Netflix sjokkerte markedet da de for første gang på over ti år mistet abonnenter i årets første kvartal. Samtidig anslo strømmegiganten at nedgangen kunne bli på rundt to millioner abonnenter i andre kvartal. Tirsdag kveld kom fasiten og den viser en nedgang på 970.000 abonnenter.

Dersom anslagene til Netflix slår til, vil selskapet vokse igjen med én million abonnenter i tredje kvartal, men det er langt mindre enn de 4,4 millioner abonnentene Netflix hentet i tredje kvartal i fjor.

Fremover er fokuset i Netflix på nye måter å skape abonnements- og omsetningsvekst.

I april kunngjorde selskapet at de planlegger å introdusere en billigere versjon av strømmetjenesten med reklame for å tiltrekke seg nye abonnementer. I juli kunne selskapet offentliggjøre et samarbeid med Microsoft på teknologi og annonsesalg.

Netflix anslår at de vil lansere den nye reklamefinansierte abonnementsmodell i utvalgte markeder i starten av 2023. Det skal fortsatt være mulig å betale full pris for å slippe reklame.

- I likhet med de fleste av våre nye initiativer, er intensjonen vår å rulle dette ut, lytte og lære, og drive rask utvikling for å forbedre produktet vårt. Så annonsevirksomheten vår vil trolig se veldig annerledes ut om noen år enn den vil gjøre på dag én, skriver selskapet i et brev til sine aksjonærer.

Målet er å skape en annonsemodell som er «bedre, mer sømløs og mer relevant for kundene» enn modellen vi er kjent med fra lineær-TV.

Samtidig vil selskapet slå hardere ned på deling av passord. Ifølge Netflix bruker over 100 millioner husholdninger tjenesten deres uten å betale for det. Netflix har allerede begynt å teste en betalingsløsning for disse husholdningene i Latin-Amerika, og også her sikter Netflix mot en global utrulling i starten av 2023.

- Å få fart på omsetingsveksten vår igjenn er en stor utfordring, men vi har vært gjennom tøffe tider før. Vi har bygget dette selskapet for å være fleksibelt og tilpasningsdyktig, og dette vil vøre en stor test for oss og vår høyprestasjonskultur, skriver selskapet i brevet til aksjonærene.

Det går ikke bare i motbakke for Netflix. I andre kvartal hadde strømmetjenesten stor suksess med fjerde sesong av «Stranger Things». Ifølge selskapet selv har denne sesongen generert hele 1,3 milliarder timer med seing, noe som gjør den til den mest sette engelskspråklige Netflix-serien noensinne.

Netflix hadde en omsetning på 7,97 milliarder dollar i andre kvartal. Veksten på åtte prosent tilskrives blant annet den sterke dollaren.

Netflix er fremdeles verdens største strømmeselskap med 220,67 millioner kunder, men konkuransen blir stadig tøffere og Disney+ har skaffet seg over 130 millioner abonnenter på noen få år.