilliten blant nordmenn, kommenterer Steffensen Børke.

Les også: Vinmonopolet på omdømmetoppen etter koronaåret - Hurtigruten i fritt fall

- Vi har blitt færre;

Markedsdirektør i Scandic Hotels, Tine Birkeland, må også konstatere at de har blit færre. - Vi er færre i markedsavdelingen nå enn vi var da pandemien startet, sier Birkeland.

- Scandic har vært hardt rammet

Også i hotellbransjen har det vært tøffe tak og en av dem som var hardest rammet var Scandic-kjeden som på det meste hadde 90 prosent av de ansatte permittert og har satt seg et mål om å nedbemanne antall årsverk med rundt 1.000. Markeds-, merkevare- og kommunikasjonsdirektør i Scandic Hotels, Tine Birkeland, sier de også har blitt færre i markedsavdelingen som en følge av pandemien.

- Vi er færre i markedsavdelingen nå enn vi var da pandemien startet, sier Birkeland.

- Er alle tilbake i arbeid nå?

- Scandic har dessverre vært hardt rammet av pandemien, og et betydelig antall ansatte har vært permittert. Markedsavdelingen har også vært berørt av situasjonen, men vi har ingen permitterte nå, sier Birkeland.

Hun sier det alltid er trist å miste flinke folk, men er glad flere har «funnet seg nytt arbeid under pandemien.»

- Det er leit, men jeg registrerer at de som har fått nye jobber har fått svært gode og spennende muligheter utenfor bransjen, og det gleder meg, sier Birkeland.

- Hvordan er stemningen i markedsavdelingen nå?

- Etter et svært krevende år, vil jeg si det nå er optimisme å spore i teamet. Vi er overmodne for at samfunnet åpnes opp igjen, og har spennende konsepter og initiativer vi ser frem til å kommunisere til markedet, sier Scandic.

Reiselivet kaller «slankere» markedsavdelinger tilbake på jobb