Ryanair og Wizz Air skraper bunnen i omdømmekåring

- Flyselskaper folk hverken liker eller har tillit til, sier PR-sjef.

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie
Ragnhild Aarø Njie Journalist

I dag kan Kampanje omtale Apeland sin årlige omdømmeundersøkelse om de 50 mest profilerte selskapene i Norge. Mens Vinmonopolet kan juble i seiersrus, skraper flyselskapet Ryanair og nyetablerte Wizz Air på bunnen.

Ryan Air, som i lang tid har vært blant de virksomhetene med dårligst ømdømme i Norge, havner på 50. plass. Wizz Air havner på 49. plass. 

– Dette er flyselskaper folk verken liker eller har tillit til. Det blir spennende å se hvem som klarer å bygge opp best omdømme i flybransjen fremover, med Norwegian som skal gjøre comeback og med nykommerne Flyr og Wizz Air, sier Apelands administrerende direktør, Ole Christian Apeland til Kampanje. 

Les også: Vinmonopolet på omdømmetoppen etter koronaåret - Hurtigruten i fritt fall

Det var i november i fjor at det ungarske flyselskapet Wizz Air startet opp sine innenriksruter i Norge. Siden den gang har selskapet rukket å bli boikottet av LO og bli beskyldt av Forbrukertilsynet for å bryte markedsføringsloven. Slik E24 skriver, plasserte de også alle byene feil på det norske kartet da de lanserte sine innenriksruter. I en spørreundersøkelse publisert på tampen av året i fjor, svarte bare én av ti nordmenn at de er positive til Wizz Air

Wizz Air har ikke besvart Kampanjes henvendelse.

Norwegian flyr høyere

Mens Ryanair scorer 34 av 100 og dermed havner i kategorien «dårlig», scorer Wizz Air 38 og havner i kategorien «svakt». 

For omdømmene til konkurrentene i SAS og Norwegian har det gått langt bedre - de to scorer henholdsvis 74 og 63, som plasserer dem i kategoriene «godt» og «middels godt». 

Esben Tuman, kommunikasjonsdirektør i Norwegian, sier til Kampanje at det siste året har vært ekstremt krevende for Norwegian.

- Inntektene våre forsvant så å si over natten, og pandemien har gitt en rekke konsekvenser som har vært kjedelige for blant annet kunder og samarbeidspartnere. I et slikt perspektiv er det fint å se at opinionen støtter oss i den utstrekningen undersøkelsen viser. Når det er sagt, for oss som er levende opptatt av at vi blir oppfattet på en riktig og god måte så vil vi aldri slå oss til ro – uansett hvor høy score vi måtte få, sier han. 

- Vil dere ta grep for å forberede omdømmet deres nå som vi er på vei ut av koronakrisen? 

- I tiden fremover skal vi vise at vi er tilbake etter en krevende tid, at Norge har fått bevart et flyselskap som er av betydning i Europeisk sammenheng, og ikke minst at vi klarer å friste kundene med gode produkter til gode priser når vi i økende grad kan begynne å reise igjen. Nordmenn kan forvente å se mye til oss fremover, i alle kanaler, sier han. 

Les også: Aksjonister i strupen på Wizz Airs PR-kampanje: - Dette er hærverk

Ryanair og Wizz Air skraper bunnen i omdømmekåring