Norwegian er «tilbake» i ny kampanje - men markedsavdelingen er kraftig redusert

- Vi er et veldig annerledes selskap, sier konserndirektør for marked, salg og kundeservice i Norwegian, Christoffer Sundby.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Det er ingen hemmelighet at reiselivsnæringen har slitt kraftig siden pandemiens inntog i fjor vår. Det har også gjort sitt utslag blant markedsavdelingene rundt omkring hos de store, norske reiselivsaktørene, som nå endelig krysser fingrene for at hverdagen og våre reisevaner kan normaliseres i takt med at samfunnet går mot en gradvis gjenåpning.

Mandag denne uken kunne Norwegian fortelle at de nå restarter ruteflygninger med sin nye kampanje «We’re back», etter at de forrige uke meddelte at flyselskapet vil klare seg etter en omfattende restrukturering. Nå har selskapet samlet seg om én merkevare og vil operere i færre markeder og med færre flyruter. Selv om Norwegian er «tilbake», er det dessverre ikke alle ansatte som får vende hjem igjen.

- Vi er tilbake, men vi er et veldig annerledes selskap enn det vi var før pandemien. Alle er ikke tilbake helt enda, og alle kommer heller ikke tilbake. Før pandemien var Norwegian et selskap med opptil 150 fly, og vi tilbød flygninger over hele verden. Nå har vi vært gjennom en restrukturering som har vært særdeles krevende, men vi har overlevd og kommet ut av det som et styrket, men mindre selskap. Da må vi også tilpasse oss internt til det, og det betyr at setupet på baksiden blir annerledes, også for markedsavdelingen, sier konserndirektør for marked, salg og kundeservice i Norwegian, Christoffer Sundby, til Kampanje.

Les også: Ryanair og Wizz Air skraper bunnen i omdømmekåring

Begynte i koronapandemien:

Christoffer Sundby kom til Norwegian fra Circle K for et år siden og gikk dermed ombord i flyselskapet da koroanviruset hadde startet sine herjinger.

Har slanket markedsavdelingen kraftig

Han sier markedsavdelingen hos Norwegian er redusert i størrelse tilsvarende flyflåten. Det vil si at avdelingen nå måler en tredel av det den gjorde før pandemien inntraff. Sundby ønsker ikke kommentere tall på hvor mange som fortsatt er permittert, men forteller at det ikke er nok aktivitet til å hente hjem alle helt enda.

Da det sto på som verst, skal nesten alle i markedsavdelingen ha vært helt eller delvis permittert en periode.

- Vi er rett rundt hjørnet i å hente inn igjen de som skal tilbake, sier Sundby som selv begynte i Norwegian under pandemien i en nyoprettet stilling i september i fjor.

- Jeg synes det var spennende og få være med å få selskapet på beina igjen. Perioden vi har vært igjennom har vært mer krevende enn det jeg så for meg. Gleden er desto større nå. Det vi har klart vil gå inn i lærebøkene på økonomistudier fremover, sier han. 

Les også: Christoffer Sundby blir ny kunde- og markedstopp i Norwegian

Det har vært unntakstilstand siden Covid-19 traff oss, og det har vært armer og bein for å bruke så lite penger som mulig. Nina Mikaelsen, markeds- og merkevaresjef i Norwegian

Vil se på byrå-setup til høsten

Sammen med leder for markeds- og merkevarekommunikasjon, Nina Mikaelsen, møter Kampanje Norwegian-duoen på Teams - en tilværelse mange i bransjen nå er godt vant med. Selv har de to stort sett holdt kontakten digitalt etter at Sundby startet i flyselskapet, men nå har de all grunn til å feire, ifølge Mikaelsen. 

- «We’re back»-kampanjen vi ruller ut nå er både en viktig intern markering, hvor vi endelig kan si at vi er tilbake, og en feiring av at vi kan ønske kundene våre velkommen om bord igjen. Vi gleder oss til å tilby dem den Norwegian-opplevelsen de har hatt med oss tidligere. Sakte, men sikkert returnerer vi nå til vanlig drift igjen, og kan tilby mange av de samme destinasjonene, den samme opplevelsen til den gode prisen som folk kjenner oss for, sier hun.

- Vil det også si at markedsavdelingen har mer å gjøre fremover?

- Dere vil få se mer av «We’re back»-kampanjen som går nå fremover, samtidig som vi kontinuerlig jobber med å definere merkevare og veien videre, altså hvem nye Norwegian er, svarer Mikaelsen, før Sundby skyter inn:

- Det blir enda viktigere enn det har vært tidligere. Vi vil at kunden sitter igjen med følelsen av at de har gjort et smart valg. Det skal stå øverst på alle agendaer fremover.

- Nå som markedsavdelingen ser annerledes ut, vil det ha noe å si for eksisterende byråsamarbeid?

- Det har vært unntakstilstand siden covid-19 traff oss, og det har vært armer og bein for å bruke så lite penger som mulig. Vi har pauset avtaler og egne ansatte, og det vi har hatt av arbeid har vi gjort delvis med egne ansatte og ad hoc med samarbeidspartnerne. Nå blir det naturlig å se på hele setupet igjen, og se ting på en ny måte for vi er et nytt selskap sammenlignet med det vi var før covid. I løpet av høsten vil vi vite mer om hvordan det vil se ut fremover, svarer Sundby.

Try har vært reklamebyrået til Norwegian siden 2015.

- Vi har mistet flere gode ansatte

Selv om ikke alle i markedsavdelingen får komme hjem igjen til det nye Norwegian, er det også flere som selv har valgt å se seg om etter nye muligheter etter lang tid i permisjon. Lasse Sandaker-Nielsen, Tonje Næss og Astrid Mannion-Gibson er blant dem som har sluttet i Norwegian under pandemien. Forrige uke annonserte Trys digitalbyrå, Pearl, at de har ansatt Zoe Zermeño som ny strategisk rådgiver. Hun kom fra stillingen som Marketing Personalization Manager hos Norwegian.

- Ja, vi har mistet flere gode ansatte, noen fordi vi har blitt færre og noen fordi de ønsket å gjøre noe annet. Det er forståelig når det tok så lang tid før de kunne være aktive og gjøre spennende ting igjen. Det er dessverre en del av konsekvensene etter det vi har vært gjennom, sier Christoffer Sundby.

Klar beskjed:

Norwegian ruller denne uken ut en landsomfattende reklamekampanje som ikke skal etterlate noen tvil om selskapets levedyktighet. Foto: Eivor Eriksen

Norwegian er «tilbake» i ny kampanje - men markedsavdelingen er kraftig redusert