Reklame- og designbyråer kjemper om Statkraft-millioner: - Et annerledes selskap i dag

Statkraft er på jakt etter et reklamebyrå som kan gi selskapet «spennende historier om energi og klima». I tillegg lyser også kraftprodusenten også ut en større designkontrakt.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

Det har vært kjempet som aldri før om flere store reklamekontrakter den siste tiden, og Kampanje har allerede omtalt byråkonkurransene til Equinor og Rema 1000, hvorav sistnevnte fortsatt pågår. Rett før jul i fjor kunne Kampanje også fortelle at Publicis-huset slapp jubelen løs over å ha styrket samarbeidet med Norsk Rikstoto.

Ikke bare forsvarte de plassen som veddeløpsaktørens foretrukne mediebyrå, men de klarte også å kuppe reklamekontoen foran Anorak NoA, som hadde den inntil nylig.

- Det er utfordrende å være i forsvar, så vi måtte legge inn et ekstra gir og bruke kraften i hele huset, fortalte administrerende direktør i Publicis, Peder Mittet til Kampanje.

Nå er Mittet og Publicis i gang med nok en byråkonkurranse, ettersom Kampanje kan avsløre at reklamekontoen til kraftprodusenten Statkraft er satt i spill.

- Vi kan bekrefte at vi er med og at vi selvsagt ønsker å fortsette et veldig godt samarbeid med Statkraft, sier Kitchen-sjef Odd Rune Farsund til Kampanje.

Statkraft har nærmere 5.000 ansatte i 19 land, og produserer vannkraft, vindkraft, solkraft og gasskraft, i tillegg til å levere fjernvarme.

Les mer: Publicis forsvarer millionkontrakt – danker ut Anorak i kamp om reklameoppdrag

Fire byråer i reklamefinale

Publicis Kitchen har levert reklametjenester til Statkraft i det norske markedet siden de vant anbudet tilbake i 2019, men i desember ble reklamekontoen lagt ut på anbud og energiselskapet begynte byråsonderingen. Nå må Publicis ut og slåss med flere av sine sterkeste rivaler i kampen om å beholde kunden.

Etter det Kampanje erfarer er det snakk om et lite knippe byråer som kjemper om reklamekontoen.

- Vi har jobbet med Kitchen i flere år og er veldig fornøyd med den jobben de har gjort for oss så langt, sier merkevaredirektør i Statkraft, Christine Sørvaag Sperre til Kampanje.

Sperre vil ikke si hvem som er invitert med inn i pitsjen, men etter det Kampanje kjenner til etter å ha snakket med flere kilder, er skal byråene Pol, Los, Trigger og Kitchen være de mest aktuelle.

Energiselskapet har allerede forlenget kontrakten en gang med Kitchen, så denne anbudskonkurransen følger bare gangen i offentlige anbud. Tidligere har Statkraft samarbeidet med reklamebyråer som Nord DDB og McCann.

I tillegg til reklametjenester er Statkraft også på utkikk etter en designpartner.

- Vi har ikke jobbet med rendyrkede designbyråer på mange år, men nå har vi et behov for å oppdatere og fornye den visuelle profilen vår. Statkraft er et ganske annerledes selskap i dag enn det var da dagens profil ble opprettet, så dette handler i bunn og grunn om at merkevaren skal ta igjen forretningsstrategien vår og reflektere de høye ambisjonene vi har i forhold til fornybar energi. 

Begge prosessene er godt i gang. Reklameanbudet er inne i sin andre runde og design har nylig gjennomført den første runden.

- Vi håper på å lande begge om kort tid, forteller Sperre.

Les også: Anorak slo fire håndplukkede byråer i Equinor-kamp: - En stor glede

- Forklare og forenkle

Statkraft er størst i Norden på vannkraft, og er til stede i 21 land. Anbudet for reklamebyrået handler om løpende samarbeid for å få frem de spennende historiene rundt energi og klima.

- Vi vil jobbe sammen for å forklare og forenkle i en bransje som kan oppfattes som komplisert. Fornybar energi er jo selve løsningen på klimautfordringen, og som Europas største leverandør av fornybar energi, ønsker vi å formidle hva som skal til for at vi skal nå klimamålene, og den rollen Statkraft spiller i det, sier Sperre. 

I motsetning til reklameanbudet som holder seg innenfor landets grenser, har interessen for designkontoen strukket seg utenfor landegrensen.

- Vi er helt klart størst i Norge, og det er her hovedvekten av all aktivitet foregår, mens vi i andre land er små og ukjente. Lokalt tilpasset kommunikasjon er alltid viktig for et hvert marked, men som et internasjonalt selskap er det viktig for oss å sørge for at merkevaren fremstår konsistent på tvers av alle landene vi er representert i. 

Les også: Statkraft sliter med kjennskapen: - Vi har ikke snakket høyt i media på flere år

Reklame- og designbyråer kjemper om Statkraft-millioner: - Et annerledes selskap i dag