Geelmuyden Kiese øker overskuddet til 20 millioner – men må se norske PR-rivaler gå forbi i byråinntekt

- Der kontorfellesskapene tømmer kassen hvert år, har GK alltid holdt tilbake overskudd for å investere, sier Hans Geelmuyden.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Med regnskapstallene til Geelmuyden Kiese klare, har alle de største PR- og kommunikasjonsbyråene i Norge nå levert tall for fjoråret, og ser en på den norske virksomheten så har flere av de de norske PR-rivalene nå passert Geelmuyden Kiese (GK) på byråinntekt. Regnskapstallene til GK viser at selskapet hadde en byråinntekt på snaue 61 millioner kroner i 2021. Det var ned fra 2020-inntekten på snaue 69 millioner kroner, en nedgang på i underkant av 12 prosent.

- Det har vært en uttalt strategi i GK de siste årene om å dreie omsetningen over fra de mest prisutsatte tjenestene til å levere en større andel strategisk rådgivning. Dette gjenspeiler seg i noe lavere omsetning, men bedret lønnsomhet, sier den nye styrelederen i GK-gruppen, Jonas Palmqvist til Kampanje.

Driftsresultatet for GK i Norge endte på 5,8 millioner kroner som var en kraftig forbedring av tilsvarende resultat i 2020 på 2,1 millioner kroner.  

- Hva skal dere gjøre for å snu utviklingen i byråinntekt?

- Vi er tilbake i vekst i Norge så langt i 2022 og fortsetter også den gode utviklingen i lønnsomhet, så sånn sett er det bare å gjøre mer av det man allerede gjør. Så lenge vi har fornøyde kunder så har ting en tendens til å løse seg selv, sier Palmqvist.

Les også: Avtroppende PR-sjef innrømmer at stormene tærer på: - Ett år i Geelmuyden Kiese er tre menneskeår

Her kan du se alle tallene til GK i Norge. Alle tall i MNOKTopplinjen krymper - men GK tjener mer penger

GK Norge 2021 2020 Endring i %
Omsetning 80,1 91,5 - 12
Byråinntekt 60,7 68,7 - 11
Driftsresultat 5,8 2,1 + 176
Resultat før skatt 5,8 2,1 + 176

Var Norges største PR-byrå

Svenske Jonas Palmqvist tok over som styreleder i byråkonsernet i kjølvannet av at Paritee kom inn som ny eier av Geelmuyden Kiese i fjor høst. Da solgte nemlig Hans Geelmuyden livsverket til investeringsselskapet Paritee som blant annet har tidligere WPP-topp og Gambit-gründer Lars Erik Grønntun på eiersiden. Geelmuyden lar ikke nedgangen i den norske byråinntekten ødelegge gleden av å levere bedre tall i konsernet som helhet. Særlig ikke ettersom det nå har kommet nye eiere inn i byrågruppen.

- Det er hyggelig å overlevere et selskap som er ship shape, sier Geelmuyden.

- Hva tenker du om at byråer som Try Råd og Corporate Communication har blitt større enn Geelmuyden Kiese i Norge?

- Kjetil Try har gjort en imponerende jobb med Try. Men der Try har valgt å satse i Norge, har GK bygget en skandinavisk organisasjon. Det har tatt tid, og det har vært vanskelig, men tallene for 2021 viser at vi omsider får betalt for innsatsen. Disse kontorfellesskapene du nevner har aldri interessert meg. Geelmuyden Kiese har alltid investert i kunnskap og vekst. Der kontorfellesskapene tømmer kassen hvert år, har GK alltid holdt tilbake overskudd for å investere og bygge videre, sier den erfarne byrålederen.

En skal ikke lenger tilbake i tid enn i 2018 før Geelmuyden Kiese var landets største PR-byrå med en byråinntekt på over 110 millioner kroner i Norge. Siden har den norske byråinntekten krympet kraftig. I 2020 var GK landets tredje største byrå, etter konkurrentene First House og Hill & Knowlon, men i fjor falt byrået ytterligere på listen. 

Les også: Slutter i Gambit og går til PR-rivalen: - GK har alltid vært et byrå å regne med i vår bransje

Her ser du landets fem største PR-byråer målt etter byråinntekt for 2021.Byråinntektstoppen i PR-bransjen

Plassering PR-byrå 2021 Endring i MNOK
1. First House 125,2 + 11
2. Try Råd 91,1 + 40
3. Gambit 77,6 + 4,6
4. Corporate Com. 71,6 + 21
5 GK 60,7 - 8

 

- GK har vært drevet på en annen måte

Hans Geelmuyden eide før salget 95 prosent av de stemmeberettigede aksjene og var styreleder i GK frem til Paritee kjøpte seg inn i PR- og kommunikasjonsbyrået ved årsskiftet. Da overtok Jonas Palmqvist som styreleder.

- Jeg har vært opptatt av å balansere den skandinaviske porteføljen vår bedre. Tidligere hadde vi et norsk selskap som stod for rundt 70 prosent av omsetningen, men de seneste årene har vi investert mye i Danmark og i 2021 også i Sverige. I 2021 har vi gode resultater i hele Skandinavia. Det er jeg stolt over. Meg bekjent er GK det første norskbaserte byrået som har klart å etablere seg skandinavisk. Det er ikke noe poeng å ha et stort gods i Norge og to husmannsplasser i Danmark og Sverige, hvis ambisjonen din er å ha et skandinavisk selskap. Det er viktig med likeverd mellom kontorene sier Geelmuyden og legger til: 

- Det svenske og danske markedet er betydelig større enn det norske, sier han. 

- Så det smerter ikke en erfaren bransjemann å så rivalene snike seg forbi i Norge?

- Nei. Men vi har vært underinvestert i Norge de siste par årene, og det gleder meg at de nye eierne har ansatt Severin Roald som ny administrerende direktør i GK i Norge. Jeg håper lederskiftet vil skape ny vekst også i Norge, sier Hans Geelmuyden.

Les også: Svensk PR-topp tar over som styreleder i GK - blir med på laget til Grønntun & Co

Byttet leder i Norge

Ser en på tallene for hele konsernet, så leverte Geelmuyden Kiese i 2021 sitt mest lønnsomme år, noensinne. Driftsresultat landet på 19,7 millioner, mens byråinntekten holdt seg stabil på 145 millioner. Selskapet skriver i en melding at de opplever økt etterspørsel etter rådgvining innen energi, helse, teknologi og bærekraft.

- Vi har gode bidrag fra alle land, og særlig Danmark har hatt et veldig godt år. Byråinntekten mot 2020 holder seg flat, men lønnsomheten er betydelig forbedret. I årets fem første måneder er vi igjen tilbake i vekst og ligger så langt nærmere 20 prosent foran fjoråret, så alt ligger til rette for også et sterkt 2022, sier Jonas Palmqvist.

- Flere PR- og kommunikasjonsbyråene virker å vokse ganske mye i 2021, er du skuffet over at GK ikke klarer det samme i Norge og særlig med tanke på at dere klarer vekst i Danmark og Sverige?

- Det er åpenbart bedre å vokse enn det motsatte, men sunn drift er enda viktigere. Vekst kan man kjøpe, lønnsom vekst må man skape. Vi har stor tro på at de ansettelsene vi nylig har gjort, og de vi håper å annonsere utover høsten, vil komplementere dagens GK på en fin måte og skape ytterligere vekst og muligheter, sier Palmqvist.

Geelmuyden Kiese Gruppen offentliggjorde nylig at Severin Roald overtar ledelsen av det norske kontoret etter Marit Høvik Hartmann, men Pamlqvist sier at også i de andre markedene er rekrutteringsaktiviteten høy for tiden.

- Bare i Sverige har vi hentet 15 nye ansatte så langt i år, og vi har ingen planer om å roe ned. Vi ser daglig at det finnes et betydelig marked for et byrå med dyp kunnskap i spenningsfeltet mellom marked, politikk, kultur og næringsliv. Vi styrker oss langs alle akser og land og ser frem til å ønske en rekke spennende kolleger velkommen til høsten, sier Palmqvist.

- Var dere klar over at dette ville bli utviklingen da dere kjøpte først halvparten av GK i fjor høst?

- Ja.

Les også: Han tar over som ny sjef i Geelmuyden Kiese: - En tillitserklæring

Her kan du se alle regnskapstallene til GK i Norden for 2021. Alle tall i MNOK. Øker overskuddet i Norden

GK i Norden 2021 2020 Endring i %
Omsetning 181,3 181,6 -
Byråinntekt 144,9 145,9 - 0,6
Driftsresultat 19,7 13,1 + 50
Resultat før skatt 14,6 10,6 + 37

Geelmuyden Kiese øker overskuddet til 20 millioner – men må se norske PR-rivaler gå forbi i byråinntekt