TV-produsent og annonsekjøper tar imot Reklame-Netflix med åpne armer: - Åpner for helt nye muligheter

- Jeg tror dette kan bli spennende for seere, annonsører og byråer, sier daglig leder i The Oslo Company.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist
Dag Robert Jerijervi
Knut Kristian Hauger

Nyheten om at Netflix ville satse i reklamemarkedet ble gjort kjent nesten umiddelbart etter at selskapet sjokkerte markedet med abonnementsnedgang i årets første kvartal. Da Netflix tirsdag kveld la frem ferske tall for andre kvartal, som viste ytterligere nedgang, kunne selskapet slippe noen flere detaljer om satsingen.

Abonnementetet med reklame vil være rimeligere enn alternativet uten reklame, og med dette skal Netflix slå to fluer i én smekk: senke terskelen for nye kunder og sikre seg en del av det lukrative annonsemarkedet. Målsetningen til Netflix-toppene er å skape et reklameprodukt som er bedre enn det lineær-TV kan levere, men i et brev til aksjonærene forsøker sjefene å dempe forventningene til hvordan produktet vil se ut ved lansering noe.

- I likhet med de fleste av våre nye initiativer, er intensjonen vår å rulle dette ut, lytte og lære, og drive rask utvikling for å forbedre produktet vårt. Så annonsevirksomheten vår vil trolig se veldig annerledes ut om noen år enn den gjør på dag én, skriver selskapet i et brev til sine aksjonærer.

Produktet skal først rulles ut i markeder med «betydelige» annonseinvesteringer i starten av 2023, men Netflix har ikke sagt hvilke land dette dette gjelder.

Tidligere i sommer ble det kjent at Netflix har inngått et eksklusivt samarbeid med Microsoft på annonseteknologi og -salg.

Les mer: Netflix med historisk stort kundetap - lanserer abonnement med reklame i 2023

- Kan bli spennende for seer, annonsører og byråer

Når dette produktet vil bli klart for det norske markedet er ikke kjent, men både produsenter og annonsekjøpere står klare til å ta imot nyvinningen med åpne armer.

The Oslo Company står bak Netflix-serien «Hjem til jul», men de produserer også reklamefilmer, og sier gjerne «ja takk, begge deler» til Netflix.

- Drømmen til The Oslo Company må være at Netflix åpner for reklame, for da kan dere både lage TV og vise reklamefilmene på strømmeplattformene?

- Ja, det hadde vært kult. Vi har bare positive erfaringer med å jobbe med Netflix, og gjør gjerne mer av det. Jeg har lenge vært overbevist om at Netflix vil åpne opp for reklame, men det blir neppe i den formen vi er vant til, sier daglig leder Christian Steen i The Oslo Company til Kampanje.

Han er også tidligere sjef i reklamebyrået SMFB.

- Vil de ende opp med å bryte serier i reklameblokker? 

- Tvilsomt! Netflix er et innovativt selskap som har full kontroll på hva brukerne liker og deres seervaner, de vil ikke skape et reklameprodukt som forringe seeropplevelsen i stor grad. De finner helt sikkert noen nye og spennende muligheter ingen av oss har tenkt på. Netflix har endret måten man distribuerer og konsumerer innhold på, og denne erfaringen vil sikkert påvirke deres tilnærming til å distribuere reklame. Tradisjonelle reklameblokker hører nok hjemme i en lineær verden, og neppe noe Netflix vil adoptere, sier Steen.

- Vil vi se helt nye reklameformater? 

- Ja, det tror jeg. Netflix er et datadrevet selskap, og med deres enorme distribusjonskraft og nærhet til kundene sine, så åpner det for helt nye muligheter. Reklamebudskapene blir kanskje bli mer kontekstuelle og redaksjonelle, eller interaktive? Muligheten for å knytte budskap tettere til eller integrere de i formatene deres er spennende. Og det er ikke nødvendigvis sånn at reklameformatene bare vil være knyttet til Netflix-spilleren heller. Jeg tror uansett det kan bli spennende for både seer, annonsører og byråer.

- Bruker dere mye tid på å tenke på dette i The Oslo Company?

- Nei, ingenting. Men med en fot i hver leir, så ser man jo noen muligheter og lar seg inspirere.

Les også: Globale giganter sliter med strømmesatsingen i Norge: - Det er oppsiktsvekkende

Tror på ny reklamemodell:

Christian Steen og Trond Kvernstrøm i The Oslo Company har allerede Netflix på kundelisten. Daglig leder Christian Steen tar gjerne også imot reklameoppdrag.

- Spørsmålet er hvor stort det kan bli

TV-sjef Marianne Massaiu i mediebyrået Mediacom sier til Kampanje at markedet skriker etter flere kommersielle TV-seere som følge av nedgangen til lineær-TV. Problemet nå er at det er få annonseformater å få kjøpt når det kommer til digital video og varelageret som er der er ofte utsolgt.

- Hvilken forskjell kan Netflix gjøre her?

- Hvis de lykkes, vil det bli et større varelager i et godt miljø.

- Er det attraktivt for annonsører å gå på lufta med en annonse rett før eller etter en serie som «Stranger Things»?

- Det vil det absolutt være. Det man sliter med nå er dekningsoppbyggende kampanjer, der TV tidligere har gjort jobben alene. Du trenger mye varelager i alle bauger og kanter, og det er ikke lenger bare blant de yngre at TV-seingen faller. Seingen på tradisjonell TV i Norge har aldri vært så lav.

Fra før av har Discovery+ lansert et abonnement med reklame som koster 49 kroner i måneden, 30 kroner mindre enn alternativet uten reklame. TV 2 har et lignende abonnement med navnet TV 2 Play Basis til 89 kroner i måneden, 50 kroner billigere enn alternativet.

- Tror du nordmenn flest er interessert i å spare litt penger hvis det betyr at de må se litt reklame?

- Ja, til en viss grad. Mange kommer til å få dårligere råd fremover, og hvis du da kan spare noe og du opplever at bytteforholdet står i stil, så kan det fungere. Spørsmålet er hvor stort det kan bli og hvordan man kan kjøpe dette. Jeg tror man trenger flere aktører, sier Massaiu.

Les også: TV-kanalene sliter med reklamesalget på nett – frykter YouTube kupper milliardmarked

TV-produsent og annonsekjøper tar imot Reklame-Netflix med åpne armer: - Åpner for helt nye muligheter