Publicis forsvarer millionkontrakt - danker ut Anorak i kamp om reklameoppdrag

Byrågruppen sikrer nesten storeslem og vinner to av tre kontrakter til en estimert verdi på 132 millioner kroner.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

- Det var en herlig beskjed å få rett før jul, og vi er takknemlige for tilliten fra Rikstoto, sier administrerende direktør i Publicis, Peder Mittet til Kampanje.

I høst lyste Norsk Rikstoto ut en anbudskonkurranse med en estimert verdi på 134 millioner kroner, og begynte jakten etter nytt reklamebyrå, mediebyrå og designbyrå. Avtalene er verdt henholdsvis 8, 124 og 2 millioner kroner, og alle har en varighet på to år med opsjon på to nye år. Den gledelige nyheten fikk vinnerne servert rett før jul.

- Dette skal selvsagt markeres med team og kunde - med en kveld på Bjerke, forteller Mittet.

- Når det gjelder verdien så er det greit å minne om at store deler av dette er kundens egne penger som går til mediekjøp som fordeles over flere år. Men det er store verdier vi skal forvalte, og samspillet mellom det kreative og media blir avgjørende.  

Verdien i avtalen innebærer selve mediekjøpene i tillegg til rådgivning og andre tjenester, opplyser Rikstoto.

Les mer: Kan få reklamekutt - lyser samtidig ut ny 100-millioners avtale

- Et lite hestehode foran

Mediekontrakten har Publicis hatt i over ti år, men reklamekontoen har vært hos Anorak NoA siden 2016. Den nye toppsjefen i Anorak Pelle Josephson sier at det har vært et fint samarbeid med Rikstoto.

- Vi takker for mange fine år sammen og ønsker dem lykke til videre. Også er de alltid velkommen tilbake, sier Josephson.

Les mer: Svensk byråleder gjør norsk reklame-comeback - nå blir han sjef i Anorak

Mittet mener forgjengeren har gjort en solid jobb på den kreative siden.

- Det er utfordrende å være i forsvar, så vi måtte legge inn et ekstra gir og bruke kraften i hele huset. Det lyktes, teamet la ned mye bra arbeid og det føles veldig bra å både forsvare media og vinne reklamekontoen samtidig, sier Mittet, og legger til:

- I slike anbud deltar de fleste av konkurrentene, både innenfor reklame og media. Derfor er det ekstra stas å vinne i et helt åpent og sterkt startfelt.

Ifølge markedssjef i Norsk Rikstoto, Morten Tønnessen, var det lite som skilte de to byråene.

- Vi har hatt et langt og godt samarbeid med Anorak, men de ble denne gangen slått på målstreken av Publicis Kitchen som var et lite hestehode foran, forteller Tønnessen til Kampanje.

Les også:
Vil fordommer til livs i ny Rikstoto-reklame

- Flere etterspør en helhetlig leveranse

Designbyrået StudioGeist gikk seirende ut og forsvarer designkontoen med en estimert verdi på to millioner kroner. Selv om Publicis-huset jaktet alle tre avtalene, er de godt fornøyd med å lande to av dem.

- Det er vi stolte av og satser på et godt samarbeid med StudioGeist. Vi har fått et stort ansvar når det gjelder å sikre helheten, og er takknemlige for det, sier Mittet.

- Spiller flyttingen av hele det norske Publicis-miljøet inn i slike anbudskonkurranser til deres fordel ved at hele miljøet sitter under samme tak?

- Ja, definitivt. «Power of One»-modellen åpner en rekke muligheter for kundene som ønsker en slik modell. Vi ser at flere etterspør en helhetlig leveranse som alternativ til den tradisjonelle modellen der kunden gjerne må koordinere på tvers av flere ulike byråpartnere. Vår styrke er at vi har størrelse til å ha ledende fag- og spesialistmiljøer innen alle disipliner, samt at vi har mengdetrening i få dette til å fungere sømløst.

Pålagt å redusere markedskostnader

I oktober 2023 ble Norsk Rikstoto informert av Lotteritilsynet om pålagt reduksjon av markedsføringskostnader. Etter en helhetsvurdering ble det konkludert at veddeløpsaktøren skal redusere sine markedsføringskostnader med 5,2 prosent innen juni 2024.

- Den estimerte verdien som er oppgitt i anskaffelsesdokumentene er noe lavere enn ved foregående år, supplerer Tønnessen.

Han forklarer at Norsk Rikstoto på utlysningstidspunktet ikke var kjent med størrelsen på krav om reduksjon fra Lotteritilsynet.

- Reduksjon i markedsføringsbudsjett er en konsekvens av ny lov om pengespill/Forskrift om pengespill, hvor Norsk Rikstoto skal tilpasse nivået på markedsføringen, sier markedssjefen.

I forskriften om pengespill og hva som er tillatt med nødvendig markedsføring, heter det at:

 «Markedsføring av pengespill skal strengt begrenses til det som er nødvendig for å informere om spilltilbudet og å lede spillelysten i samfunnet til ansvarlige og trygge pengespilltilbud.

Enerettstilbyderne skal tilpasse den samlede markedsføringen etter det markedsføringstrykket de møter fra aktører som retter markedsføringen mot det norske markedet uten tillatelse».

I 2022 brukte Norsk Rikstoto 161 millioner kroner på markedsføring og spons.

Les mer: Maverix tar premiepotten til Rikstoto i TV-avtale på nærmere 100 millioner

Kommersiell direktør André Heibo-Tuverud, har tidligere uttalt til Kampanje at avtalebeløpene har hatt en nedadgående trend i årene 2020 og 2022 og at de tilpasser beløpene basert på godkjente budsjett.

TV-kanalen Rikstoto Direkte førte til økte kostnader i markeds- og mediekostander fra 2021 til 2022. Denne kontoen er hos reklame- og produksjonsbyråret Maverix og har en verdi rundt 100 millioner kroner.

Publicis forsvarer millionkontrakt - danker ut Anorak i kamp om reklameoppdrag